Creditele EMC modificate de Colegiul Medicilor din România

DCMedical Team |
Data publicării:
Atacurile cibernetice au vizat mai multe spitale
Atacurile cibernetice au vizat mai multe spitale

Conform Deciziei Colegiului Medicilor din România (CMR) care a intrat în vigoare de la 21 august, medicii aflați în activitate trebuie să acumuleze un număr minim de 200 de credite pentru educație medicală continuă (EMC) în cinci ani, din momentul înscrierii în CMR. Ca să le obțină, pot publica articole de specialitate sau volume, pot să-și facă un anumit număr de abonamente la publicații de specialitate, por participa la sesiuni, simpozioane, conferințe și congrese. Iată câte credite sunt acordate pentru fiecare activitate în parte.

Educația medicală continuă (EMC) cuprinde „totalitatea activităților de pregătire teoretică și/sau practică destinate medicilor în vederea dobândirii / îmbunătățirii nivelului de cunostințe, abilități și aptitudini necesare creșterii calității asistenței medicale și nivelului de performantă în domeniul respectiv", e arată în Decizia Colegiului Medicilor din România (CMR) care a intrat în vigoare de la 21 august.

Maximum 6 credite EMC pe zi

Creditele EMC se acordă prin raportare la timpul efectiv de participare la activitatea de EMC. Pentru o oră integrală de activitate de EMC se acordă 1 credit EMC, în limita a maximum 6 credite EMC pe zi, indiferent de numărul total de ore al programului. Echivalența cu creditele europene de educație medicală continuă (ECMEC), emise de EACCME este de 1/1, în limita a 6 ore/zi, arată documentul citat.ș

Medicii aflați în activitate trebuie să acumuleze un număr minim de 200 de credite EMC/5 ani, din momentul înscrierii în CMR. Pentru a respecta principiul continuității educației medicale, medicii vor acumula minimum 25 de credite EMC/an.

Dacă nu obțin credite, li se suspendă dreptul de a profesa

În cazul în care nu se realizează numărul minim de credite EMC în termenul prevăzut, „calitatea de membru al CMR, respectiv dreptul de a exercita profesia se suspendă până la realizarea acestuia conform prevederilor legale".

Pentru medicii pensionari care vor să continue să profeseze, prevederile sunt și mai stricte: „Prelungirea activității medicilor pensionari se face în baza dovezii obținerii unui număr de minimum de 40 de credite anual, acumulate în anul anterior".

De asemenea, pentru toți medicii „se admite ca maximum o treime din numărul minim de credite să fie reprezentată de activități educaționale din alte domenii de specialitate, în afara specialității de bază".

La ce manifestări pot participa

Medicii câștigă credite dacă participă la urmăroarele manifestări (atenție, crebuie să fie acreditate de CMR):

- Manifestările de educație medicală continuă formale cuprind următoarele: cursurile de învățământ postuniversitar și cursurile de învățământ postuniversitar la distanță, organizate de instituțiile de învățământ superior medical sau alte instituții medicale cu rol de învățământ acreditate în acest sens.

- Manifestările de educație medicală continuă non-formale cuprind următoarele: congrese; conferințe; simpozioane; mese rotunde; programe educaționale prin internet (webinar); ateliere de lucru (workshop); programele de acreditare ca formator, conform prevederilor OMSF nr. 716/2002 privind acreditarea programelor educaționale, formatorilor și formatorilor de formatori din sistemul sanitar; programele de acreditare ca formator de formatori, conform prevederilor OMSF nr. 716/2002.

- Educația medicală la distanță – EMCD cuprinde: cursuri EMCD organizate numai de instituții de învățământ superior medical sau cu rol de învățământ medical acreditate pentru acest domeniu; programe de EMCD prin poștă, caracterizate prin punerea în posesia cursantului a suportului educațional în formă tipărită, pe suport electronic, sau e-mail personalizat, suport ce asigură integral baza pentru procesul de autoînvățare, cu asigurarea evaluării finale prin testare în sesiune directă, față în față, prin chestionar tipărit trimis prin poștă ori prin internet, în situația revistelor în format electronic organizate de furnizori acreditați pentru acest domeniu; programe de EMCD prin internet, on-line, interactive fie prin suportul informațional oferit, cu link-uri și portaluri specifice, fie prin consultanță cu tutori de program acreditați, cu asigurarea unei testări finale securizate, tot prin acces on-line personalizat sau prin testare scrisă în sală organizate de furnizori acreditați pentru acest domeniu.

Câte credite poți obține pentru diverse activități profesionale

Pentru obținerea de titluri de calificare profesionale sau științifică, certificate de Ministerul Sănătății, sau Ministerul Educaței Naționale, se acordă credite, adițional/suplimentar creditelor obținute prin EMC, conform prevederilor prezentei decizii credite după cum urmează :

a) titlul de medic specialist - 40 de credite EMC;

b) atestat de studii complementare - 30 de credite EMC;

c) titlul de medic primar - 40 de credite EMC;

d) titlul de doctor în medicină umană - 40 de credite EMC;

e) titlul de master în domeniul medical uman - 30 de credite EMC;

f) statutul de cadru didactic universitar în instituții de învățământ superior medical acreditate, cu activitate confirmată de instituția universitară - 40 de credite EMC pe an.

Credite pentru volumele publicate

Pe de altă parte, „se acordă credite numai autorilor de cărți, manuale sau tratate științifice medicale publicate de editurile cuprinse în Lista editurilor acreditate de Colegiul Medicilor din România" și „se acordă credite numai pentru articolele științifice medicale publicate sau pentru abonamentele la publicații incluse în Nomenclatorul publicațiilor medicale agreate de Colegiul Medicilor din România, postat pe site-ul CMR", arată decizia Colegiului Medicilor.

Pentru medicii care publică studii sau lucrări în reviste de specialitate românești agreate de CMR, sau internaționale, catalogate BDI și ISI, normele de creditare sunt după cum urmează:

- grupa A - (ISI) - 40 de credite pentru un articol;

- grupa B+ - (BDI +) - 30 de credite pentru un articol;

- grupa B - (BDI ediție tipărită sau electronică) - 15 de credite pentru un articol.

Tratatele de medicină, credite mai multe

Când vine vorva de capitole de cărți în tratate de medicină, medicii vor obține 30 de credite pentru un capitol sub 100 de pagini și 40 de credite pentru un capitol de peste 100 de pagini, ca unic autor. Dacă e vorba de o carte sau monografie medicală – 40 de credite pentru o carte, ca unic autor, iar în cazul traducerilor de carte medicală - 30 de credite pentru o carte, ca unic traducător.

Dacă sunt mai muți autori, decizia CMR prevede că: „existența a 2 sau mai mulți autori pentru un articol într-o publicație medicală agreată de CMR, sau a unui capitol ori unei cărți publicate la o editură agreată de CMR duce la împărțirea procentuală a creditelor acordate la numărul de autori menționați pentru capitolul sau cartea respectivă; autorul principal primește suplimentar 25% din punctajul celorlalți autori; prin autor principal se ințelege primul, ultimul, sau autorul de corespondență, sau toți dacă este stipulat că autorii au contribuit în mod egal"

De asemenea, un articol publicat în mai multe reviste se creditează o singură dată, iar publicarea de rezumate ale unor comunicări prezentate la manifestări științifice nu se creditează suplimentar față de lucrarea comunicată.

Credite și pentru abonamente

Pe lângă acestea, și pentru abonamente la diverse publicații de specialitate, medicii pot obține credite. Spre exemplu, pentru abonamentele la revistele științifice medicale naționale cuprinse în Nomenclatorul publicațiilor medicale agreate de Colegiul Medicilor din România și aparținând categoriei B se acordă 5 credite/abonament anual; pentru revistele categoria B+ și A, agreate de CMR, din țară, - 10 credite. În cazul revistelor din străinătate, indexate Med-Line, Pubmed Resources guide, Medscape și altele similare medicii primesc 10 credite pentru un abonament anual, iar pentru abonamentele la revistele științifice medicale din străinătate, editate și traduse în România, creditarea se face ca la revistele naționale. Totuși, pot fi luate în considerare pentru calculul punctajului profesional cel mult 2 abonamente anual.

Cursurile online

Pentru ursurile de EMCD prin internet „se creditează în funcție de durata apreciată de învățare efectivă, maximum 18 ore pe program, corespunzătoare a 18 credite EMC", se arată în document. Totuși, „intervalul minim acceptat între două participări la programe de EMCD este de 30 de zile. În cazul participării în aceeași perioadă la două programe de EMCD prin internet, se iau în calcul creditele acordate pentru un singur program, cel având cele mai multe credite", mai precizează Decizia Colegiului Medicilor pe care o puteți consulta integral AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel