Un nou studiu evidențiază beneficiile cafelei în reducerea riscului de fragilitate la vârstnici. Un studiu recent, publicat în European Journal of Nutrition, sugerează că un consum zilnic de 4 până la 6 sau mai multe cești de cafea (echivalentul a 125 ml fiecare) poate reduce riscul de fragilitate în rândul adulților în vârstă.
Cercetarea, finanțată de Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC), este prima care analizează legătura directă dintre consumul de cafea și componentele individuale ale fragilității.
Fragilitatea, o condiție frecvent întâlnită în rândul vârstnicilor, este definită de prezența a cel puțin trei dintre următoarele simptome: pierdere în greutate, slăbiciune musculară, epuizare, mers încet și nivel scăzut de activitate fizică.
Rezultate bazate pe date dintr-un studiu longitudinal olandez
Cercetarea s-a bazat pe datele furnizate de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA), urmărind 1.161 de adulți cu vârsta de 55 de ani sau mai mult, pe o perioadă de șapte ani. Scopul a fost identificarea relației dintre obiceiul de a consuma cafea și prezența sau apariția fragilității în timp.
Rezultatele au arătat că un consum mai ridicat de cafea este asociat cu o probabilitate mai mică de a dezvolta fragilitate. Aceste concluzii completează opinia științifică emisă anterior de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care consideră că până la 400 mg de cofeină pe zi (echivalentul a 3-5 cești de cafea) reprezintă o cantitate moderată și sigură.
Consumul a patru cești de cafea pe zi ar putea contribui la un proces de îmbătrânire mai sănătos - FOTO: Freepik
Antioxidanții din cafea pot avea un rol protector
Potrivit autorilor studiului, efectele pozitive ale cafelei pot fi explicate, în parte, prin prezența antioxidanților, care contribuie la reducerea inflamațiilor, pierderii masei musculare (sarcopenie) și prevenirea degradării musculare. De asemenea, consumul regulat de cafea poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și absorbția glucozei, factori esențiali pentru sănătatea metabolică a vârstnicilor.
Cafeaua, parte dintr-un stil de viață sănătos
Margreet R. Olthof, profesor asociat la Amsterdam Public Health Research Institute, Vrije Universiteit Amsterdam, subliniază importanța descoperirilor.
"Consumul de cafea face parte din rutina zilnică a multor oameni, iar pe măsură ce îmbătrânim, căutăm constant metode de a ne menține sănătatea. Rezultatele noastre evidențiază asocierea posibil benefică dintre consumul zilnic de cafea și reducerea riscului de fragilitate la vârsta a treia.
Consumul de cafea poate susține procesul de îmbătrânire sănătoasă, însă este important să explorăm și alte intervenții alimentare, pentru a ne asigura că adulții în vârstă pot duce vieți împlinite", a subliniat Margreet R. Olthof, profesor asociat la Amsterdam Public Health Research Institute.
Chiar dacă aceste concluzii nu pot determina o relație de tip cauză-efect, ele întăresc ideea că obiceiurile alimentare, precum consumul regulat de cafea, pot influența pozitiv calitatea vieții în rândul populației vârstnice. Studiile viitoare vor putea aprofunda mecanismele implicate și vor oferi recomandări nutriționale mai precise pentru promovarea unei îmbătrâniri sănătoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.