Cortizolul, hormonul STRESULUI. Ce BOLI ascunde, cauze și tratament: Cote maxime dimineața

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
cortizolul, FOTO: Pexels @pedro figueras
cortizolul, FOTO: Pexels @pedro figueras

Cortizolul: ce este și de ce ar trebui să știi mai multe despre acest hormon?

Cortizolul este un hormon care contribuie la funcționalitatea normală a organismului, iar secreția lui are loc în condiții de STRES acut, după ce facem sport sau în primele ore ale dimineții. Cortizolul este secretat de către glandele suprarenale, structuri situate deasupra rinichilor. După eliberare, cortizolul este transportat în întreg corpul.

Când este normală secreția de cortizol?

Glanda suprarenală secretă zilnic cortizol, iar acest lucru este NORMAL. Fără acest hormon organismul nostru nu ar face față la situațiile provocatoare ale vieții. Mai mult decât atât, cortizolul intervine în procesele antiinflamatorii, în reglarea echilibrului hidroelectrolitic, al nivelului de glucoză din sânge, și, nu în ultimul rând, în procesele imunosupresive. Așadar, atunci când sistemul imunitar reacționează EXCESIV în corp, cortizolul are rolul de a-l "tempera".

Cortizolul, la cote maxime dimineața

Secreția de cortizol nu este la fel pe tot parcursul zilei. Dimineața, în special după jumătate de oră de la trezire, cortizolul atinge nivelul de vârf. Ulterior, pe parcursul zilei, secreția de cortizol scade treptat. Acestă variație poartă denumirea de "ritm circadian" și diferă de la o persoană la alta în funcție de stilul de viață.

Sindromul Cushing și excesul de cortizol

Organismul sănătos beneficiază de o secreție normală de cortizol. Cu toate acestea, există patologii legate de acest hormon, iar una dintre cele mai importante se referă la sindromul Cushing.

Sindromul Cushing apare atunci când secreția de cortizol este în exces. Această afecțiune se caracterizează prin creștere în greutate, umflarea feței, urinare frecventă, sete persistentă, probleme dermatologice, modificări ale comportamentului, slăbiciune musculară și hipertensiune arterială. Este important de știut faptul că această afecțiune poate apărea în același timp cu DIABETUL.

Boala Addison, ce simptome ascunde?

Boala Addison este o afecțiune endocrină și apare atunci când nivelul de cortizol nu este suficient. Patologia se caracterizează prin oboseală accentuată, scădere în greutate, slăbiciune musculară. Ca și în cazul sindromului Cushing, boala Addison determină modificări de comportament cu schimbări de dispoziție și probleme dermatologice, precum hiperpigmentarea pielii.

Când să te prezinți la medic?

Sindromul Cushing și boala Addison sunt boli endocrine foarte grave, iar lipsa tratamentului are consecințe extrem de grave. Din acest motiv, apariția simptomelor enunțate mai sus indică nevoia de a te prezenta URGENT la medic. Acesta îți poate spune dacă suferi de una dintre aceste afecțiuni și ce este de făcut.

Vezi și: Consumul excesiv de ZAHĂR dăunează grav CREIERULUI! Iată efectele DEVASTATOARE ale consumului de zahăr

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel