Condimentul comun care poate duce la cancer de stomac. Crește riscul cu 40%
Acest condiment comun folosit de toată lumea crește riscul de dezvoltare a cancerului de stomac cu 40%.
Un condiment comun poate crește riscul de cancer gastric cu 40%, sugerează un studiu. Nutriționiștii de la Centrul de Sănătate Publică din cadrul Universității din Viena au descoperit că persoanele din Marea Britanie care adăugau sare la majoritatea meselor lor aveau un risc cu 41% mai mare de a dezvolta cancer gastric decât cei care foloseau acest condiment cu moderație.
Dieta sărată, asociată cu cancerul de stomac
Studii anterioare din China, Japonia și Coreea au legat o dietă sărată de cancerul gastric, dar acesta este unul dintre primele studii care arată legătura și la occidentali. Deși studiul austriac a fost doar observațional, studii mai vechi au sugerat că excesul de sare ar putea eroda stratul protector al stomacului, cauzând deteriorarea țesuturilor și ducând la mutații canceroase.
"Cercetarea noastră arată conexiunea dintre frecvența adăugării de sare și cancerul gastric și în țările occidentale" a declarat Selma Kronsteiner-Gicevic, nutriționist la Universitatea din Viena și autor principal al studiului, potrivit studiului publicat în Springer Link.
Care este cantitatea de sare recomandată
Pentru multe persoane, cantitatea de sare pe care ar trebui să o consume ar putea veni ca o surpriză. FDA recomandă să nu se consume mai mult de 2.300 mg de sodiu zilnic - ceea ce reprezintă aproximativ o linguriță de sare de masă.
Dar, deoarece multe produse alimentare conțin mai multă sare decât realizează oamenii și pentru că le place să adauge sare pe lângă aceasta, americanul mediu consumă aproximativ 3.400 mg zilnic, conform agenției.
Consumul excesiv de sare ar putea fi dăunător, au scris cercetătorii.

Sarea - FOTO: Freepik
Aproape 500.000 de persoane incluse în studiu
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii de la Universitatea din Viena au examinat o bază de date cu 471.144 de adulți din Regatul Unit, numită UK Biobank.
Au descoperit că, pe o perioadă de 11 ani, cei care foloseau multă sare aveau un risc cu 41% mai mare de a dezvolta cancer gastric decât cei care rar adăugau sare la mesele lor.
Această constatare a rămas valabilă chiar și atunci când cercetătorii au eliminat alte variabile, cum ar fi vârsta, statutul socioeconomic și alte alegeri de stil de viață, precum consumul de alcool și tutun. Consumul de alcool și fumatul au fost arătate a contribui semnificativ la riscul de a dezvolta cancer gastric, conform Societății Americane de Cancer.
Vor fi aproximativ 26.890 de cazuri noi de cancer gastric diagnosticate în America în 2024, estimează ACS. Dintre acestea, se estimează că aproximativ 10.880 de persoane vor deceda.
Cancerul gastric, prognostic
Când este depistat devreme, cancerul gastric are o rată de supraviețuire ridicată - cineva cu cancer gastric în stadiu incipient are 75% șanse să trăiască timp de cinci ani, comparativ cu cineva fără cancer, conform NIH.
Dar dacă s-a răspândit, acea rată scade brusc la 35%. Mai rău, boala progresează rapid, simptomele fiind ușor trecute cu vederea.
Unele simptome timpurii includ balonare, deranjamente stomacale și indigestie.
De aceea, cercetători ca Tilman Kühn, un alt cercetător de la Universitatea din Viena care a contribuit la studiu, doresc să crească conștientizarea cu privire la aportul de sare, pentru a trage un semnal de alarmă legat de consumul excesiv de sare.
"Cu studiul nostru, dorim să creștem conștientizarea efectelor negative ale consumului extrem de ridicat de sare și să oferim o bază pentru măsuri de prevenire a cancerului gastric," a spus profesorul Kühn.
-
Hipertensiunea lovește tot mai devreme. Medicii, avertisment05.11.2025, 18:41
-
-
-
-
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
EXCLUSIV Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Grupa de sânge care te expune la cancer
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
EXCLUSIV Cancerul de pancreas, greu de diagnosticat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Speranța de viață e mică. Moment dificil
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
EXCLUSIV Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
