Constipația, cauze și tratament. Medic: O treime dintre copii suferă pe parcursul vieții de încetinirea tranzitului

Sonia Baciu |
Data publicării:
constipatia cauze si tratament. FOTO. Freepik @jiboom
constipatia cauze si tratament. FOTO. Freepik @jiboom

Care sunt cauzele constipației și cum pune diagnosticul, în cazul copiilor. De ce este importantă hidratarea.

Constipația este o afecțiune a tubului digestiv, prezentă la aproximativ 20-40% dintre persoanele adulte, în timp ce până la o treime dintre copii sunt afectați de boala care se manifestă prin scăderea frecvenței de eliminare a materiilor fecale sau a eliminării cu efort.

”Ne întâlnim foarte frecvent cu un simptom marcat de încetinirea tranzitului intestinal. Se pare că între 5 până  30% din populația pediatrică, deci o treime dintre copii, cumva suferă pe parcursul vieții de o încetinire a tranzitului intestinal. Și atunci când discută definiții trebuie să oferim niște variante normale și niște variante patologice.

Se pare că mai puțin de două defecații pe săptămână, deci eliminarea a mai puțin de două scaune în decursul a șapte zile marchează definiția pentru constipație.

În conceptul definiției actuale în ceea ce privește constipația la copil sunt nuanțe variate în funcție de vârstă, sub 4 ani și peste 4 ani, ar trebui să avem un criteriu suplimentar.

Copiii, adesea, când nu reușesc să elimine materii fecale de o consistență extrem de crescută într-un volum foarte mare au un anumit comportament și deseori acest comportament reiese din prima discuție cu familia, cu pacientul”, a explicat Lector Univ. Dr. Iulia Țincu, medic gastro-enterologie pediatrică, în cadrului unui podcast.

Potrivit medicului, intervalul de vârstă de 1 an și 6 luni și 2-3 ani reprezintă un ”moment cheie” pentru ceea ce va fi pe viitor din punct de vedere al eliminării scaunului.

Constipația funcțională se caracterizează prin mai puțin de 2 defecații pe săptămână, un episod de incontinență fecală pe săptămână și crampe abdominale însoțite de dureri.

Vezi ș: 21 alimente bogate în fibre. Sunt ușor de introdus în meniu. Reduc riscul de diabet și boli de inimă, cu impact asupra creierului

Constipația la copii, cauze

Cauzele constipației la copii pot fi următoarele:

- schimbări la nivelul alimentației: de exemplu, atunci când copilul începe să mănânce mâncăruri pe care le consumă adulții;

- când consumă prea mult lapte de vacă;

- când nu consumă destule lichide (de exemplu pe perioada verii, când temperaturile cresc);

- în timpul unei călătorii când trebuie să folosească o toaletă nouă cu care nu este obișnuit;

- schimbări în rutina copilului: începutul școlii de exemplu;

- anumite tratamente medicamentoase;

- fisura în zona anusului;

- la școală copiilor s-ar putea să le fie rușine să folosească toaleta;

- programul de la școală nu se potrivește cu programul la care erau obișnuiți să meargă la toaletă.

Constipația cronică la copii poate fi cauzată și de alte disfuncții, cum ar fi:

- leziuni ale coloanei vertebrale;

- fibroza chistică:

- hiposecreție a glandei tiroide.

Vezi și: Fibroza chistică, cauze și tratament. Tusea și transpirația, semnale de alarmă

Constipația la copii, diagnosticare

De asemenea, mai spune medicul diagnosticarea unui copil cu constipație se face după mai mulți pași, între care se numără anamneza, ce cuprinde orarul de defecație, vârsta copilului, interviul cu pacientul și familia, foarte bine țintit pe stil de viață, pe tip de familie, pe tip de alimentație.

Printre semnele de alarmă ce trebuie să îi direcționeze pe părinți către pediatru se află, în primul rând, vărsăturile. ”Există obstrucție, undeva la nivel intestinal, distensia este foarte mare, acumularea de materii fecale toxice, cu apariția de hidrogen, dioxid de carbon, durere, trag de un intestin care este inervat și foarte sensibil. Durerea produce reflex-vărsătură. În momentul în care apar vărsături la un copil constipat, ne putem gândi chiar și la deshidratare sau la o afecțiune chiar mult mai severă”, a mai spus medicul.

De asemenea se realizează un examen clinic, la care medicul trebuie să observe ”semnalele de alarmă”, dacă există semne de malnutriție, de deshidratare, ”un abdomen mărit de volum, cu mișcări care sunt extrem de propulsive sau din contră, cu lipsa acestora, discutăm de trăsături generale ale organismului ce pot să ne încadreze, din start, copilul într-o afecțiune genetică, într-un sindrom și acesta trebuie căutat ca atare.

Sunt ulterior semnele de sângerare digestivă, superioară sau inferioară, sunt afecțiuni severe care sunt însoțite de constipație, câteva procese maligne sau autoimune, și nu în ultimul rând, prescrierea unor investigații. Ele sunt pe de o parte de sânge, iar în pediatrie le numim invazive, apoi luăm un tablou hematologic și bio-chimic în care practic încerc să găsesc acele sindroame, acele deficite care au legătură cu constipația”, mai spune medicul, care reamintește că o patologie destul de frecventă în prezent este reprezentată de alergiile alimentare.

Constipația la copii, tratament

Potrivit medicului, ”singura manieră de adresare a constipație funcționale la copil, extrem de importantă, este considerată dieta. Ulterior, pe treapta a doua și a treia, vin medicamentele care ne ajută în anumit situații limită”, dar și de a oferi suport pentru cantitatea optimă de lichide pe care cel mic trebuie să o consume pentru o bună hidratrare, în funcție de vârstă, hidratare care este importantă pentru emulsionarea bolului fecal, astfel încât acesta poată fi propulsat și eliminat fără durere.

 Vezi și: Adevărul despre măselele de minte și trasul curentului. Medic: Este recomandat să scapi de o grijă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel