Ce se întâmplă în organism când renunți la cafea, beneficii și sfaturi

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Consumatori de cafea
Consumatori de cafea

Poate să pară incredibil, dar se poate trăi foarte bine fără cafea și băuturi cu cofeină. Iată ce beneficii aduce pentru organism renunțarea la cafea:

Cafeaua, mai precis cafeina din ea, oferă un puseu de energie, dar uneori acea imbold poate reflecta simptomele anxietății: nervozitate exagerată, palpitații cardiace, chiar sentiment de panică. Acesta este efectul „luptă sau zbori". Cu cât beți mai puțină cafea, cu atât mai rar declanșați acest răspuns și anxietatea care vine odată cu el.

Somn mai bun

Cafeaua este o alegere obișnuită dacă vreți să stați treaz după miezul nopții, deoarece crește vigilența. Deci, are sens că reducerea sau reunțarea la cafea să vă ajute să dormiți mai bine. De fapt, dacă beți o băutură cu cafeină chiar și cu 6 ore înainte de culcare, vă poate deranja somnul.

Mai puține pauze de mers la baie

Cafeina poate acționa ca un laxativ. Acest lucru vă face să mergeți mai des la toaletă și puteți avea scaun moale. Dacă reduceți aportul de cafea în timpul zilei, aceasta poate reduce numărul „călătoriilor" la toaletă și reface consistența scaunului.

Îmbătrânirea pielii încetinește

Cafeina încetinește ritmul cu care corpul produce colagen. Aceasta este o proteină care îi conferă pielii fermitate și elasticitatea. Odată ce acestă producție scade, pielea începe să se lase și apar riduri. Natural, a sta se întâmplă când îmbătrânești, numai că în cazul celor care beau multă cafea, procesul e mult mai rapid. Deci, dacă scăpați de cafeină, asta poate ajuta să îmbătrâniți mai încet, spun experții de la WebMD.

Scăpați de o dependență

La fel ca medicamentele, cafeina modifică chimia creierului dacă o beți în mod regulat, timp îndelungat. Puteți deveni, de asemenea, dependenți de ea și aveți nevoie de din ce în ce mai multă după un timp, doar pentru a-i simți efectele.

Mai bună absorbție de substanțe nutritive

Cantități mari de cafeină împiedică organismul să absoarbă vitamine și minerale din alimente așa cum trebuie. De fapt, dacă spre exemplu luați multivitamine cu ceașca de cafea de dimineața, cafeina vă poate împiedica să obțineți beneficiile scontate.

Dinți mai puternici, mai albi

Cafeaua, cola și ceaiul sunt trei dintre cele mai comune moduri de livrare a cafeinei. Toate îți pot păta dinții cu aciditatea și culoarea lor. Cafeina usucă și gură. Saliva este o apărare primordială împotriva bacteriilor, deci cu cât aveți mai puțină, cu atât este mai mare riscul de carii dentare.

Tensiune scăzută

Tensiunea arterială crește când beți cafea. Cercetătorii cred că s-ar putea să vă împiedice arterele să rămână la fel de elastice cum ar trebui pentru o tensiune arterială sănătoasă. Dacă reduceți cantitatea de cafeina, evitați peste acest puseu al tensiunii arteriale și eventuale complicații care vin la pachet cu aceasta.

Simptome de sevraj

Dacă această băutură este o parte integrantă din dieta ta zilnică, renunțarea la cafea poate aduce o serie de efecte neplăcute pe termen scurt. Acestea includ dureri de cap, oboseală, somnolență, stări proaste de spirit, probleme de concentrare și manevrabilitate. Veți începe să simțiți simptome o zi sau două după ce renunțați. Ele pot dura de la 2 la 9 zile.

Sfat: nu renunțați brusc

O abordare pas cu pas este cea mai bună alegere. Pentru început, înlocuiți jumătate din ceașca de dimineață cu decaf, de exemplu. Schimbați, în timp, alimentele și băuturile cafeinizate cu opțiuni fără cafeină pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor de sevraj.

Sfat: Hidratați-vă și odihniți-vă

Atunci când renunați la cofeină, măriți aportul de apă. Și dormiți un pic mai mult. Acest surplus de somn vă poate ajuta să evitați multe dintre cele mai grave simptome de sevraj.

Sfat: faceți exerciții

Un antrenament regulat vă oferă serotonina de care aveți nevoie organismul ca să depășească imbalansul chimic dat de renunțarea la cofeină. Exercițiile fizică vă vor îmbunătăți starea de spirit și vă vor ajuta să dormiți mai bine. Ambele vă pot ajuta să depășiți cu bine faza de sevraj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel