Ceaiul trebuie băut CALD, nu fierbinte! Tipul de cancer pe care îl poți face

Dana Lascu |
Data publicării:

Un studiu arată că este o legătură între consumul de ceai foarte fierbinte și un risc mai mare de apariție a unui tip de cancer care este greu de depistat

Un studiu publicat în International Journal of Cancer (link direct studiu) care a analizat 50.045 de persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 75 de ani, pe o perioadă medie de 10 ani, arată riscul uriaș.

Risc aproape de două ori mai mare

În timpul monitorizării, au fost identificate 317 de cazuri noi de cancer esofagian. În comparație cu consumul a mai puțin de 700 ml de ceai pe zi la mai puțin de 60°C, consumul a 700 ml pe zi sau mai mult la o temperatură mai ridicată (60°C sau mai mare) a fost asociată cu un risc de cancer esofagian cu 90% mai mare.

„Multora le place să bea ceai, cafea sau alte băuturi calde. Cu toate acestea, conform analizei noastre, consumul de ceai foarte fierbinte poate crește riscul de apariție a cancerului esofagian și, prin urmare, este recomandabil să așteptați până când băuturile fierbinți se răcesc înainte de a le bea”, a spus dr. Farhad Islami, autor principal al studiului, de la Societatea Americană pentru Cancer.

Georgina Hill, purtător de cuvânt al Cancer Research UK, a declarat, pentru , că „acest studiu adaugă dovezilor că băuturile mai calde decât 60 de grade Celsius pot crește riscul de cancer esofagian, dar majoritatea oamenilor din Marea Britanie nu beau ceaiul la o temperatură așa de ridicată".

„Atâta timp cât îți lași ceaiul să se răcească puțin înainte să-l bei sau adaugi lapte rece, este puțin probabil să-ți ridici riscul de cancer – să nu fumezi, menținerea unei greutăți sănătoase și reducerea consumului de alcool va face mult mai mult pentru pentru sănătatea ta", a mai spus ea.

Un tip de cancer descoperit târziu

„Esofagul are o particularitate. Acolo se îmbină, pe interior, mai multe tipuri de celule, plecând de la orificiul bucal pe de o parte, și dinspre stomac pe de cealaltă parte, celule care tapetează esofagul la interior sunt complet diferite. Și atunci, acolo unde apare unirea dintre cele două tipuri diferite de celule - asta din cauza faptului că originea esofagului în perioada embrionară este puțin diferită, ei bine, unde se intersectează aceste tipuri diferite de celule apar și cancere”, a explicat Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică de la Spitalul Clinic Sanador. 

Medicul a mai explicat că unele forme ale cancerului esofagian u simptome precoce, dar că unele se instalează fără a se manifesta pentru o lungă perioadă de timp, ceea ce face ca adesea ele să fie depistate foarte târziu.

„Simptomatologia variază foarte mult în funcție de dezvoltarea locală a acestor cancere. Există cancere care se dezvoltă pe lung, practic infiltrează tot esofagul, acea porțiune a tractului digestiv, fără să perforeze interiorul și atunci simptomele apar mai târziu. Există, din contră, cancere care cresc doar local, formează niște gâlme, niște noduri, ca și cum ai pune un dop pe o țeavă, și atunci simptomatologia apare precoce.”

Citește și: Cancerul de esofag, boala care se poate instala fără simptome multă vreme: ce o cauzează și cum o recunoști

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel