Ce se întâmplă, de fapt, când ne trosnim degetele. Motivul pentru care articulațiile emit sunete când le flexăm

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
articulații Foto: Freepik
articulații Foto: Freepik

Este acest obicei dăunător pentru articulțiile tale? Cum să scapi de acest tipar și când este cazul să mergi la medic.

Sunetul ocazional al articulațiilor sau al încheieturilor este extrem de comun și, de obicei, inofensiv. În urma unei leziuni sau dacă este însoțit de durere sau edem, poate fi rezultatul unei afecțiuni subiacente.

Spre deosebire de opinia populară, întinderea sau trosnitul articulațiilor nu duce la artrită. Într-adevăr, poate induce o senzație de ușurare și poate crește amplitudinea de mișcare a unei articulații.

O cercetare din 2018 încă dezbate teoriile privind motivul și modul în care articulațiile emit sunete. Cu toate acestea, procesul a fost ajutat să se clarifice de progresele în tehnologia imagistică. Trosnitul articulațiilor poate deveni mai vizibil odată cu înaintarea în vârstă, din cauza degenerării cartilajului.

Crepitația este termenul tehnic pentru zgomotele de pocnituri, pocnituri sau zgomote răzlețe care emană din jurul unei articulații, potrivit Healthline.

Potrivit unui studiu menționat anterior din 2017, persoanele care își trosnesc frecvent articulațiile articulațiilor au fost "semnificativ mai susceptibile de a fractura și alte articulații din corp". Un alt studiu a concluzionat că nu există nicio asociere între zgomotul de trosnire a articulațiilor și afecțiune.

Vezi și: 10 sfaturi pentru oase puternice. Cum să îți menții rezistența osoasă pe măsură ce înaintezi în vârstă

De ce trosnesc articulațiile?

Fractura articulară poate fi rezultatul unei varietăți de factori. Deși frecventă, rareori servește drept indicator al unei afecțiuni care afectează sănătatea oaselor. Mecanismul exact care stă la baza sunetului de spargere sau de rupere a fost în centrul a numeroase studii, dar originea sa precisă rămâne necunoscută.

În continuare sunt prezentate câteva cauze naturale ale crăpării articulațiilor:

- Sunete din activitatea musculară. Pe măsură ce mușchiul se întinde, poate provoca zgomote articulare. De exemplu, un tendon poate să se rupă înăuntru și în afara locului în timp ce te întinzi, faci exerciții fizice, dansezi sau te miști în mod repetitiv la locul de muncă.

- Pierderea cartilajului. Acest lucru poate apărea din cauza îmbătrânirii, care poate aspri suprafețele articulare, ceea ce duce la zgomote articulare la mișcare.

- Artrita. Aceasta poate provoca, de asemenea, degenerarea cartilajului și poate duce la zgomot articular.

Vezi și: Ce declanșează criza de epilepsie. Cum să acorzi primul ajutor unei persoane care are convulsii

Explicația sunetelor articulațiilor

Sursa exactă a sunetului de trosnire rămâne necunoscută. Explicația tradițională susține că aplicarea unei presiuni asupra unei articulații induce formarea rapidă de bule minuscule în lichidul sinovial, care ulterior se sparg. Lichidul sinovial este compus din dioxid de carbon, azot și oxigen și previne frecarea oaselor.

Un studiu din 2015 a folosit imagistica prin rezonanță magnetică în timp real a fisurării articulațiilor care a arătat că zgomotul era legat de formarea unei cavități în lichidul articulației, nu de colapsul unei bule preexistente. Termenul tehnic pentru acest lucru este "tribonucleare", în care două suprafețe se separă rapid, lăsând o cavitate de gaz.

În schimb, un model matematic al dinamicii bulelor și al sunetului a fost conceput în 2018 și s-a constatat că este în concordanță cu explicația spargerii bulelor.

Foto: Freepik

Este rău să-ți trosnești articulațiile?

Cu toate că, ocazional, extensia articulațiilor nu este "rea", aceasta poate fi iritantă pentru cei din jur. În circumstanțe excepționale, cineva poate suferi o leziune prin comprimarea unui nerv sau prin întinderea unui mușchi atunci când flexează excesiv o articulație, cum ar fi coloana vertebrală.

O investigație minoră realizată în 2011 a constatat că actul de a trosni un os poate induce o senzație fizică de ușurare a presiunii, indiferent dacă întinderea este efectuată manual sau de către un chiropractician.

Un studiu suplimentar efectuat în 2011 a infirmat credința larg răspândită conform căreia crăparea articulațiilor va provoca artrită la nivelul mâinilor. Cercetările au arătat că lovirea articulațiilor nu determină diminuarea cartilajului și nici nu crește riscul de apariție a osteoartritei.

Sfaturi pentru a înceta acest obicei

Conștientizare. Dacă dorești să încetezi să îți mai trosnești articulațiile în mod obișnuit, practicarea atenției este primul pas. Ține o evidență a timpului și a cauzei potențiale a oricărei fisuri la articulații, gât sau spate.

Mișcă-te mai mult. Poate că o soluție simplă ar fi să te miști mai mult. Perioadele îndelungate de stat în picioare sau așezat într-o singură poziție pot cauza rigiditate articulară, care poate fi ameliorată prin crăparea articulațiilor. Fă un efort să îți schimbi poziția frecvent. Încearcă să stai în picioare cel puțin o dată la fiecare jumătate de oră, dacă îți petreci întreaga zi la birou.

Întindere ușoară. Întinderea ușoară este un remediu suplimentar care poate facilita circulația lichidului sinovial și lubrifia articulațiile. Masajele statice și dinamice sunt disponibile pentru fiecare articulație. Exercițiile ulterioare vizează încheieturile mâinilor.

Reducerea stresului. Dacă trosnitul articulațiilor este o consecință a reducerii stresului, ia în considerare încorporarea unor tehnici suplimentare de calmare, cum ar fi respirația profundă, meditația sau utilizarea unei mingi antistres sau a unui dispozitiv fidget.

Exerciții fizice. Fă un efort pentru a mări rutina de exerciții fizice săptămânale la 150 de minute. Alege activități care să corespundă stilului de viață și vârstei tale. Se poate încorpora orice formă de activitate fizică, inclusiv treburile casnice, grădinăritul sau scurte drumeții, în regimul de exerciții fizice.

Foto: Freepik

Când să consulți un medic

Atunci când extensia articulațiilor este însoțită de durere, umflături sau pierderea mobilității, este timpul să consulți un medic. Aceasta poate indica faptul că ați suferit o leziune a cartilajului, o ruptură de tendon sau de ligament sau o compresie a nervului spinal. Ocazional, poate indica poliartrită reumatoidă sau osteoartrită.

Pentru rezultate optime, este de preferat să identifici și să vindeci afecțiunea de bază cât mai curând posibil.

Pocniturile articulare sunt extrem de frecvente și, de obicei, nu reprezintă un indiciu de boală. Cu excepția cazului în care ai dureri sau edeme, nu ar trebui să stârnească îngrijorare.

Există teorii divergente în ceea ce privește mecanismele fizice care stau la baza fracturii osoase.

Dacă dorești să te oprești din trosnitul excesiv al articulațiilor, există remedii potențiale de luat în considerare. Principala recomandare a ortopedilor este să îți crești mobilitatea pui  lichidul sinovial în mișcare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel