Colina, o "vitamină" mai puţin cunoscută, dar vitală pentru organism

Vitamine
Vitamine

Colina este un nutrient esențial necesar pentru diferitele procese fiziologice - de la menținerea unei structuri celulare adecvate, la susținerea funcției sistemului nervos. Află de ce ai nevoie de acest nutrient și cum poți mări nivelul de vitamine, pentru a evita deficitul de colină.

Colina a fost descoperită pentru prima dată în 1862, dar abia în 1998, Institutul de Medicină a recunoscut-o ca un nutrient esențial pentru o sănătate optimă. Fiind un nutrient, s-a constatat că joacă un rol vital în funcția ficatului, creierului, sistemului nervos și a metabolismului.

Cu toate acestea, aproximativ 90% din populația americană nu consumă suficientă colină, deoarece indicațiile populare privind dieta limitează consumul de surse dietetice. Majoritatea medicilor și dieteticienilor nu cunosc deopotrivă importanța biologică a acestei vitamine.

De fapt, un sondaj recent arată că, din mai multe substanțe nutritive, colina este cel mai puțin probabil să fie recomandată, doar 10% dintre profesioniștii din domeniul sănătății chestionați aprobând alimente bogate în colină pentru pacienții lor.

Ce este colina?

Colina este un compus organic solubil în apă, adesea grupat cu complexul de vitamină B, având funcții și proprietăți similare. Ea afectează multe procese importante din organism, inclusiv:

Structura celulară - Colina este necesară pentru sinteza fosfatidilcolinei și sfingomielinei, fosfolipide care ajută la menținerea integrității structurale a membranelor celulare.

Mesajele celulare - Fosfolipidele care sunt sintetizate din colină, de asemenea, acționează ca un precursor al moleculelor mesagere intracelulare, diacilglicerol și ceramidă.

Transmiterea și metabolizarea grăsimilor - Colina este necesară pentru transformarea grăsimilor și colesterolului în lipoproteine numite lipoproteine cu densitate foarte mică (VLDL). De asemenea, ajută transportul VLDL în fluxul sanguin și în țesuturile extrahepatice, prevenind acumularea de grăsimi și colesterol în ficat.

Sinteza ADN - Conform unui studiu publicat în revista Mutation Research, colina este o sursă necesară pentru sinteza S-adenozilmetioninei, care este necesară pentru marcarea epigenetică a ADN-ului și a histonei.

Funcția sistemului nervos - Colina este un precursor al acetilcolinei, un neurotransmițător implicat în diferite funcții neuronale, inclusiv controlul muscular, ritmul circadian și memoria.

Datorită rolului său extins în diferite funcții fiziologice, deficiența acestui nutrient te poate predispune la o serie de consecințe asupra sănătății, inclusiv leziuni musculare, exces de grăsimi și colesterol și tulburări hepatice, cum ar fi maladia hepatică nealcoolică (NAFLD).

Unele persoane au un deficit mai mare de colină decât altele, inclusiv:

Femeile gravide - Întrucât cantități mari de colină plasmatică maternă sunt transportate la făt în timpul sarcinii, femeile gravide sunt expuse unui risc mai mare de a fi deficitare. Alăptarea crește și cererea de colină, deoarece laptele matern este bogat în acest nutrient.

Femei aflate în postmenopauză - Femeile aflate în postmenopauză au o cerere mai mare de colină, deoarece nivelul lor scăzut de estrogen poate duce la dezvoltarea leziunilor hepatice și musculare.

Sportivi - Nivelul colinei poate scădea în timpul exercițiilor de anduranță.

Vegetarieni - Deoarece majoritatea alimentelor bogate în colină provin din surse animale, veganii și vegetarienii ar putea să nu poată consuma suficientă colină.

Deși ficatul are capacitatea de a produce cantități mici de colină, organismul are nevoie de doze mai mari, obținute din alimente și suplimente alimentare, cum ar fi bitartrat de colină, clorură de colină, citrat de colină.

Care sunt cele mai bune surse alimentare de colină?

Poți crește efectiv nivelul de colină al organismului prin dietă, deoarece se găsește într-o varietate de alimente:

Ficatul de carne de vită - O cantitate de 100 de grame de ficat de vită conține 430 mg de colină

Oul organic - Un ou mare furnizează 146,9 mg de colină

Varza de Bruxelles - O jumatate de cana de varza Bruxelles fiarta contine 31,7 mg de colină

Conopidă - O jumătate de cană de conopidă fiartă conține 24,2. mg de colină

Alte alimente bogate în colină sunt somonul, creveții și sardinele. De asemenea, uleiul de krill te poate ajuta să îți îmbunătățești nivelul de colină, deoarece oferă 69 de fosfolipide, din care au acizi grași omega-3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel