Consumul regulat de pui, legătura cu riscul crescut de deces prematur din cauza cancerelor gastrointestinale
 cancer - FOTO: Freepik@Roksana
        cancer - FOTO: Freepik@Roksana    
Carnea consumată frecvent care duce la CANCER. Îți afectează stomacul și crește riscul de deces. Crește riscul cu 27%.
Un studiu realizat de cercetători ai Institutului Național de Gastroenterologie din Italia sugerează o asociere între consumul frecvent de pui și riscul crescut de deces prematur din cauza cancerelor sistemului digestiv. Cercetarea a fost publicată în revista Nutrients și s-a concentrat pe datele de sănătate ale 4.869 de adulți din Italia, pe o perioadă de 20 de ani.
Descoperirea unui risc neașteptat
Precedente cercetări au sugerat că consumul de carne de pasăre (în special de pui) este mai sănătos decât consumul de carne roșie, având un risc mai mic de a contribui la dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a anumitor tipuri de cancer gastrointenstinal. Însă, studiul de față aduce în discuție o nouă ipoteză: consumul regulat de pui ar putea fi legat de anumite tipuri de cancer gastrointenstinal și de decesul prematur.
Metodologia studiului
Datele pentru acest studiu au fost colectate prin interviuri și examene medicale realizate de personal specializat. Fiecare participant a completat chestionare referitoare la obiceiurile alimentare, iar starea lor de sănătate a fost evaluată pe baza dosarelor medicale și a bazelor de date regionale, care au permis cercetătorilor să includă și decesele.
Printre factorii luați în calcul s-au numărat frecvența consumului de carne sau carne de pasăre, precum și rata de dezvoltare a cancerelor gastrointenstinale și decesele asociate acestora.
Riscurile asociate consumului de pui
Cercetătorii au observat o incidență mai mare a apariției cancerelor gastrointenstinale și o rată mai mare a deceselor precoce cauzate de acestea în rândul persoanelor care consumau mai mult de 300 de grame de pui pe săptămână. În mod concret, riscul de deces prematur pentru această categorie a fost cu 27% mai mare comparativ cu persoanele care consumau doar 100 de grame de pui pe săptămână sau mai puțin, potrivit Medical Xpress.

Consumul regulat de pui, legătura cu riscul crescut de deces prematur din cauza cancerelor gastrointestinal - FOTO: Freepik@azerbaijan_stockers
Necesitatea unor cercetări suplimentare
Echipa de cercetători subliniază că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine aceste rezultate. De exemplu, nu s-a putut stabili cu certitudine dacă rata crescută de decese din cauza consumului de pui este direct legată de acest aliment sau de modul în care acesta este gătit (de exemplu, dacă este prăjit sau breaded) sau de adăugarea unor condimente.
De asemenea, un alt factor important, cum ar fi activitatea fizică (tipurile și frecvența exercițiilor fizice), nu a fost măsurat, ceea ce reprezintă o limitare semnificativă a studiului.
Concluzii și recomandări
Deși cercetările actuale sugerează o asociere între consumul ridicat de pui și riscul crescut de cancer gastrointestinal și deces prematur, cercetătorii nu au tras concluzii definitive și recomandă continuarea studiilor pentru a clarifica mecanismele acestei posibile relații.
- 
                        
- 
                        
- 
                        
- 
                        Fructul care ar putea trata diabetul. Reglează glicemia în mod natural31.10.2025, 10:19
- 
                        
EXCLUSIV 4 din 5 cazuri de cancer de sân în România sunt depistate în stadii avansate
Băuturile care duc la răspândirea necontrolată a cancerului. Medicii, semnal de alarmă
Cancerul pulmonar: 7 semne banale ignorate frecvent
Femeile cu studii superioare, risc crescut de cancer la sân cu până la 40%
Femeile care sunt cele mai predispose la cancer. Vezi dacă ești în situația asta.
EXCLUSIV Care sunt șansele să faci cancer dacă unul din părinții tăi au fost diagnosticați cu o boală oncologică. Dr. Ioan Adrian Buda: Riscul e cel mai mare
Care sunt șansele să faci cancer dacă unul din părinții tăi au fost diagnosticați cu o boală oncologică.
Numărul deceselor cauzate de cancer explodează. 18,5 milioane oameni ar putea muri până în 2050
Rata mortalității prin cancer de sân nu mai scade. Mortalitatea a stagnat pentru femeile sub 40 și peste 74 de ani
Acest cancer ucide din ce în ce mai multe persoane. Statisticile arată că rata mortalității este în creștere alarmantă.
EXCLUSIV Primul semn că ai cancer de colon. "Au intrat în panică și m-au dus la spital să vadă ce am. Aveam cancer". Dacă simți ASTA, fugi la medic
EXCLUSIV Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
RMN-ul dezvăluie ce se întâmplă după tratamentul împotriva cancerului
Tratamentul oncologic, impact devastator. RMN-ul arată un adevăr șocant în cazul pacienților oncologici.
EXCLUSIV Cum prevenim cancerul. Recomandare de la medicul oncolog. Dr. Ioan Adrian Buda: Trebuie să ne ocupăm de ce putem noi să facem pentru a preveni boala
Cancerul invizibil care ucide în tăcere. Boala se ascunde ani de zile înainte să dea lovitura fatală
Cancerul invizibil care ucide în tăcere. Boala se ascunde ani de zile înainte să dea lovitura fatală. Te omoară în câteva săptămâni
EXCLUSIV Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Circumferința taliei, un predictor mai bun al riscului de cancer. E mai eficient decât IMC
Acest semn banal îți arată dacă ești predispus la cancer. Dacă vezi ASTA, riscul de cancer crește cu 25%.
"Am fost diagnosticată cu cancer intestinal metastatic stadiul 4, cu 9 tumori în ficat". Simptomul care a dus-o în operație de urgență
EXCLUSIV De ce cancerul nu este considerat vindecat chiar și după ani de tratament. Dr. Beatrice Anghel: Vorbim de remisie
Leucemia limfocitară cronică: exercițiile fizice care reduc simptomele, fără tratament
EXCLUSIV Semnalele de alarmă ale cancerului. Un medic oncolog explică
EXCLUSIV România, pe locul 1 la infecțiile care duc la cancer. Dr. Beatrice Anghel: Țară fruntașă
Simptom al cancerului, confundat cu menopauza. Diagnostic în stadiul 4
Un simptom al cancerului a fost confundat cu menopauza. Diagnosticul a arătat un cancer agresiv în stadiul 4.

 
                                                             
                                                             
                                                             
                                                             
                                                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            