Ceaiul trebuie băut CALD, nu fierbinte! Tipul de cancer pe care îl poți face
Un studiu arată că este o legătură între consumul de ceai foarte fierbinte și un risc mai mare de apariție a unui tip de cancer care este greu de depistat
Un studiu publicat în International Journal of Cancer (link direct studiu) care a analizat 50.045 de persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 75 de ani, pe o perioadă medie de 10 ani, arată riscul uriaș.
Risc aproape de două ori mai mare
În timpul monitorizării, au fost identificate 317 de cazuri noi de cancer esofagian. În comparație cu consumul a mai puțin de 700 ml de ceai pe zi la mai puțin de 60°C, consumul a 700 ml pe zi sau mai mult la o temperatură mai ridicată (60°C sau mai mare) a fost asociată cu un risc de cancer esofagian cu 90% mai mare.
„Multora le place să bea ceai, cafea sau alte băuturi calde. Cu toate acestea, conform analizei noastre, consumul de ceai foarte fierbinte poate crește riscul de apariție a cancerului esofagian și, prin urmare, este recomandabil să așteptați până când băuturile fierbinți se răcesc înainte de a le bea”, a spus dr. Farhad Islami, autor principal al studiului, de la Societatea Americană pentru Cancer.
Georgina Hill, purtător de cuvânt al Cancer Research UK, a declarat, pentru , că „acest studiu adaugă dovezilor că băuturile mai calde decât 60 de grade Celsius pot crește riscul de cancer esofagian, dar majoritatea oamenilor din Marea Britanie nu beau ceaiul la o temperatură așa de ridicată".
„Atâta timp cât îți lași ceaiul să se răcească puțin înainte să-l bei sau adaugi lapte rece, este puțin probabil să-ți ridici riscul de cancer – să nu fumezi, menținerea unei greutăți sănătoase și reducerea consumului de alcool va face mult mai mult pentru pentru sănătatea ta", a mai spus ea.
Un tip de cancer descoperit târziu
„Esofagul are o particularitate. Acolo se îmbină, pe interior, mai multe tipuri de celule, plecând de la orificiul bucal pe de o parte, și dinspre stomac pe de cealaltă parte, celule care tapetează esofagul la interior sunt complet diferite. Și atunci, acolo unde apare unirea dintre cele două tipuri diferite de celule - asta din cauza faptului că originea esofagului în perioada embrionară este puțin diferită, ei bine, unde se intersectează aceste tipuri diferite de celule apar și cancere”, a explicat Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică de la Spitalul Clinic Sanador.
Medicul a mai explicat că unele forme ale cancerului esofagian u simptome precoce, dar că unele se instalează fără a se manifesta pentru o lungă perioadă de timp, ceea ce face ca adesea ele să fie depistate foarte târziu.
„Simptomatologia variază foarte mult în funcție de dezvoltarea locală a acestor cancere. Există cancere care se dezvoltă pe lung, practic infiltrează tot esofagul, acea porțiune a tractului digestiv, fără să perforeze interiorul și atunci simptomele apar mai târziu. Există, din contră, cancere care cresc doar local, formează niște gâlme, niște noduri, ca și cum ai pune un dop pe o țeavă, și atunci simptomatologia apare precoce.”
-
-
-
Ce se întâmplă dacă ai bea ceai verde în fiecare zi?11.12.2025, 18:13
-
-
Acest obicei poate opri recidiva cancerului de colon!
Un nou studiu revoluționar arată că un obicei banal poate reduce semnificativ riscul de recidivă a cancerului de colon.
O genă poate face imunoterapia pentru cancer mai puternică. Atacă direct celulele canceroase
De ce unele cancere de sân nu răspund la tratament?
Tumorile nu se formează doar din cauza geneticii. Noi descoperiri în neurofibromatoza de tip 1
Aceasta este cauza care duce la cancer și nu este de vină doar genetica.
Cancerul, impact diferit. Femeile, mai afectate
Cancerul are un impact devastator asupra femeilor. Acestea sunt mult mai afectate de diagnosticul de cancer.
EXCLUSIV Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Balonarea, semnul ignorat al unui cancer devastator. Povestea cutremurătoare a unei mame care a trăit ultimele săptămâni în dureri crunte
Epigenetica, rol în dezvoltarea cancerului. Cele 6 semne care pot schimba abordările terapeutice
EXCLUSIV Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Leucemia limfocitară cronică: exercițiile fizice care reduc simptomele, fără tratament
Cancerul pulmonar: 7 semne banale ignorate frecvent
"Momentul zero" al cancerului de colon a fost descoperit. După acesta, boala devine aproape imposibil de oprit
Cancerul, diagnosticat tardiv
Omega-3 și uleiul de pește, combinație promițătoare în prevenția cancerului de prostată
Această combinație extrem de comună menține celulele canceroase într-o stare latentă și nu le permite să se dezvolte.
EXCLUSIV Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
"Am fost diagnosticată cu cancer intestinal metastatic stadiul 4, cu 9 tumori în ficat". Simptomul care a dus-o în operație de urgență
"Am cancer de colon în stare avansată și nu știu cât timp mai am. Am ignorat aceste două simptome"
EXCLUSIV Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
EXCLUSIV 4 din 5 cazuri de cancer de sân în România sunt depistate în stadii avansate
Cele două alimente care duc la cancer. OMS, avertisment
EXCLUSIV Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
