Cearcănele, ce sunt și ce boli pot ascunde

Dana Lascu |
Data publicării:
Ochi
Ochi

Cearcănele, acele cercuri întunecate de sub ochi, pot avea cauze banale, dar pot fi și simptom al unor afecțiuni. Iată ce trebuie să știți: 

Cearcănele – adică cercurile întunecate care apar sub ochi – sunt diferite de vânătăi (care apar dacă te lovești) sau de roșeață și umflare (cauzate, de  regulă, de o infecție).

Cauze

Cercurile întunecate de sub ochi nu sunt, de obicei, un semn al unei probleme medicale, fiind provocate, în cele mai multe cazuri, de oboseală. La persoanele în vârstă, ele pot fi chiar o consecință a îmbătrânirii. Pot fi însă și consecințe ale unor afecțiuni mai mult mai mai puțin grave. Iată unele dintre cele mai frecvente cauze de apariție a cearcănelor sunt: 

- Oboseală
- Alergii
- Dermatita atopică (eczema)
- Dermatita de contact
- Alergia la fân (rinită alergică)
- Pot fi ereditare
- Neregularități ale pigmentului pielii
- Faptul că te-ai frecat sau zgâriat la ochi
- Expunerea la soare, care vă determină corpul să producă mai multă melanină, pigmentul care dă pielii culoarea
- Schimbările la nivelul pielii care apar odată cu îmbătrânirea.

Când te duci la doctor

Cearcănele nu sunt de obicei probleme medicale, dar dacă decolorarea și umflarea apar sub un singur ochi și par să se înrăutățească în timp, mergeți la medicul de familie. Dacă doriți o soluție mai de durată, va trebui să consultați un dermatolog.

În funcție de ceea ce provoacă cearcănele, medicul vă poate recomanda creme sau o combinație de tratamente pentru a reduce colorarea. Terapia cu laser sau exfolierile chimice pot fi de ajutor în unele cazuri. Dacă e vorba de adâncituri sub ochi, ele pot fi netezite cu substanțe injectabile, iar chirurgia poate elimina cearcănele „pufoase”, arată experții de la Mayo Clinic.

Remedii pentru acasă

Sunt și remedii ușoare pentru cearcănele date de oboseală, pe care le poți aplică acasă.Cearcănele ușoare până la moderate răspund adesea bine la tratamente simple și ieftine, precum:

Comprese reci. Vasele de sânge diluate pot contribui la apariția acelor pete întunecate de sub ochi. Încercați să țineți o compresă rece, o linguriță răcită în congelator sau o pungă de mazăre înghețată învelită într-o cârpă moale pe zona respectivă, pentru a face aceste vase să se constrângă.

Perne suplimentare. Elevați-vă capul cu două sau mai multe perne pentru a preveni apariția umflăturilor care se dezvoltă atunci când lichidul se acumulează pe pleoapele inferioare.

Somn suplimentar. Deși nopțile scurte nu provoacă de obicei cearcăne, lipsa de somn vă poate face mai palidă, astfel încât umbrele și cearcănele pe care le aveți devin mai evidente. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel