Cum polifenolii activează receptorii gustului și scad riscul de diabet și obezitate. Gustul amar și secreția de hormoni gastrointestinali

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Polifenoli Foto: Freepik @vipdiplomby
Polifenoli Foto: Freepik @vipdiplomby

Cercetările arată că polifenolii din alimente pot activa receptorii gustului amar în tractul gastrointestinal, declanșând hormoni care reglează glicemia și apetitul, reducând riscul de diabet de tip 2 și obezitate.

Vezi și: Băuturi care pot ajuta la reducerea colesterolului. Conțin flavanoli și antioxidanți care reduc nivelul colesterolului rău LDL

S-a constatat că polifenolii, un tip de antioxidanți care se găsesc în alimentele pe bază de plante, interacționează cu receptorii gustului amar de pe limbă, cunoscuți sub denumirea de receptori gustativi de tip 2 (TR2).

Acești receptori ai gustului se găsesc și în alte organe ale corpului, inclusiv în cele din sistemul gastrointestinal. Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Shibaura au descoperit că activarea T2R cauzată de polifenoli în tractul gastrointestinal determină secreția de hormoni care pot contribui la scăderea riscului unei persoane de a dezvolta diabet de tip 2 și obezitate.

Receptorii gustului amar sunt larg exprimați în tractul digestiv și sunt implicați în secreția de incretină, un hormon digestiv, și în suprimarea apetitului. Un nou studiu axat pe relația dintre gustul amar al polifenolilor și toleranța la glucoză a constatat că activarea T2R cauzată de polifenoli în tractul gastrointestinal determină secreția de hormoni care ajută la reglarea apetitului și a zahărului din sânge, inclusiv peptida-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1).

Oamenii de știință cred că hormonii gastrointestinali declanșați de polifenoli ar putea contribui la reducerea riscului de obezitate și diabet de tip 2.

Polifenoli și riscul de diabet

Un studiu realizat de Osakabe, profesor la Departamentul de Bioștiințe și Inginerie de la Institutul de Tehnologie Shibaura și echipa sa urmărește să înțeleagă legătura dintre polifenoli, T2R în tractul gastrointestinal și beneficiile potențiale pentru sănătate. S-a constatat că polifenolii reduc riscul de diabet de tip 2, obezitate, colesterol ridicat, hipertensiune arterială, osteoporoză, boala Alzheimer și anumite tipuri de cancer.

În ciuda absorbției slabe, s-a raportat că polifenolii îmbunătățesc toleranța la glucoză. Cercetătorii au descoperit că activarea T2R cauzată de polifenoli în tractul gastrointestinal duce la secreția de hormoni gastrointestinali precum colecistokinina (CCK) și incretinele precum GLP-1, care ajută la scăderea apetitului și la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Citește și: Cum să protejezi genunchii în timpul alergării. Impactul suprafaței de alergare asupra sănătății genunchilor

Foto: Freepik 

Potențialul de a înlocui medicamentele actuale GLP-1

Cercetătorii explorează noi modalități de a regla nivelul zahărului din sânge și apetitul pentru a combate afecțiuni precum diabetul de tip 2 și obezitatea. Medicamentele actuale pentru diabet au adesea efecte secundare și nu sunt preventive pentru populația generală. Actualii agoniști ai receptorilor pentru hormonul gastrointestinal GLP-1, utilizați în practica clinică, îmbunătățesc toleranța la glucoză în diabetul de tip 2.

Cu toate acestea, acestea sunt abuzate din cauza capacității lor de a suprima pofta de mâncare și de a provoca tulburări gastrointestinale neintenționate și efecte adverse asupra glicemiei. Polifenolii, care stimulează secreția de GLP-1, sunt practic absenți în sânge și au puține efecte secundare. Consumul de polifenoli, care sunt mai siguri și prezintă efecte similare, este preferabil și există potențialul de a înlocui medicamentele actuale care vizează GLP-1.

Un studiu realizat de Mir Ali, chirurg bariatric certificat și director medical al MemorialCare Surgical Weight Loss Center la Orange Coast Medical Center, a arătat că anumite alimente și substanțe pot îmbunătăți sănătatea. Chirurgul crede că există mai mult potențial de reglare a corpului nostru prin alimente decât ne dăm seama și că orice îmbunătățire a dietei poate fi benefică.

Acesta sugerează, de asemenea, că este necesară o cuantificare a cantității de alimente necesare pentru a face o diferență vizibilă în ceea ce privește diabetul și reglarea greutății, precum și disponibilitatea substanțelor chimice naturale sub formă concentrată pentru ca oamenii să le poată achiziționa.

Cum mărești aportul de polifenoli

Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, a pus la îndoială beneficiile polifenolilor în dietă. Aceasta crede că cascada metabolică din polifenoli, receptori și semnale depinde de factorii individuali, genetici și de mediu. Richard sugerează că persoanele cu un aport mai mare de fibre, o varietate de fructe și legume și care gătesc mai mult tind să aibă o mai bună reglare a glicemiei, o mai bună gestionare a greutății, sațietate și regularitate a mișcărilor intestinale.

Pentru a crește nivelul de polifenoli, Richard recomandă adăugarea unor plante precum toate legumele, merele, fasolea, ceaiul negru, afinele, cireșele, pudra de cacao, fructele de soc, ierburile, nucile și semințele.

Unele studii au observat beneficii în consumul a 650 mg de polifenoli pe zi, în timp ce o jumătate de ceașcă de afine poate conține 535 mg. Un minim de 35-40 gm de fibre din aceste alimente este, de asemenea, benefic.

Richard recomandă consumul a trei-patru porții diferite de plante pe zi, inclusiv fructe, legume, leguminoase, leguminoase, semințe și cereale integrale, pentru a ajunge la aproape 30 într-o săptămână. Nutriționistul încurajează prioritizarea produselor de la fermă și evitarea pastilelor și medicamentelor de la farmacie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel