Condimentul banal care influențează inteligența. Ce impact major are asupra creierului

Monika Baciu |
Data publicării:
sarea - FOTO: Pexels@Tara Winstead
sarea - FOTO: Pexels@Tara Winstead

Un condiment folosit la aromatizarea preparatelor culinare are un efect surprinzător asupra felului în care ne funcționează creierul.

Într-o lume în care inteligența este prețuită mai mult ca niciodată, există un element esențial, adesea trecut cu vederea, care ar putea face diferența între o minte ascuțită și una care luptă să se ridice la potențialul său maxim. Este vorba despre iod, un nutrient vital pentru sănătatea creierului și funcționarea corectă a organismului.

Cu o deficiență globală alarmantă de iod, impactul său asupra inteligenței este subestimat adesea. Dar cum poate acest element modest să influențeze așa de mult potențialul uman? 

Vezi și: Hernia hiatală, semne care apar treptat. Arsurile la stomac, simptomul atribuit altor afecțiuni

Sarea, impact asupra creierului

Este o afirmație șocantă să crezi că ceva atât de comun precum sarea ar putea face lumea un loc mai inteligent, dar este complet posibil. Motivul este iodul. Aproximativ o treime din populația lumii se află pe marginea unei deficiențe de iod. Ce înseamnă asta? Iodul nu numai că menține funcționarea corectă a glandei tiroide, dar este și crucial pentru funcționarea normală și sănătoasă a creierului.

Aici intervine inteligența. Printre cei cu cel mai mare risc de deficiență de iod se află persoanele gravide. Studiile sugerează că persoanele cu deficiență de iod care nasc vor avea, probabil, un copil cu un IQ între 10 și 15 puncte mai mic decât ar fi avut dacă nivelurile suficiente de iod ar fi fost incluse în dieta acelei persoane gravide, potrivit Mashed.

Având în vedere că una dintre cele mai comune surse de iod este sarea iodată, este o deficiență ușor de prevenit - cu puțină sare și multă educație. În 1990, Summitul Mondial pentru Copii a împins pentru o campanie care să promoveze beneficiile sării iodate și a obținut rezultate reale.

În anii '90, Kazahstanul era una dintre țările cele mai deficiente în iod din lume, cu până la 10% dintre copiii lor suferind de creștere îngreunată și dificultăți de dezvoltare. 

Vezi și: Medicamentul care devine periculos odată cu înaintarea în vârstă. Este frecvent folosit. Provoacă insuficiență renală

Sarea iodată și efectul asupra inteligenței

Sare - FOTO: Pexels@Tara Winstead

Deficiența de iod este principala cauză a retardului mental prevenibil, iar un studiu de lucru publicat de Biroul Național de Cercetare Economică (NBER) arată că, după ce sarea iodizată a fost introdusă în 1924, cea mai deficitară parte a populației SUA  s-a observat că IQ populației a crescut cu 15 puncte, sau un standard de deviere.

Acest lucru echivalează cu o creștere de 3,5 puncte per persoană - echivalentul unei întregi decenii de creștere a IQ-ului conform efectului Flynn, care susține că IQ-ul tinde să crească în timp. Dar în timp ce sarea a eliminat practic deficiența de iod în SUA, aceasta rămâne o problemă în mare parte a lumii în curs de dezvoltare, unde aproximativ 30% dintre cetățeni nu au acces la lucrurile iodizate, potrivit The Verge.

Vezi și: Nouă semne de avertizare ale unui cancer greu de identificat. Diagnosticarea poate dura chiar și peste 4 ani. Imită afecțiuni mai puțin grave

Deficitul de iod, prima cauză a retardului mental prevenibil

Deficiența de iod este astăzi principala cauză a retardului mental prevenibil în lume. Se estimează că aproape o treime din populația lumii are o dietă săracă în iod, iar problema nu este limitată la țările în curs de dezvoltare, potrivit Discovery Magazine.

Deficitul de iod este legat de retardul mental prin efectele sale asupra dezvoltării cognitive și a sistemului nervos în timpul perioadei critice de dezvoltare, care este în special în perioada prenatală și în primele etape ale vieții. Iodul este un element esențial în sinteza hormonilor tiroidieni, în special a hormonilor T3 (triiodotironină) și T4 (tiroxină). Acești hormoni sunt critici pentru dezvoltarea normală a creierului în timpul sarcinii și în primele etape ale vieții copilului.

Când o mamă are un deficit de iod în timpul sarcinii, ea poate avea niveluri scăzute de hormoni tiroidieni, ceea ce poate afecta dezvoltarea creierului fătului. Aceasta poate duce la o serie de probleme cognitive și de dezvoltare, inclusiv întârzierea mentală.

În copilărie, deficitul de iod poate duce la creștere și dezvoltare întârziate, precum și la probleme cognitive și de învățare pe măsură ce creierul continuă să se dezvolte. Retardul mental este una dintre aceste probleme care poate fi cauzată de deficitul de iod sever și netratat în timpul copilăriei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel