Chimicale care dau întârzieri de limbaj la copii

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Copiii pot avea întârzieri de limbaj, dacă mamele acestora au venit în contact cu anumite chimicale la începutul sarcinii. Noi cercetări sugerează că ftalații, acele substanțe chimice din diverse produse cosmetice, din materialele plastice și vopsele, sunt incriminați. Oamenii de știință au descoperit că riscul de întârziere a limbajului la vârsta de 3 ani a fost cu până la 30% mai mare la copiii ale căror mame au avut o expunere mai mare la doi ftalați, în special la: dibutilftalat (DBP) și ftalatul de butil benzil (BBP). Ambele substanțe chimice se găsesc în produse cosmetice și jucării din plastic.

"Ftalații afectează sistemul hormonal al organismului. Atât DBP, cât și BBP s-a dovedit că scad testosteronul la mamă în timpul sarcinii timpurii, iar asta explică modul în care aceștia pot afecta dezvoltarea intelectuală", a declarat Shanna Swan, profesor de mediu și de sănătate publica la Școala de Medicină Icahn din New York City, adăugând că există motive întemeiate să creadă că aceste substanțe chimice cauzează întârzieri în dezvoltarea limbajului copiilor.

Ftalații anterior au fost legați de întârzierile de dezvoltare, de scăderea IQ-ului și de organele sexuale masculine subdezvoltate.
,,Pentru că sunt atât de obișnuiți, suntem cu toții expuși tot timpul. DBP și BBP sunt interziși în multe produse, dar au cicluri de viață foarte lungi. De exemplu, podelele de vinil pot fi folosite 20 până la 30 de ani, ceea ce înseamnă că oamenii sunt expuși pentru o perioadă foarte lungă de timp", a subliniat Carl-Gustaf Bornehag, profesor la Universitatea Karlstad din Suedia și cercetător principal al studiului.

Singura modalitate de a evita aceste substanțe chimice este de a citi cu atenție ingredientele de pe etichetă și de-a cumpăra produsele fără ftalați.
,,Este adesea greu să obții informații despre produsele chimice din articole, ceea ce face dificilă evitarea expunerii. Avem nevoie de sisteme de etichetare mai bune", a conchis profesorul suedez.
Potrivit lui Steven Gilbert, directorul Institutului de Neurotoxicologie și Tulburări Neurologice din Seattle, problema reală este că substanțele chimice introduse în produsele de uz casnic de zi cu zi nu sunt reglementate.

,,Ele sunt doar testate și potențial interzise atunci când apare o problemă după ani de utilizare. Trebuie să schimbăm legile", a spus Gilbert.

Ftalații sunt detectați în mod obișnuit în aerul din interior, în praf, în alimente și în apă, deoarece se scurg în aer, informează WebMd.com. Cercetătorii atrag atenția că ftalații interziși au fost înlocuiți de substanțe chimice similare, care sunt la fel de active din punct de vedere hormonal.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel