Creier, cum îi afectează tehnologia pe copii

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Munca
Munca

Oamenii de știință sunt din ce în ce mai preocupați de felul în care tehnologia ne schimbă creierul, prin urmare se derulează tot mai multe cercetări în domeniu, cu predilecție orientate asupra efectelor la copii.

Rezultatele unui studiu derulat în mai multe centre finanțate de Institutul Național de Sănătate american arată că există modificări ale creierului la copiii de 9-10 ani care folosesc ecranele noii tehnologii mai mult de 7 ore pe zi. Nu știm cu certitudine dacă aceste efecte structurale sunt negative, dar, din păcate, există alte studii care indică deja un prejudiciu potențial.
Un studiu care a analizat mai mult de 900 de copii mici cu vârsta cuprinsă între 6 și 24 de luni a constatat că întârzierile de limbaj au avut loc la copiii care au petrecut mai mult timp în fața acestor ecrane.

,,Acest lucru nu este surprinzător deoarece copiii învață cum să vorbească ascultând și conversând. La copiii mai mari, se pare că prea mult timp în fața ecranelor poate influența abilitățile lor de a recunoaște emoțiile. Știm ca adulți cât de important este să fii capabil să percepi ceea ce cineva simte sau gândește în relații personale și profesionale.", a declarat dr. Hansa Bhargava, medic pediatru.

În opinia specialistei, mai există și alte efecte precum lumina albastră din ecrane care afectează melatonina și somnul sau mediile sociale care pot crea anxietate și depresie la adolescenți.

,,În calitate de medic care dorește întotdeauna să îmbunătățească sănătatea și asistența medicală, sunt cu adevărat un susținător al tehnologiei, atunci când este folosită corect. Dispozitivele inteligente ne-au permis nu numai să economisim timp, ci și să păstrăm legătura cu oameni din întreaga lume și chiar din cele mai vechi timpuri. Există inovațiile incredibile pe care dispozitivele le-au făcut: scanările pentru retinopatia diabetică, monitorizarea zahărului din sânge, a riscului bolilor cardiace. În fiecare zi există mai multe modalități prin care tehnologia ne poate ajuta. Dar, la fel ca și cu mașinile care ne-au oferit capacitatea de a călători în întreaga națiune, trebuie să avem în continuare bariere, în special pentru mințile tinere în creștere. Suntem mereu într-un război cu timpul și uneori se pare că, pur și simplu, nu avem suficient pentru a monitoriza utilizarea de către copii a dispozitivelor. Nu este ușor, dar odată ce știința începe să afișeze efecte, cum ar fi întârzierile de limbaj, problemele de somn și problemele de sănătate emoționale asupra creierului în curs de dezvoltare, este esențial să ținem linia", a scris dr. Bhargava, pe blogul WebMD.com.

Medicul le-a recomandat câteva lucruri părinților, pe care le aplică în casă, fiind mama de gemene. Primul este legat de stabilirea priorităților. Ecranele ar trebui să fie ultimele în ceea ce privește modul în care copiii își petrec timpul. Primele priorități ale casei sunt exerciții fizice, somnul și timpul cu familial. Un studiu recent a arătat că jumătate dintre părinți își foloseau telefonul în mașină, iar o treime scriau mesaje în timp ce își conduceau copiii la școală.

,,Evident, o problemă este siguranța, dar cealaltă este că copiii fac ceea ce faci și tu, nu ceea ce spui că faci. Este important să urmezi aceleași reguli pe care le-ai stabilit pentru copii", e de părere pediatrul.

Îndemnul acesteia este să vorbim unii cu ceilalți mai mult timp pentru a construi relații bune cu copiii, în special cu cei care trec prin anii turbulenți ai adolescenței. Timpul familial s-a dovedit a ajuta la reducerea riscului de a consuma droguri. Mai mult, medicul oferă o soluție părinților care vor să știe cît timp au stat copii în fața ecranelor: ,, există aplicații care măsoară timpul de afișare a ecranului, iar recent Apple a integrat un instrument pe ecran pe smartphone-uri".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel