Cancerul de esofag, boala care se poate instala fără simptome multă vreme: ce o cauzează și cum o recunoști

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Ulcer gastric
Ulcer gastric

Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică de la Spitalul  Clinic Sanador, a fost prezent la emisiunea Dicționar de sănătate, unde a vorbit despre cancerul esofagian.

Dr. Teodor Buliga a explicat la Dicționar de sănătate care sunt motivele pentru care apare cancerul esofagian și cum se manifestă.

„Esofagul are o particularitate. Acolo se îmbină, pe interior, mai multe tipuri de celule, plecând de la orificiul bucal pe de o parte, și dinspre stomac pe de cealaltă parte, celule care tapetează esofagul la interior sunt complet diferite. Și atunci, acolo unde apare unirea dintre cele două tipuri diferite de celule - asta din cauza faptului că originea esofagului în perioada embrionară este puțin diferită, ei bine, unde se intersectează aceste tipuri diferite de celule apar și cancere.

Un alt loc unde variază puțin tipurile de celule pe interior, pe mucoasă, este stratul care tapetează la interior tot tractul digestiv. Un astfel de loc mai apare la joncțiunea dintre esofag și stomac. Și atunci, cancerele sunt mai frecvente în aceste porțiuni”,a explicat el.

Cancerul esofagian are legătură cu alimentele consumate

„În mod special, la nivel esofagian ele (cancerele, n.r.) au legătură cu ceea ce aducem noi din afară, respectiv cu alimente care sunt procesate, afumate, pline de toți cancerigenii cunoscuți, cu fumatul (are legătură, n.r.) foarte mult, pentru că este, într-adevăr, un cancer dependent de factorii exogeni.
E adevărat că – vă dădeam exemplul cu unirea dintre esofag și stomac - stomacul este făcut în așa fel încât acidul din interior să nu depășească nivelul lui, să spunem. Dar există persoane la care aciditatea din stomac urcă în esofag și fac ceea ce se cheamă boala de reflux esofagian, esofagită de reflux și așa mai departe. Și știm deja că în timp, prezența acidului gastric în esofagul inferior pentru o perioadă mai lungă de timp poate genera niște modificări locale, modificări ce vor duce, în cele din urmă, la apariția cancerului esofagian inferior.
La asta se adaugă factori generali ce țin de imunitate, de sedentarism, ele se aplică totuși la toate nivelurile tractului digestiv”, a mai explicat medicul.

Forme de cancer fără simptome

Medicul a mai explicat că unele forme ale cancerului esofagian are simptome precoce, dar unele se instalează fără a se manifesta pentru o lungă perioadă de timp.

„Simptomatologia variază foarte mult în funcție de dezvoltarea locală a acestor cancere. Există cancere care se dezvoltă pe lung, practic infiltrează tot esofagul, acea porțiune a tractului digestiv, fără s perforeze interiorul și atunci simptomele apar mai târziu.
Există, din contră, cancere care cresc doar local, formează niște gâlme, niște noduri, ca și cum ai pune un dop pe o țeavă, și atunci simptomatologia apare precoce.”

Află care sunt simptomele și metodele de tratament în materialul video atașat. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel