Ce se întâmplă dacă te uiți direct în soare. Bolile pe care le dezvoltă lumina albastră. Cum știi că ai corneea "arsă de soare"

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce se întâmplă dacă te uiți direct în soare - Foto: Freepick
Ce se întâmplă dacă te uiți direct în soare - Foto: Freepick

Ce se întâmplă dacă te uiți în soare. Cum să eviți problemele oculare provocate de lumina puternică.

Există dovezi care sugerează că expunerea la lumina puternică, inclusiv la lumina albastră, poate contribui la bolile retinei. 

Ei bine, da, lumina puternică vă poate afecta vederea. Privitul la lumini puternice vă poate afecta ochii.

Cum știi dacă apa de la robinet e bună. Semnul la care să te uiți înainte să mai gătești cu ea. Ce înseamnă dacă îți rămân mâinile lipicioase

Expunerea la lumina vizibilă de intensitate ridicată (cum ar fi privitul direct la soare) deteriorează retina, provocând o boală numită retinopatie solară. Acest lucru apare, de asemenea, atunci când oamenii privesc fix o eclipsă fără ochelari special concepuți.

Lumina albastră poate fi cea mai dăunătoare deoarece este lumina cu cea mai mare energie care poate ajunge la retină și, poate reacționa cu substanțele chimice din retină pentru a produce radicali liberi dăunători, care sunt molecule ce pot interacționa în mod negativ cu alte molecule din interiorul celulelor noastre.

Atunci când celulele de detectare a luminii de pe retină sunt suprastimulate de privirea la o lumină puternică, acestea eliberează cantități masive de substanțe chimice de semnalizare, rănind în consecință partea din spate a ochiului.

Soarele strălucește cu o astfel de intensitate încât privitul direct la el timp de doar câteva secunde poate provoca leziuni permanente ale retinei. Expunerea cronică la razele UV timp de mai multe săptămâni, luni sau ani poate afecta, de asemenea, macula, corneea și cristalinul. O maculă deteriorată duce la degenerare maculară.

O cornee "arsă de soare" poate provoca vedere încețoșată și pierderea vederii. Un cristalin deteriorat poate dezvolta o cataractă, sau opacifierea cristalinului care încețoșează vederea.

Lumina albastră, chiar și la niveluri moderate de intensitate, poate afecta retina încet, în timp. Lumina albastră are lungimi de undă mai scurte decât lumina mai caldă, deci are mai multă energie.

Expunerea îndelungată poate crește riscul de degenerare maculară legată de vârstă (AMD). Lumina soarelui este cea mai proeminentă sursă de lumină albastră, dar alte exemple includ luminile fluorescente, LED-urile, televizoarele, monitoarele de calculator și ecranele smartphone-urilor.

Cum să tratați și să preveniți problemele oculare cauzate de lumina puternică a soarelui

Protejați-vă vederea cu aceste sfaturi:

Tumoarea de vezică urinară: primul simptom. Ce este ostoma: E primul semnal de alarmă, cei mai mulți pacienți se sperie. Sunt dintre cele mai traumatizante tumori

- Alegeți ochelari cu lentile anti-reflexie pentru a reduce strălucirea provocată de luminile puternice.

- Purtați ochelari de soare cu tentă întunecată

- Reduceți timpul petrecut zilnic în fața ecranului și faceți pauze frecvente pentru a vă odihni ochii.

- Activați funcția "lumină de noapte" a computerului pentru a reduce cantitatea de lumină albastră emisă de ecran.

- Purtați ochelari de calculator cu blocare a luminii albastre, cu lentile colorate în galben, care ușurează oboseala digitală a ochilor.

- Alegeți LED-uri care emit o lumină "caldă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel