Consumul de migdale și ciocolata neagră ar putea scădea colesterolul rău

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Consumul zilnic de aproape o treime dintr-o cană de migdale - fie singură, fie combinată cu aproape un sfert de cană de ciocolată neagră și 2 1/3 linguri de cacaoo - poate reduce riscul pentru boli coronariene, potrivit unui nou studiu.

Studiul, publicat miercuri în Journal of the American Heart Association, a constatat că amestecarea migdalelor crude cu ciocolată neagră și cacao a redus semnificativ numărul de particule de lipoproteină cu densitate mică sau LDL, în sângele supraponderal. LDL este adesea numit „colesterolul rău" datorită rolului pe care îl joacă în arterele înfundării, notează Hearth.

Așa cum s-a întâmplat în studiile anterioare, cheia constă în cât de mult mănânci, a declarat autorul principal al studiului Penny Kris-Etherton, doctor, profesor de nutriție distins la Universitatea Penn State.

„Este important să punem acest lucru în context: mesajul nu este că oamenii ar trebui să iasă și să mănânce multă ciocolată și migdale pentru a scădea LDL", a spus ea. „Oamenilor li se permite să aibă aproximativ 270 de calorii discreționare pe zi, iar atunci când alimente precum migdale, ciocolată neagră și cacao sunt consumate împreună ca alimente discreționare, acestea conferă beneficii pentru sănătate spre deosebire de alte alimente discreționare, cum ar fi gogoșile înghețate."

Studiile anterioare au arătat beneficii pentru sănătate din consumul de cantități moderate de migdale, ciocolată neagră și cacao neîndulcită. Noul studiu a urmărit să vadă dacă amestecarea acestor trei alimente a avut un efect pozitiv asupra sănătății inimii a persoanelor supraponderale și obeze.

Cercetătorii au studiat 31 de participanți cu vârste cuprinse între 30 și 70 de ani. De o lună, participanții nu au mâncat niciunul dintre alimentele din studiu. În următoarea lună, participanții au mâncat 42,5 grame de migdale pe zi; în a treia perioadă, au mâncat 43 de grame de ciocolată neagră combinată cu 18 grame de pudră de cacao; într-o a patra perioadă, au mâncat toate cele trei alimente.

Studiul a arătat migdale mâncate singure a scăzut colesterolul LDL cu 7 la sută comparativ cu perioada în care participanții nu au consumat niciunul dintre alimentele studiate. Combinarea migdalelor cu ciocolata neagră și cacao a redus, de asemenea, particule mici și dense de LDL, care sunt un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, a spus Kris-Etherton.

Alice H. Lichtenstein, D.Sc., profesor Gershoff la Universitatea Tufts și directorul Laboratorului de Nutriție Cardiovasculară a școlii, a declarat că este important să rețineți că participanții au mâncat migdale în locul grăsimii lactate ca parte a unei diete sănătoase.

„Acesta a fost un studiu foarte bine controlat, care a demonstrat că înlocuirea grăsimilor saturate provenite din grăsimea lactată (unt și brânză) cu grăsimea nesaturată provenită din nuci (migdale) a avut un efect pozitiv asupra concentrațiilor de lipide plasmatice", a declarat Lichtenstein, care nu a fost implicat în studiul.

Kris-Etherton a fost de acord că, atunci când vine vorba de grăsimi, migdalele sunt o alegere mult mai bună decât untul și brânza.

"Acesta este clar un mesaj important aici", a spus ea. „Migdalele pot face parte dintr-o dietă sănătoasă."

Potrivit acesteia, consumul de ciocolată neagră și cacao singură nu a avut un efect major asupra sănătății inimii. „Ciocolata nu crește nivelul de colesterol, dar nici nu scade nivelul colesterolului."

Cu toate acestea, cacao - un ingredient major în ciocolată - se poate dovedi a fi următoarea frontieră în cercetarea în domeniul sănătății, potrivit lui Kris-Etherton. Un studiu din 2014 publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a arătat că consumul de flavanoli de cacao a fost asociat cu o disfuncție cognitivă legată de vârstă. Cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital din Boston studiază în prezent 18.000 de bărbați și femei americani pentru a vedea dacă suplimentele zilnice de flavanoli de cacao reduc riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și cancer.

"Cacaua este un aliment vegetal cu o mulțime de componente bioactive", a spus Kris-Etherton. „S-ar putea să fie beneficii despre care nici măcar nu știm... și este delicioasă chiar și fără zahăr. Mi-ar plăcea să văd moduri sănătoase de a mânca cacao devenind populare "

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel