Colesterol ridicat, cât de mult crește după Crăciun

Cantitățile mari de alimente grele și grase, mesele bogate de Crăciun cresc nivelul de colesterol al multor oameni. Potrivit unui studiu recent efectuat, nivelurile sunt cu 20% mai mari decât...
Cercetătorii de la Departamentul de Biochimie Clinică de la Spitalul Universitar din Copenhaga și de la Departamentul de Medicină Clinică al Universității din Copenhaga au observat într-un nou studiu derulat pe 25.000 de danezi că nivelurile de colesterol după vacanța de Crăciun sunt cu 20% mai mari decât vara, arătând că riscul de a avea colesterol ridicat este de șase ori mai mare după Crăciun.
În opinia acestora, toate alimente ce conțin unt și smântână pote crește mai mult nivelurile de colesterol decât se presupunea până acum.
,,Studiul nostru are indicii puternice că nivelurile de colesterol sunt influențate de alimentele grase pe care le consumăm atunci când sărbătorim Crăciunul. Faptul că atât de mulți oameni au valori mari ale colesterolului imediat după sărbătoarea de Crăciun este foarte surprinzător ", a declarat dr. Anne Langsted, unul dintre autorii studiului.
Nouă din zece dintre participanți la așa-numitul studiu al populației generale din Copenhaga aveau colesterolul crescut după Crăciun. Persoanele care au deja colesterol ridicat ar trebui să fie și mai atente la nivelurile lor de colesterol în timpul sărbătorilor de Crăciun, avertizează oamenii de știință danezi.
,,Pentru acești indivizi, acest lucru ar putea însemna că, dacă valorile colesterolului sunt ridicate imediat după Crăciun, ar putea lua în considerare efectuarea unui alt test pe parcursul anului. Este important să fiți conștienți de acest lucru, mai ales dacă vă doriți să vă mențineți nivelurile de colesterol jos", e de părere dr. Signe Vedel-Krogh, conform Eurekalert.org.
Dacă aveți prea mult colesterol, arterele pot fi îngroșate și există un risc mai mare de a dezvolta infarct miocardic și accident vascular cerebral. Atacurile de inima și accidentele vasculare cerebrale sunt cele care ucid majoritatea oamenilor din întreaga lume.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.