EXCLUSIV Cancerul de esofag, boala care se poate instala fără simptome multă vreme: ce o cauzează și cum o recunoști
Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică de la Spitalul Clinic Sanador, a fost prezent la emisiunea Dicționar de...
Dr. Teodor Buliga a explicat la Dicționar de sănătate care sunt motivele pentru care apare cancerul esofagian și cum se manifestă.
„Esofagul are o particularitate. Acolo se îmbină, pe interior, mai multe tipuri de celule, plecând de la orificiul bucal pe de o parte, și dinspre stomac pe de cealaltă parte, celule care tapetează esofagul la interior sunt complet diferite. Și atunci, acolo unde apare unirea dintre cele două tipuri diferite de celule - asta din cauza faptului că originea esofagului în perioada embrionară este puțin diferită, ei bine, unde se intersectează aceste tipuri diferite de celule apar și cancere.
Un alt loc unde variază puțin tipurile de celule pe interior, pe mucoasă, este stratul care tapetează la interior tot tractul digestiv. Un astfel de loc mai apare la joncțiunea dintre esofag și stomac. Și atunci, cancerele sunt mai frecvente în aceste porțiuni”,a explicat el.
Cancerul esofagian are legătură cu alimentele consumate
„În mod special, la nivel esofagian ele (cancerele, n.r.) au legătură cu ceea ce aducem noi din afară, respectiv cu alimente care sunt procesate, afumate, pline de toți cancerigenii cunoscuți, cu fumatul (are legătură, n.r.) foarte mult, pentru că este, într-adevăr, un cancer dependent de factorii exogeni.
E adevărat că – vă dădeam exemplul cu unirea dintre esofag și stomac - stomacul este făcut în așa fel încât acidul din interior să nu depășească nivelul lui, să spunem. Dar există persoane la care aciditatea din stomac urcă în esofag și fac ceea ce se cheamă boala de reflux esofagian, esofagită de reflux și așa mai departe. Și știm deja că în timp, prezența acidului gastric în esofagul inferior pentru o perioadă mai lungă de timp poate genera niște modificări locale, modificări ce vor duce, în cele din urmă, la apariția cancerului esofagian inferior.
La asta se adaugă factori generali ce țin de imunitate, de sedentarism, ele se aplică totuși la toate nivelurile tractului digestiv”, a mai explicat medicul.
Forme de cancer fără simptome
Medicul a mai explicat că unele forme ale cancerului esofagian are simptome precoce, dar unele se instalează fără a se manifesta pentru o lungă perioadă de timp.
„Simptomatologia variază foarte mult în funcție de dezvoltarea locală a acestor cancere. Există cancere care se dezvoltă pe lung, practic infiltrează tot esofagul, acea porțiune a tractului digestiv, fără s perforeze interiorul și atunci simptomele apar mai târziu.
Există, din contră, cancere care cresc doar local, formează niște gâlme, niște noduri, ca și cum ai pune un dop pe o țeavă, și atunci simptomatologia apare precoce.”
Află care sunt simptomele și metodele de tratament în materialul video atașat.
-
Diabetul și sănătatea ficatului: care sunt riscurile interconectate14.11.2025, 14:49
-
-
-
De ce persoanele trecute de o anumită vârstă nu mai fac cancer14.11.2025, 13:25
-
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
EXCLUSIV Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
Grupa de sânge care te expune la cancer
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
EXCLUSIV Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
De ce apare refluxul gastroesofagian. Explicații simple pe care trebuie să le știi
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Șunca, periculoasă. Specialiștii trag un semnal de alarmă privind nitriții din carne
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
