Cofeina, 7 lucruri care se întâmplă când renunți la ea
Există beneficii asociate consumului de cofeină - cum ar fi funcția de memorie îmbunătățită și, evident, niveluri mai mari de vigilență - dar atunci când oamenii renunță la ea apar efecte secundare. Iată...
Sunt 7 efecte imediate ale renunțării la cofeină pe care le poți experimenta:
1. Vă veți simți slăbit
Dacă ați rezistat vreodată mai multe ore fără cofeină, probabil ați resimțit ceva simptome ca de sevraj. Acestea pot include oboseala, durerile de cap și unele schimbări de dispoziție destul de vizibile, spune Wesley Delbridge, purtător de cuvânt al Academiei americane de Nutriție și Dietetică. Aceste efecte adverse durează de obicei între 7 și 10 zile, dar le puteți evita dacă reduceți treptat consumul de cofeină, în loc să renunțați brusc. La fiecare 2 sau 3 zile, reduceți puțin aportul.
2. Veți slăbi sau vă veți îngrășa
„Nu cred că o persoana obișnuită își dă seama cât de multe calorii consumă atunci când savurează băuturile cu cofeină”, spune Delbridge, conform prevention.com. Băuturile gen cola pot conține până la 200 de calorii per porție. Să renunți la ele poate să ducă la slăbire, dar și la îngrășare. Cofeina este un puternic suprimant temporar al apetitului. „O să te simți în mod natural înfometat atunci când vei renunța la cofeină”, spune nutriționistul american. În plus, potrivit Clinicii Mayo, cofeina îți poate crește rata metabolică. Efectul este probabil mic, dar dacă îți bei cafeaua neagră, este posibil să arzi mai multe calorii decât conține ea, ceea ce înseamnă că vă ajuta de fapt să slăbiți.
3. Dormiți mai mult și aveți mai multă energie
Dacă beți ceva cu cofeină cu 6 ore înainte de culcare asta vă poate perturba somnul din acea noapte, conform cercetărilor din Journal of Clinical Sleep Medicine. Efectul: te trezești obosit și ai nevoie de mai multă cofeină. De aceea, când oamenii renunță la cofeină dorm mai profund și mai bine decât cei care beau chiar și puțină cafea. Probabil veți fi obosit, deoarece corpul se adaptează la un stil de viață fără cofeină. Dar pe termen lung, veți avea mai multă energie decât ați obține dintr-un espresso.
4. Vă veți simți mai calm.
Cofeina este un stimulent pentru sistemul nervos. Declanșează o eliberare de adrenalină, punându-vă inutil în modul „luptă sau zbori”. În plus, deoarece cofeina este un vasoconstrictor, îngustând vasele de sânge, crește tensiunea arterială. Renunțând la cofeină vă veți simți mai puțin anxios sau stresat.
5. Antrenamentele vor avea de suferit
Acel mod de „luptă sau zbor” nu e bun dacă ești pe cale să te înscrii într-un antrenament. Conform Colegiului American de Medicină Sportivă, cofeina îmbunătățește performanța și intensitatea exercițiului. Așa că nu renunțați dacă vă pregătiți de vreo cursă sportivă.
6. Dispare efectul laxativ
Cafeaua are efect laxativ pentru că accelerează lucrurile în sistemul dvs. digestiv. Practic, eliminarea cofeinei din dietă va reduce nevoia de a merge la baie.
7. Pierdeți antioxidanți
Un studiu publicat în Breast Cancer Research a arătat că femeile care beau cinci sau mai multe căni de cafea pe zi sunt cu 57% mai puțin susceptibile să dezvolte receptor de estrogen - cancer de sân negativ decât cele care beau mai puțin de o cană pe zi. Și un alt studiu american recent, din Jurnalul de Epidemiologie, a arătat că să bei între trei și cinci căni de cafea pe zi îți poate reduce riscul de a muri de boli de inimă cu 21%. În paralel, ceaiul verde – care conține și el cofeină - este una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți. Deci, dacă renunțai la cafea și ceai, este o idee bună să sporiți consumul de fructe și legume.
-
-
Noile ghiduri pentru tensiunea arterială extind criteriile de diagnostic15.12.2025, 21:02
-
Manichiura cu gel, pericol pentru unghii. Semnul banal adesea ignorat15.12.2025, 19:55
-
Jumătate dintre pacienții cu COVID-19 dezvoltă long-COVID15.12.2025, 19:11
-
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
