Creierul, afectat de traumele transgeneraționale. Costin Dămășaru: Bunicii noștri știau asta. În 7 generații se transmit traumele

Monika Baciu |
Data publicării:
creierul - FOTO: Freepik@Max4e
creierul - FOTO: Freepik@Max4e

Creierul este afectat de traumele trăite de bunicii și străbunicii noștri. Cum ne afectează pe noi și cum putem să îl resetăm a explicat psihologul Costin Dămășaru.

Creierul stochează informațiile pe care le-au experimentat înaintașii noștri. Traumele transgeneraționale, așa cu le spune și numele, se transmit de la o generație la alta, afectându-ne toată existența. Doctorul în management și psihologul Costin Dămășaru a explicat la DCNews TV cum putem să ne schimbăm cursul evoluției noastre prin puterea gândurilor. 

”Sunt trei mari etape în dezvoltarea creierului uman. Prima este epigenetica, care este știința care studiază impactul contextului asupra activării unor gene, iar epigenetica a dovedit științific faptul că în 7 generații se transmite o traumă. Bunicii noștri știau asta, că în șapte generații se transmite o traumă. 

Mecanismul respectiv, informația foarte puternică traumatică trece prin gene. În etapa numărul 2 când sunteți în burta mamei, genele se activează din cauza stresului mamei și condiționează dezvoltarea rețelelor neuronale primare, adică predispozițiile. Adică cum veți gestiona stresul, dragostea, rușinea, frica.

Vezi și: Cum antrenăm creierul pentru a avea succes. Costin Dămășaru: Vizualizăm puterea gândurilor. Lucrăm cu duhul blândeții

În etapa numărul 3 vă nașteți, începeți să imitați ce se întâmplă în jur, însă strategiile de gestionare a contextului se bazează pe rețelele neuronale primare din burta mamei, adică predispozițiile. Toată lumea crede că ne naștem ca o tablă neagră pe care se scrie cu creta.

Nu e așa. Noi suntem tabula rasa. Suntem suma străbunilor noștri. Asta ne influențează. Una din invențiile mele prevede accesarea rețelelor neuronale primare a unui adult, rețele neuronale care s-au dezvoltat în burta mamei și antrenarea acelora.

Facem un protocol personalizat. Stai cu o cască pe cap, cu niște gel și ascultăm creierul cu ajutorul unei tehnologii. Pur și simplu ascultăm creierul. Avem un model matematic care ne spune dacă creierul evoluează sau nu.

Vezi și: Marea greșeală care provoacă sforăitul. O faci în fiecare seară, dar nu ai știut. Codruț Sarafoleanu: Sforăie și doamnele și domnii! Sforăitul nu este din nas

În momentul în care creierul evoluează, primești o recompensă. În momentul în care creierul nu evoluează, nu primești o recompensă. Secretul este să fim blânzi cu creierul. Nu creierul nu merge să lucrezi cu forța. Se răzbună. Nu e bine să forțăm creierul. Acest organ uluitor este sensibil și se răzbună dacă se prinde că l-ai forțat să facă ceva. 

Se simte bine pentru două săptămâni, iese din depresie, iar apoi devine și mai înrăit și nu o să îți mai permită să îi faci rău, adică să îl scoți din starea în care se află acum. 

Ăsta este secretul. De fiecare dată când îți schimbi starea, creierul se enervează. Printr-un joc, prin duhul blândeții, recondiționăm creierul”, a spus Costin Dămășaru, psiholog, doctor în management, în cadrul emisiunii D'Economic News, de la DC NEWS.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel