Consumul zilnic de lapte, asociat cu bolile de inimă. Femeile, cele mai vulnerabile arată un studiu

Monika Baciu |
Data publicării:
lapte - FOTO: Freepik@Flowo
lapte - FOTO: Freepik@Flowo

Această băutură considerată sănătoasă pare a cauza mari probleme cardiace.

Vezi și: Urcatul scărilor reduce hipertensiunea arterială. 5 minute pe zi au efect major

Vezi și: Cancerul pancreatic și influența obiceiurilor de zi cu zi asupra riscului. Simptomele discrete pe care nu trebuie să le ignorăm

Cercetările leagă consumul de lapte de riscuri pentru sănătatea inimii la femei. Un studiu recent de la Universitatea Uppsala din Suedia a ridicat îngrijorări cu privire la consumul regulat de lapte și impactul său potențial asupra sănătății inimii, în special la femei.

Conform cercetării, consumul zilnic de 400 ml sau mai mult de lapte de vacă ar putea fi legat de un risc cu 5% mai mare de boală coronariană la femei, o afecțiune adesea denumită "ucigaș tăcut" din cauza lipsei simptomelor. Riscul pentru inimă pare să crească la o cantitate mai mare de lapte consumat zilnic, arătând o creștere de 12% a riscului pentru 600 ml pe zi și de 21% pentru 800 ml.

Lactoza poate contribui la îmbătrânirea inimii

Oamenii de știință suspectează că lactoza, zahărul din laptele de vacă, este un factor principal în acest risc crescut, provocând inflamații și deteriorări celulare care pot duce la o îmbătrânire mai rapidă a inimii. Interesant este că acest risc pare a fi unic pentru femei, cercetătorii observând că bărbații par să poată digera lactoza fără a experimenta aceleași efecte dăunătoare, potrivit BMC Medicine.

Vezi și: Afecțiunile cardiace, impact asupra creierului. Duc la degradarea neuronală

Vezi și: Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen

Vezi și: Singurătatea, asociată cu mortalitatea crescută. Supraviețuitorii de cancer, cei mai afectați

Alternative pentru iubitorii de lapte

Autorii studiului recomandă trecerea la produse lactate fermentate, precum iaurtul sau smântâna, care ar putea oferi o opțiune mai sigură pentru consumatorii de lapte. Aceste alternative pot oferi beneficii nutriționale similare fără riscurile pentru inimă asociate cu laptele nefermentat.

Profesorul Karl Michaëlsson, unul dintre autorii studiului, a subliniat că "înlocuirea laptelui nefermentat cu o cantitate moderată de lapte fermentat ar putea reduce riscurile" asociate cu bolile de inimă, potrivit Mirror.

Vezi și: Spitalul care nu are nicio infecție nosocomială. Prof. dr. Marian Burcea: Măsuri stricte

Vezi și: Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu

Vezi și: Când se ia glicemia, de fapt, și cum o măsori corect. Doru Negru: Asta este valoarea normală, pe nemâncate și după masă

Consumul zilnic de lapte, asociat cu bolile de inimă - FOTO: Freepik@Flowo

Apel la consumul echilibrat de lapte

British Heart Foundation (BHF) a răspuns la aceste concluzii, amintind publicului că laptele rămâne o sursă bună de proteine și calciu. Deși BHF nu recomandă eliminarea laptelui din diete, încurajează persoanele preocupate de aportul caloric să opteze pentru variante cu un conținut redus de grăsimi. Această abordare, sugerează ei, poate ajuta la echilibrarea riscurilor potențiale fără a renunța la beneficiile nutriționale ale laptelui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel