EXCLUSIV Cancerul de esofag, boala care se poate instala fără simptome multă vreme: ce o cauzează și cum o recunoști
Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică de la Spitalul Clinic Sanador, a fost prezent la emisiunea Dicționar de...
Dr. Teodor Buliga a explicat la Dicționar de sănătate care sunt motivele pentru care apare cancerul esofagian și cum se manifestă.
„Esofagul are o particularitate. Acolo se îmbină, pe interior, mai multe tipuri de celule, plecând de la orificiul bucal pe de o parte, și dinspre stomac pe de cealaltă parte, celule care tapetează esofagul la interior sunt complet diferite. Și atunci, acolo unde apare unirea dintre cele două tipuri diferite de celule - asta din cauza faptului că originea esofagului în perioada embrionară este puțin diferită, ei bine, unde se intersectează aceste tipuri diferite de celule apar și cancere.
Un alt loc unde variază puțin tipurile de celule pe interior, pe mucoasă, este stratul care tapetează la interior tot tractul digestiv. Un astfel de loc mai apare la joncțiunea dintre esofag și stomac. Și atunci, cancerele sunt mai frecvente în aceste porțiuni”,a explicat el.
Cancerul esofagian are legătură cu alimentele consumate
„În mod special, la nivel esofagian ele (cancerele, n.r.) au legătură cu ceea ce aducem noi din afară, respectiv cu alimente care sunt procesate, afumate, pline de toți cancerigenii cunoscuți, cu fumatul (are legătură, n.r.) foarte mult, pentru că este, într-adevăr, un cancer dependent de factorii exogeni.
E adevărat că – vă dădeam exemplul cu unirea dintre esofag și stomac - stomacul este făcut în așa fel încât acidul din interior să nu depășească nivelul lui, să spunem. Dar există persoane la care aciditatea din stomac urcă în esofag și fac ceea ce se cheamă boala de reflux esofagian, esofagită de reflux și așa mai departe. Și știm deja că în timp, prezența acidului gastric în esofagul inferior pentru o perioadă mai lungă de timp poate genera niște modificări locale, modificări ce vor duce, în cele din urmă, la apariția cancerului esofagian inferior.
La asta se adaugă factori generali ce țin de imunitate, de sedentarism, ele se aplică totuși la toate nivelurile tractului digestiv”, a mai explicat medicul.
Forme de cancer fără simptome
Medicul a mai explicat că unele forme ale cancerului esofagian are simptome precoce, dar unele se instalează fără a se manifesta pentru o lungă perioadă de timp.
„Simptomatologia variază foarte mult în funcție de dezvoltarea locală a acestor cancere. Există cancere care se dezvoltă pe lung, practic infiltrează tot esofagul, acea porțiune a tractului digestiv, fără s perforeze interiorul și atunci simptomele apar mai târziu.
Există, din contră, cancere care cresc doar local, formează niște gâlme, niște noduri, ca și cum ai pune un dop pe o țeavă, și atunci simptomatologia apare precoce.”
Află care sunt simptomele și metodele de tratament în materialul video atașat.
-
Sindromul de ochi uscat: o afecțiune frecventă, dar adesea ignorată17.11.2025, 15:37
-
Ce semne pot indica un dezechilibru hormonal?17.11.2025, 12:33
-
-
Cum poți ține dieta chiar și în Postul Crăciunului?17.11.2025, 12:05
-
10 cauze frecvente ale inflamației cronice în organism17.11.2025, 10:18
EXCLUSIV Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Legătura dintre sănătatea intestinală și anxietatea generalizată. Noi metode de combatere a anxietății prin îmbunătățirea sănătății intestinale
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
E. coli, impact grav asupra intestinului. Bacteriile blochează apărarea naturală și se răspândesc rapid
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
