Celule canceroase: metoda prin care pot fi distruse are legătură cu zahărul

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Celule
Celule

Celulele canceroase ar putea fi distruse prin expunerea la un alt tip de zahăr la care acestea nu se pot adapta și mor. 

Celulele canceroase au nevoie de glucoză pentru a avea energie și pentru a crește, la fel ca celelalte celule din organism. Celulele canceroase, în special, metabolizează glucoza într-un ritm mult mai mare decât celulele normale. Cu toate acestea, cercetătorii de la Departamentul de inginerie chimică și știința materialelor a USC Viterbi's Mery Family au deblocat o slăbiciune a unui tip comun de celule canceroase: inflexibilitatea zahărului. Adică, atunci când celulele canceroase sunt expuse la un alt tip de zahăr - galactoza - celulele nu se pot adapta și vor muri.

Descoperirea ar putea avea implicații importante pentru noi tratamente metabolice pentru cancer și a fost publicată recent în Journal of Cell Science.

Lucrarea descrie modul în care oncogenele, genele care provoacă cancer, pot conduce, de asemenea, celulele canceroase să devină inflexibile la modificările aduse de zahăr. În mod normal, celulele cresc metabolizând glucoza, dar majoritatea celulelor normale pot crește folosind galactoză. Cu toate acestea, echipa a descoperit că celulele care posedă o genă comună cauzatoare de cancer numită AKT nu pot prelucra galactoza și, prin urmare, mor atunci când sunt expuse la acest tip de zahăr.

Diferența dintre galactoză și glucoză

Cercetătorii spun că galactoza este similară structural cu glucoza, care ajută celulele canceroase să prospere, dar că are unele diferențe. Ei cred că expunerea celulelor la galactoză le obligă să facă mai mult metabolism oxidativ, unde oxigenul este folosit pentru a converti zaharurile în energie, spre deosebire de metabolismul glicolitic, unde energia este derivată din glucoză. Celulele normale pot metaboliza atât glucoza cât și galactoza, dar celulele canceroase care cu o cale de semnalizare AKT activată, întâlnită în mod obișnuit în celulele canceroase ale sânului, nu pot.

Descoperirile echipei au arătat, de asemenea, că în timp ce procesul oxidativ adus de galactoză a dus la moartea celulelor în celulele canceroase de tip AKT, când celulelor li s-a dat o mutație genetică diferită, MYC, galactoza nu a ucis celulele.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, după aproximativ 15 zile în galactoză, unele celule canceroase au început să reapară.

Cu toate acestea, cercetătorii mai spun că o anumită reapariție este frecventă în multe tratamente metabolice țintite pentru cancer, care demonstrează rezultate inițiale puternice înainte de o recurență parțială a celulelor. Ei mai spun că tumorile AKT pot fi vizate folosind un tratament metabolic ca acesta, pentru a micșora inițial tumora, dar că tratamentul ar trebui să fie însoțit de un alt tratament într-un cocktail de medicamente pentru a preveni reapariția și pentru a proteja împotriva mutării celulelor canceroase și de adaptare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel