Ce trebuie sa stii despre osteoporoza, boala oaselor fragile
Cuvantul “osteoporoza” inseamna “os poros”. Osteoporoza este o boala care slabeste oasele, ducand la un risc crescut de fracturi osoase bruste. Practic, pacientii care sufera de aceasta boala au mai putina masa...
Care sunt cauzele osteoporozei?
Cercetatorii inca nu au aflat motivul exact pentru care se dezvolta osteoporoza, insa au descoperit modul in care se dezvolta boala. Oasele sunt formate din tesut viu, in crestere. Interiorul osului sanatos arata ca un burete. Aceasta zona se numeste os trabecular. O coaja exterioara de os dens se infasoara in jurul osului spongios. Aceasta coaja dura se numeste os cortical.
Cand apare osteoporoza, “gaurile” din “burete” devin mai mari si mai numeroase, ceea ce slabeste interiorul osului.
Dupa cum stim, oasele au rolul de a sustine corpul si de a proteja organele vitale. De asemenea, oasele stocheaza calciu si alte minerale. Cand organismul are nevoie de calciu, acesta descompune si reconstruieste osul. Acest proces, numit remodelare osoasa, furnizeaza organismului calciul necesar, mentinand oasele puternice.
Pana la aproximativ 30 de ani, in mod normal, construiesti mai mult os decat pierzi. Dupa varsta de 35 de ani, descompunerea osoasa apare mai repede decat acumularea osoasa, ceea ce determina o pierdere treptata a masei osoase. Daca ai osteoporoza, pierzi masa osoasa intr-un ritm mai mare. De asemenea, femeile aflate la menopauza au parte de o descompunere osoasa si mai rapida.
Care sunt simptomele osteoporozei?
De obicei, osteoporoza nu prezinta simptome. De aceea, este numita si boala tacuta. Cu toate acestea, daca observi urmatoarele semne, iti recomandam o programare la o clinica de reumatologie in Bucuresti pentru o consultatie amanuntita:
pierderea inaltimii;schimbarea posturii (mod de aplecare a corpului intr-un mod neobisnuit);respiratie scurta (capacitate pulmonara mai mica din cauza discurilor comprimate);fracturi osoase;durere la nivelul spatelui inferior.
Cine este expus riscului de a dezvolta osteoporoza?
Exista mai multi factori care cresc riscul de a dezvolta osteoporoza, doi dintre cei mai semnificativi fiind genul si varsta.
Riscul tuturor pentru fracturi de osteoporoza creste odata cu inaintarea in varsta. Cu toate acestea, femeile cu varsta peste 50 de ani sau femeile aflate in postmenopauza prezinta cel mai mare risc de a dezvolta aceasta boala. Femeile sufera pierderi osoase rapide in primii 10 ani de la intrarea in menopauza, deoarece atunci au parte de o productie scazuta de estrogen, un hormon care are un rol semnificativ in protejarea organismului impotriva pierderii osoase excesive.
Un alt factor este structura osoasa si greutatea corporala. Persoanele mici si subtiri prezinta un risc mai mare de a dezvolta boala, deoarece au mai putin os de pierdut decat persoanele cu greutate corporala mai mare.
Istoricul familial joaca, de asemenea, un rol in riscul de aparitie a bolii. Daca parintii sau bunicii tai au avut semne de osteoporoza, cum ar fi fractura de sold dupa o cadere minora, este posibil sa prezinti un risc mai mare de a dezvolta boala.
-
-
Anticoncepționalele, efect negativ important. Duc la cancer de sân02.11.2025, 15:27
-
Cum să iei vitamina C pentru a fi cât mai eficientă. Ai greșit până acum02.11.2025, 14:04
-
Semnele pe care le ignori și care arată că ficatul tău cedează încet02.11.2025, 12:37
-
6 motive pentru care ți se face poftă de ceva dulce după ce ai mâncat02.11.2025, 11:13
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
