Ce se întâmplă în corpul tău când nu bei alcool timp de 28 de zile

Zile de naștere, petreceri și sărbători, nu lipsesc oportunitățile de a ieși la o bere cu prietenii. Aceste obiceiuri zilnice au multe repercusiuni asupra organismului nostru. Află ce se întâmplă în corpul...
În 2018, datele colectate de Organizația Mondială a Sănătății arată că, în fiecare an, alcoolul este cauza a 3 milioane de decese sau 5,3% din decesele din întreaga lume. Cancer, ciroză, lista continuă atunci când vine vorba de enumerarea daunelor provocate de băuturile alcoolice, care pot include peste 200 de boli.
Prima săptămână
Calitatea meselor
Din cauza consumului de alcool, percepția noastră asupra alimentelor este complet distorsionată. După cum explică Sir Ian Gilmore, profesor de hepatologie: „Consumatorii de alcool se pun în pericol atunci când băuturile sunt combinate cu mese prea bogate: mai ales pentru că acești oameni sunt mai predispuși să ia decizii proaste atunci când vine vorba de alegeri alimentare sănătoase”.
Un studiu afirmă că există o legătură directă între consumul de alcool și cel de produse zaharoase. Potrivit oamenilor de știință, persoanele dependente de băuturi alcoolice au o preferință clară pentru alimentele cu o concentrație mare de zaharoză.
Un somn mai bun
Somnul devine dificil în primele câteva zile după oprirea consumului de alcool. Acest lucru se datorează faptului că simptomele de sevraj apar adesea noaptea, uneori provocând insomnie din cauza detoxifierii corpului.
Potrivit unui articol publicat de The Journal of Addictive Diseases, tulburările de somn sunt foarte frecvente în primele etape ale dependenței de alcool, care pot chiar reduce calitatea vieții și pot provoca boli psihice.
Consumul de alcool are un impact profund asupra corpului uman, de unde și importanța evitării acestui obicei dăunător.
A doua săptămână
Ficatul se detoxifică
Deși această procedură durează mai mult, detoxifierea ficatului este unul dintre principalele lucruri pozitive care se întâmplă după ce nu mai bei alcool. După cum explică dr. Lance Stein, hepatolog, ficatul suferă daune enzimatice, deoarece procesează alcoolul ingerat, ducând la moartea celulară. Cu toate acestea, acest organ are și o capacitate de auto-vindecare, atâta timp cât i se acordă suficient timp pentru a realiza acest lucru!
Digestia se îmbunătățește
Potrivit unui studiu, alcoolul contribuie la dezvoltarea bolii de reflux gastroesofagian prin slăbirea sfincterului esofagian inferior, provocând tulburări de spasm esofagian. În plus, acțiunea sa asupra intestinelor este scăzută în mai multe moduri, în special prin diaree și malabsorbție. Pe de altă parte, oamenii de știință explică faptul că revenirea la un stil de viață sănătos este suficientă pentru a contracara aceste două efecte.
A treia săptămână
Piele și dinți mai sănătoși
Potrivit lui Jill Holden, profesor la Colegiul Gateshead, nu are absolut niciun rost să cheltuim bani pe creme hidratante și alte produse destinate îngrijirii pielii atâta timp cât consumi alcool.
Alcoolul te deshidratează și poate duce la schimbarea culorii și a texturii pielii. De aceea, dacă nu bei alcool câteva săptămâni, organismul tău va aboarbe mai multă vitamină A, ceea ce face ca pielea să arate mai proaspătă și mai sănătoasă.
A patra săptămână
Reducerea masei corporale
Studiile care leagă alcoolul de obezitate sunt numeroase. Este bine știut că alcoolul îngrașă.
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
-
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.