Condimentul comun care poate duce la cancer de stomac. Crește riscul cu 40%

Acest condiment comun folosit de toată lumea crește riscul de dezvoltare a cancerului de stomac cu 40%.
Un condiment comun poate crește riscul de cancer gastric cu 40%, sugerează un studiu. Nutriționiștii de la Centrul de Sănătate Publică din cadrul Universității din Viena au descoperit că persoanele din Marea Britanie care adăugau sare la majoritatea meselor lor aveau un risc cu 41% mai mare de a dezvolta cancer gastric decât cei care foloseau acest condiment cu moderație.
Dieta sărată, asociată cu cancerul de stomac
Studii anterioare din China, Japonia și Coreea au legat o dietă sărată de cancerul gastric, dar acesta este unul dintre primele studii care arată legătura și la occidentali. Deși studiul austriac a fost doar observațional, studii mai vechi au sugerat că excesul de sare ar putea eroda stratul protector al stomacului, cauzând deteriorarea țesuturilor și ducând la mutații canceroase.
"Cercetarea noastră arată conexiunea dintre frecvența adăugării de sare și cancerul gastric și în țările occidentale" a declarat Selma Kronsteiner-Gicevic, nutriționist la Universitatea din Viena și autor principal al studiului, potrivit studiului publicat în Springer Link.
Care este cantitatea de sare recomandată
Pentru multe persoane, cantitatea de sare pe care ar trebui să o consume ar putea veni ca o surpriză. FDA recomandă să nu se consume mai mult de 2.300 mg de sodiu zilnic - ceea ce reprezintă aproximativ o linguriță de sare de masă.
Dar, deoarece multe produse alimentare conțin mai multă sare decât realizează oamenii și pentru că le place să adauge sare pe lângă aceasta, americanul mediu consumă aproximativ 3.400 mg zilnic, conform agenției.
Consumul excesiv de sare ar putea fi dăunător, au scris cercetătorii.
Sarea - FOTO: Freepik
Aproape 500.000 de persoane incluse în studiu
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii de la Universitatea din Viena au examinat o bază de date cu 471.144 de adulți din Regatul Unit, numită UK Biobank.
Au descoperit că, pe o perioadă de 11 ani, cei care foloseau multă sare aveau un risc cu 41% mai mare de a dezvolta cancer gastric decât cei care rar adăugau sare la mesele lor.
Această constatare a rămas valabilă chiar și atunci când cercetătorii au eliminat alte variabile, cum ar fi vârsta, statutul socioeconomic și alte alegeri de stil de viață, precum consumul de alcool și tutun. Consumul de alcool și fumatul au fost arătate a contribui semnificativ la riscul de a dezvolta cancer gastric, conform Societății Americane de Cancer.
Vor fi aproximativ 26.890 de cazuri noi de cancer gastric diagnosticate în America în 2024, estimează ACS. Dintre acestea, se estimează că aproximativ 10.880 de persoane vor deceda.
Cancerul gastric, prognostic
Când este depistat devreme, cancerul gastric are o rată de supraviețuire ridicată - cineva cu cancer gastric în stadiu incipient are 75% șanse să trăiască timp de cinci ani, comparativ cu cineva fără cancer, conform NIH.
Dar dacă s-a răspândit, acea rată scade brusc la 35%. Mai rău, boala progresează rapid, simptomele fiind ușor trecute cu vederea.
Unele simptome timpurii includ balonare, deranjamente stomacale și indigestie.
De aceea, cercetători ca Tilman Kühn, un alt cercetător de la Universitatea din Viena care a contribuit la studiu, doresc să crească conștientizarea cu privire la aportul de sare, pentru a trage un semnal de alarmă legat de consumul excesiv de sare.
"Cu studiul nostru, dorim să creștem conștientizarea efectelor negative ale consumului extrem de ridicat de sare și să oferim o bază pentru măsuri de prevenire a cancerului gastric," a spus profesorul Kühn.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Ce se întâmplă dacă ai pietre la fiere și NU scoți colecistul. Cele 2 întrebări care m-au măcinat. Părerea dură a unui medic m-a convins: Se împrăștie în tot corpul
8 semne că ai probleme cu ficatul. Dacă pățești asta, ficatul tău suferă
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Legătura dintre sănătatea intestinală și anxietatea generalizată. Noi metode de combatere a anxietății prin îmbunătățirea sănătății intestinale
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Calculii biliari: cauze, simptome și prevenție. Cum influențează stilul de viață sănătatea vezicii biliare
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.