Colina, o "vitamină" mai puţin cunoscută, dar vitală pentru organism

Colina este un nutrient esențial necesar pentru diferitele procese fiziologice - de la menținerea unei structuri celulare adecvate, la susținerea funcției sistemului nervos. Află de ce ai nevoie de acest nutrient...
Colina a fost descoperită pentru prima dată în 1862, dar abia în 1998, Institutul de Medicină a recunoscut-o ca un nutrient esențial pentru o sănătate optimă. Fiind un nutrient, s-a constatat că joacă un rol vital în funcția ficatului, creierului, sistemului nervos și a metabolismului.
Cu toate acestea, aproximativ 90% din populația americană nu consumă suficientă colină, deoarece indicațiile populare privind dieta limitează consumul de surse dietetice. Majoritatea medicilor și dieteticienilor nu cunosc deopotrivă importanța biologică a acestei vitamine.
De fapt, un sondaj recent arată că, din mai multe substanțe nutritive, colina este cel mai puțin probabil să fie recomandată, doar 10% dintre profesioniștii din domeniul sănătății chestionați aprobând alimente bogate în colină pentru pacienții lor.
Ce este colina?
Colina este un compus organic solubil în apă, adesea grupat cu complexul de vitamină B, având funcții și proprietăți similare. Ea afectează multe procese importante din organism, inclusiv:
Structura celulară - Colina este necesară pentru sinteza fosfatidilcolinei și sfingomielinei, fosfolipide care ajută la menținerea integrității structurale a membranelor celulare.
Mesajele celulare - Fosfolipidele care sunt sintetizate din colină, de asemenea, acționează ca un precursor al moleculelor mesagere intracelulare, diacilglicerol și ceramidă.
Transmiterea și metabolizarea grăsimilor - Colina este necesară pentru transformarea grăsimilor și colesterolului în lipoproteine numite lipoproteine cu densitate foarte mică (VLDL). De asemenea, ajută transportul VLDL în fluxul sanguin și în țesuturile extrahepatice, prevenind acumularea de grăsimi și colesterol în ficat.
Sinteza ADN - Conform unui studiu publicat în revista Mutation Research, colina este o sursă necesară pentru sinteza S-adenozilmetioninei, care este necesară pentru marcarea epigenetică a ADN-ului și a histonei.
Funcția sistemului nervos - Colina este un precursor al acetilcolinei, un neurotransmițător implicat în diferite funcții neuronale, inclusiv controlul muscular, ritmul circadian și memoria.
Datorită rolului său extins în diferite funcții fiziologice, deficiența acestui nutrient te poate predispune la o serie de consecințe asupra sănătății, inclusiv leziuni musculare, exces de grăsimi și colesterol și tulburări hepatice, cum ar fi maladia hepatică nealcoolică (NAFLD).
Unele persoane au un deficit mai mare de colină decât altele, inclusiv:
Femeile gravide - Întrucât cantități mari de colină plasmatică maternă sunt transportate la făt în timpul sarcinii, femeile gravide sunt expuse unui risc mai mare de a fi deficitare. Alăptarea crește și cererea de colină, deoarece laptele matern este bogat în acest nutrient.
Femei aflate în postmenopauză - Femeile aflate în postmenopauză au o cerere mai mare de colină, deoarece nivelul lor scăzut de estrogen poate duce la dezvoltarea leziunilor hepatice și musculare.
Sportivi - Nivelul colinei poate scădea în timpul exercițiilor de anduranță.
Vegetarieni - Deoarece majoritatea alimentelor bogate în colină provin din surse animale, veganii și vegetarienii ar putea să nu poată consuma suficientă colină.
Deși ficatul are capacitatea de a produce cantități mici de colină, organismul are nevoie de doze mai mari, obținute din alimente și suplimente alimentare, cum ar fi bitartrat de colină, clorură de colină, citrat de colină.
Care sunt cele mai bune surse alimentare de colină?
Poți crește efectiv nivelul de colină al organismului prin dietă, deoarece se găsește într-o varietate de alimente:
Ficatul de carne de vită - O cantitate de 100 de grame de ficat de vită conține 430 mg de colină
Oul organic - Un ou mare furnizează 146,9 mg de colină
Varza de Bruxelles - O jumatate de cana de varza Bruxelles fiarta contine 31,7 mg de colină
Conopidă - O jumătate de cană de conopidă fiartă conține 24,2. mg de colină
Alte alimente bogate în colină sunt somonul, creveții și sardinele. De asemenea, uleiul de krill te poate ajuta să îți îmbunătățești nivelul de colină, deoarece oferă 69 de fosfolipide, din care au acizi grași omega-3.
-
Vopseaua permanentă și îndreptatul chimic cresc riscul de cancer16.09.2025, 13:10
-
-
Ce sunt înlocuitorii de sare și de ce devin tot mai populari16.09.2025, 11:00
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
-
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.