Ce trebuie sa stii despre osteoporoza, boala oaselor fragile

Cuvantul “osteoporoza” inseamna “os poros”. Osteoporoza este o boala care slabeste oasele, ducand la un risc crescut de fracturi osoase bruste. Practic, pacientii care sufera de aceasta boala au mai putina masa...
Care sunt cauzele osteoporozei?
Cercetatorii inca nu au aflat motivul exact pentru care se dezvolta osteoporoza, insa au descoperit modul in care se dezvolta boala. Oasele sunt formate din tesut viu, in crestere. Interiorul osului sanatos arata ca un burete. Aceasta zona se numeste os trabecular. O coaja exterioara de os dens se infasoara in jurul osului spongios. Aceasta coaja dura se numeste os cortical.
Cand apare osteoporoza, “gaurile” din “burete” devin mai mari si mai numeroase, ceea ce slabeste interiorul osului.
Dupa cum stim, oasele au rolul de a sustine corpul si de a proteja organele vitale. De asemenea, oasele stocheaza calciu si alte minerale. Cand organismul are nevoie de calciu, acesta descompune si reconstruieste osul. Acest proces, numit remodelare osoasa, furnizeaza organismului calciul necesar, mentinand oasele puternice.
Pana la aproximativ 30 de ani, in mod normal, construiesti mai mult os decat pierzi. Dupa varsta de 35 de ani, descompunerea osoasa apare mai repede decat acumularea osoasa, ceea ce determina o pierdere treptata a masei osoase. Daca ai osteoporoza, pierzi masa osoasa intr-un ritm mai mare. De asemenea, femeile aflate la menopauza au parte de o descompunere osoasa si mai rapida.
Care sunt simptomele osteoporozei?
De obicei, osteoporoza nu prezinta simptome. De aceea, este numita si boala tacuta. Cu toate acestea, daca observi urmatoarele semne, iti recomandam o programare la o clinica de reumatologie in Bucuresti pentru o consultatie amanuntita:
pierderea inaltimii;schimbarea posturii (mod de aplecare a corpului intr-un mod neobisnuit);respiratie scurta (capacitate pulmonara mai mica din cauza discurilor comprimate);fracturi osoase;durere la nivelul spatelui inferior.
Cine este expus riscului de a dezvolta osteoporoza?
Exista mai multi factori care cresc riscul de a dezvolta osteoporoza, doi dintre cei mai semnificativi fiind genul si varsta.
Riscul tuturor pentru fracturi de osteoporoza creste odata cu inaintarea in varsta. Cu toate acestea, femeile cu varsta peste 50 de ani sau femeile aflate in postmenopauza prezinta cel mai mare risc de a dezvolta aceasta boala. Femeile sufera pierderi osoase rapide in primii 10 ani de la intrarea in menopauza, deoarece atunci au parte de o productie scazuta de estrogen, un hormon care are un rol semnificativ in protejarea organismului impotriva pierderii osoase excesive.
Un alt factor este structura osoasa si greutatea corporala. Persoanele mici si subtiri prezinta un risc mai mare de a dezvolta boala, deoarece au mai putin os de pierdut decat persoanele cu greutate corporala mai mare.
Istoricul familial joaca, de asemenea, un rol in riscul de aparitie a bolii. Daca parintii sau bunicii tai au avut semne de osteoporoza, cum ar fi fractura de sold dupa o cadere minora, este posibil sa prezinti un risc mai mare de a dezvolta boala.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.