Copiii născuți iarna, mai predispuși la tulburări mintale. Explicațiile oamenilor de știință

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Copiii născuți iarna sunt mai predispuși la tulburări mintale
Copiii născuți iarna sunt mai predispuși la tulburări mintale

Copiii născuți toamna sau iarna sunt mai predispuși la tulburări mintale, arată un nou studiu. Explicația are legtură cu nivelul unor hormoni.

Nivelul cortizolului, hormonul de stres, este mai mare la femeile care nasc toamna și iarna, decât la cele care dau naștere primăvara sau vara, potrivit un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cardiff.

Noile descoperiri ar putea explica de ce tulburările de sănătate mintală sunt mai frecvente la persoanele născute în timpul iernii.

Profesorul Ros John, de la Școala de Biosciențe a Universității Cardiff, a explicat: „Deși nivelul cortizolului matern crește în mod natural în timpul sarcinii, datele noastre arată că bebelușii născuți toamna și iarna sunt expuși la niveluri deosebit de ridicate, chiar înainte de a se naște.” În medie, femeile care nasc în toamnă sau iarnă au cu 20% mai mult cortizol salivar, chiar înainte de naștere, decât cele care dau naștere primăvara sau vara.

Întrebări fără răspuns

„Având în vedere că nivelurile mai mari de cortizol la femeile însărcinate au fost asociate anterior cu un risc mai mare de copii care dezvolta tulburări de sănătate mintală, noile descoperiri ar putea explica de ce aceste tulburări sunt mai frecvente la persoanele născute în lunile de iarnă. Dar, oricum, studiile nu explică de ce femeile care nasc toamna sau iarna au un nivel mai mare de cortizol.”

Schimbările stării de spirit și ale comportamentului date de anotimpuri sunt frecvent raportate la populația generală, dar se știe mult mai puțin despre modul în care anotimpurile pot afecta starea de spirit în timpul sarcinii. Folosind date din studiul longitudinal Grown din Țara Galilor, cercetătorii de la Universitatea Cardiff au cercetat relația dintre anotimpuri și concentrațiile salivare de cortizol, simptome de depresie și anxietate, greutate la naștere și greutatea placentei la femeile însărcinate care trăiesc în South Wales.

Deși echipa a găsit o legătură între anotimp și concentrațiile de cortizol salivar înainte de momentul nașterii, acestea nu au găsit o asociere între anotimp și simptomele de sănătate mintală raportate de mame, greutatea la naștere sau greutatea placentară.

Studiul a inclus 316 de femei. Datele au fost colectate la întâlnirea pre-chirurgicală înainte și imediat după naștere, printr-un chestionar și note consemnate de moașă. Cortizolul a fost derivat din probe de salivă maternă.

Lucrarea a fost publicată în Psychoneuroendocrinology.

 

Studiul, AICI.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel