Cum ne blochează alcoolul atenția. Explicația experților

Florina Pop |
Data publicării:
Alcool  FOTO: pexels.com
Alcool FOTO: pexels.com

Consumul de alcool blochează o substanță chimică din creier responsabilă cu atenția.

Cercetătorii de la Universitatea din Texas susțin că alcoolul blochează o substanță chimică care susține atenția, astfel explicându-se motivul pentru care consumatorilor de alcool le este greu să fie atenți.

”Când vrem să ne concentrăm pe ceva sau când ne ridicăm de pe un scaun și devenim activi, un nucleu al trunchiului cerebral eliberează o substanță chimică numită noradrenalină. Expunerea acută la alcool inhibă acest semnal în creier. (...) Cel mai probabil activarea astrocitelor dependente de vigilență a calciului este inhibată în tot creierul prin intoxicația acută cu alcool", afirmă autorul senioral studiului, Martin Paukert, profesor asistent de Fiziologie celulară și integrativă la universitatea amintită.

Potrivit acestuia, studiul la care a participat este primul care susține că noradrenalina/norepinefrina la ”mamifere se leagă direct de receptorii de pe glia Bergmann și îi activează prin creșterea calciului”, arată un comunicat al Universității din Texas.

Astfel, susțin cercetătorii, oamenii sub influența alcoolului se leagănă când merg.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel