Cele mai bune condimente pentru a reduce consumul de sare. Scad riscul de hipertensiune și boli de inimă. Ce alte beneficii mai oferă

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cele mai bune. FOTO: Freepik
cele mai bune. FOTO: Freepik

Consumul excesiv de sare poate duce la hipertensiune și boli de inimă. Care este alternativa sănătoasă.

Sarea (sodiu) este un mineral esențial pentru sănătate, cu rol electrolitic, iar împreună cu potasiul ajută la reglarea nivelului de apă din organism, prin menținerea fluidelor în celulele sanguine.

Specialiștii OMS recomandă un consum de maximul 5 grame de sare pe zi, cantitate în care este inclusă sarea din alimentele gătite, dar și cea din legume și carne, precum și din produsele ultraprocesate..

Recomandarea vine în contextul în care un consum mai mare de sare poate duce o serie de probleme de sănătate, între care hipertensiunea arterială, care este factor de risc pentru bolile cardiovasculare, prima cauză de deces la nivel mondial, dar și retenția de apă.

De altfel, excesul de sare a fost asociat și cu creștere a nivelului de stres, cu 75%, iar experții spun că sunt deja în curs de desfășurare studii pentru a înțelege dacă un consum ridicat de sare duce la alte modificări comportamentale, cum ar fi anxietatea și agresivitatea, notează Science Daily.

Sarea, înlocuită cu ierburi aromatice și condimente

Dacă un consum moderat de sare nu este o problemă pentru sănătate, în cazul persoanelor aflate la risc, cu boli cronice, acestea trebui să găsească alternative pentru a înlocui sarea, în vederea reducerii consumului până la doza recomandată.

Mai mult decât atât, pe lângă reducerea riscului de hipertensiune, alternativele la sare pot veni și cu un boost de antioxidanți, minerale și vitamine, ceea ce poate să ajute și alte aspecte ale sănătății.

Usturoiul

Usturoiul este un condiment picant care sporește aroma fără a crește conținutul de sodiu și dă un gust delicios supelor sau amestecurilor de legume.

Studiile arată că aliina, unul dintre compușii de bază ai usturoiului, poate stimula imunitatea, poate scădea tensiunea arterială, dar și promova sănătatea creierului.

Ceapa uscată

Ca și usturoiul, ceapa oferă un plus de savoare aproape oricărei rețete sărate.

În special, ceapa uscată sau pulberea de ceapă este mai puternică decât ceapa proaspătă și poate fi înlocuită cu sare în amestecuri, supe, tocănițe, sosuri și salsa. Oferă un pic de condiment cu o notă de dulceață

Sucul de lămâie sau coaja de lămâie

Citricele, în special sucul și coaja de lămâie, reprezintă o alternativă excelentă la sare în unele rețete.

Ca sursă de acid, sucul de lămâie acționează în mod similar cu sarea, scoțând în evidență aromele unui fel de mâncare.

Între timp, coaja de lămâie contribuie la o aromă și mai puternică de citrice.

Sucul și coaja de lămâie și portocale au, de asemenea, aceste efecte.

Piperul negru măcinat

Este știut faptul că sarea și piperul se completează, fiind un clasic duo culinar.

Cu toate acestea, dacă vreți să reduceți consumul de sare, pur și simplu luați în schimb piperul.

Piperul negru este un bun adaos la supe, fripturi, paste și alte mâncăruri savuroase.

În plus, piperul negru poate diminua inflamația care este legată de bolile cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

Mărarul

Gustul proaspăt al mărarului, cu note de țelină și fenicul, îl face o alternativă gustoasă la sare.

Mărarul este un înlocuitor deosebit de bun în mâncărurile cu pește, cartofi și castraveți.

Mărarul, în întregime, are un conținut important de compuși cu proprietăți antioxidante, cu impact asupra sănătății creierului, ca protecție împotriva afecțiunilor hepatice și renale, dar și cu efecte antimicrobiene și antiseptice.

Vezi și: Părintele fără reguli, impact asupra sănătății copilului. Radu Leca: Se va îmbolnăvi. Este o modalitate de apărare, de protecție

Oțetul balsamic

Oțetul balsamic are o aromă ascuțită, acrișoară, cu o notă de dulceață.

De asemenea, scoate în evidență aromele naturale ale unui aliment, minimizând nevoia de sare.

Oțetul balsamic promovează digestia, reduce zahărul din sânge, reduce tensiunea arterială și promovează circulația sanguină.

Unele studii sugerează că oțetul balsamic are beneficii suplimentare pentru sănătate, de la îmbunătățirea tenului unei persoane până la scăderea colesterolului și ajutor pentru pierderea în greutate.

Oțetul de cidru de mere

Dulce și acrișor, oțetul de cidru de mere este un înlocuitor versatil al sării.

Poate fi folosit ca marinată pentru cotlete de porc, amestecat în sosurile pentru salate și stropit peste legume.

În plus, oțetul de cidru de mere poate oferi beneficii pentru sănătate.

Studiile pe animale sugerează că oțetul scade colesterolul și îmbunătățește factorii de risc pentru bolile de inimă.

Drojdia nutritivă

Drojdia nutritivă este o drojdie dezactivată care se găsește sub formă de fulgi și pulbere.

Cunoscută pentru aroma sa brânzoasă și savuroasă, funcționează bine în popcorn, paste și cereale. În ciuda caracterului său brânzos, nu conține lactate.

Folosirea drojdiei nutritive în loc de sare poate avea, de asemenea, beneficii pentru sănătate.

Fibrele beta glucan din drojdia nutritivă pot ajuta la scăderea colesterolului, reducând potențial riscul de boli de inimă, arată Healthline.

Paprika afumată

Gustul afumat și picant al ardeiului afumat este însoțit de o culoare roșie intensă.

Adăugați-o la carnea de taco, tocănițe, chili și nachos.

De asemenea, o puteți folosi pentru a înlocui salsa, care este adesea bogată în sodiu.

Ardeiul iute conține capsaicină, un compus care poate reduce inflamațiile și trata durerile, precum cele ale articulațiilor, artrita reumatoidă și osteoartrita.

Vezi și: Castanul sălbatic, benefic pentru sănătatea vasculară. Are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și anticanceroase. Fecioru: Ajută la refacerea vaselor de sânge după AVC

Fulgii de ardei roșu

Pentru a da o notă picantă oricărei mese, înlocuiți sarea cu fulgi de ardei roșu.

Acest condiment puternic este făcut din ardei iute uscat. Are un gust delicios în supe, ardei iute, sosuri, marinate, pizza și paste.

Uleiul de trufe

Uleiul de trufe este infuzat cu ciuperci comestibile pentru a obține un gust puternic, teluric, lăudat de iubitorii de mâncare din întreaga lume.

Uleiurile de trufe au în componența lor trufe, care sunt bogate în proprietăți antioxidante. Prezența polifenolilor în uleiurile de trufe previne orice boală cardiovasculară sau orice boală cardiacă cronică.

Rozmarinul

Rozmarinul este o plantă aromatică populară, adesea folosită în uleiurile de baie.

Frunzele de rozmarin conțin compuși fitochimici care sunt cunoscuți pentru proprietățile lor de prevenire a bolilor. 

Partea aeriană a plantei, în special vârful florilor, conține acid rosmarinic, antioxidant fenolic, precum și numeroase uleiuri esențiale volatile benefice pentru sănătate, cum ar fi cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, alfa-pinen.

Acești compuși sunt cunoscuți ca având proprietăți rubefaciante (antiiritante), antiinflamatorii, antialergice, antifungice și antiseptice, potrivit Nutrition & You.

Ghimbirul

Cu gustul său specific, ușor înțepător, ghimbirul poate înlocui sarea în multe feluri de mâncare.

Puteți amesteca rădăcina de ghimbir proaspăt tocată sau ghimbir uscat în amestecuri, sosuri, marinate, băuturi și supe.

Condimentul are proprietăți antiinflamatorii și poate îmbunătăți digestia și susține eliberarea de hormoni care reglează tensiunea arterială pentru a vă calma organismul și a reduce greața.

Coriandrul

Coriandru este una dintre plantele aromatice mediteraneene tradiționale.

Este utilizat la scară largă în mâncărurile sărate din bucătăriile internaționale și are un gust și miros specific.

Printre beneficiile sale se numără cele legate de afecțiunile gastro-intestinale, iar uleiul esențial de coriandru ajută în scăderea în greutate, în reducerea durerilor și tratarea spasmelor,precum și în stimularea secrețiilor de hormoni și enzime, cu impact asupra funcției sistemului nervos și al funcției cerebrale.

Scorțișoara

Deși este asimilată ca un condiment ”dulce”, scorțișoara poate înlocui, cu succes, sarea.

Acest condiment specific iernii are nuanțe ușor dulci și piperate.

Adăugați-l în chili, supe, sosuri de roșii, curry, fripturi și marinate pentru pui sau curcan.

Mai mult, puteți schimba scorțișoara cu sarea atunci când gătiți fasole sau linte.

Adăugați un baton de scorțișoară în oală pentru o aromă maximă.

Școrțișoara are o puternică acțiune antioxidantă, având un indice ORAC, capacitatea de absorbție a radicalilor liberi, de 131.420 µmol TE/100g.

Potrivit teoriei radicalilor liberi a îmbătrânirii și a bolilor, un aport ridicat de antioxidanți din alimente va încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, dar și bolile de inimă sau diferite tipuri de cancere.

Studiile au arătat că scorțișoara, pe lângă proprietățile antiinflamatorii, antioxidante și anticancerigene, are și capacitatea de stimulare a sistemului imunitar.

Tarhonul

Tarhonul este o plantă aromatică specifică zonei mediteraneene, fiind adesea folosită și în bucătăria românească.

Cu un gust ușor amărui, tarhonul poate înlocui sarea, astfel, poate fi folosită când faceți omletă, iar în varianta de plantă proaspătă poate fi adăugată peste salate, pui sau legume.

Salvia

Salvia este o plantă verde cu note de citrice și eucalipt. Aroma atât a salciei proaspete, cât și a celei uscate este destul de puternică, ceea ce o face un bun înlocuitor pentru sare.

Are un gust delicios în mâncărurile savuroase de toamnă, cum ar fi sosurile cu unt brun, dovleacul prăjit, piureul de cartofi dulci și risotto.

Salvia conține antioxidanți, care pot contribui la promovarea sănătății orale și a funcției cerebrale.

De asemenea, poate ajuta la scăderea colesterolului și a glicemiei, mai notează Healthline.

Vezi și: Cristina Stroe, soția lui Damian Drăghici, a experimentat depresia post-partum: S-a manifestat prin repulsia mea față de oricine în afară de copil. În primele 6 luni nu am ieșit din casă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel