Cum polifenolii activează receptorii gustului și scad riscul de diabet și obezitate. Gustul amar și secreția de hormoni gastrointestinali
Cercetările arată că polifenolii din alimente pot activa receptorii gustului amar în tractul gastrointestinal, declanșând hormoni care reglează glicemia și apetitul, reducând riscul de diabet de tip 2 și...
S-a constatat că polifenolii, un tip de antioxidanți care se găsesc în alimentele pe bază de plante, interacționează cu receptorii gustului amar de pe limbă, cunoscuți sub denumirea de receptori gustativi de tip 2 (TR2).
Acești receptori ai gustului se găsesc și în alte organe ale corpului, inclusiv în cele din sistemul gastrointestinal. Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Shibaura au descoperit că activarea T2R cauzată de polifenoli în tractul gastrointestinal determină secreția de hormoni care pot contribui la scăderea riscului unei persoane de a dezvolta diabet de tip 2 și obezitate.
Receptorii gustului amar sunt larg exprimați în tractul digestiv și sunt implicați în secreția de incretină, un hormon digestiv, și în suprimarea apetitului. Un nou studiu axat pe relația dintre gustul amar al polifenolilor și toleranța la glucoză a constatat că activarea T2R cauzată de polifenoli în tractul gastrointestinal determină secreția de hormoni care ajută la reglarea apetitului și a zahărului din sânge, inclusiv peptida-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1).
Oamenii de știință cred că hormonii gastrointestinali declanșați de polifenoli ar putea contribui la reducerea riscului de obezitate și diabet de tip 2.
Polifenoli și riscul de diabet
Un studiu realizat de Osakabe, profesor la Departamentul de Bioștiințe și Inginerie de la Institutul de Tehnologie Shibaura și echipa sa urmărește să înțeleagă legătura dintre polifenoli, T2R în tractul gastrointestinal și beneficiile potențiale pentru sănătate. S-a constatat că polifenolii reduc riscul de diabet de tip 2, obezitate, colesterol ridicat, hipertensiune arterială, osteoporoză, boala Alzheimer și anumite tipuri de cancer.
În ciuda absorbției slabe, s-a raportat că polifenolii îmbunătățesc toleranța la glucoză. Cercetătorii au descoperit că activarea T2R cauzată de polifenoli în tractul gastrointestinal duce la secreția de hormoni gastrointestinali precum colecistokinina (CCK) și incretinele precum GLP-1, care ajută la scăderea apetitului și la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Citește și: Cum să protejezi genunchii în timpul alergării. Impactul suprafaței de alergare asupra sănătății genunchilor

Foto: Freepik
Potențialul de a înlocui medicamentele actuale GLP-1
Cercetătorii explorează noi modalități de a regla nivelul zahărului din sânge și apetitul pentru a combate afecțiuni precum diabetul de tip 2 și obezitatea. Medicamentele actuale pentru diabet au adesea efecte secundare și nu sunt preventive pentru populația generală. Actualii agoniști ai receptorilor pentru hormonul gastrointestinal GLP-1, utilizați în practica clinică, îmbunătățesc toleranța la glucoză în diabetul de tip 2.
Cu toate acestea, acestea sunt abuzate din cauza capacității lor de a suprima pofta de mâncare și de a provoca tulburări gastrointestinale neintenționate și efecte adverse asupra glicemiei. Polifenolii, care stimulează secreția de GLP-1, sunt practic absenți în sânge și au puține efecte secundare. Consumul de polifenoli, care sunt mai siguri și prezintă efecte similare, este preferabil și există potențialul de a înlocui medicamentele actuale care vizează GLP-1.
Un studiu realizat de Mir Ali, chirurg bariatric certificat și director medical al MemorialCare Surgical Weight Loss Center la Orange Coast Medical Center, a arătat că anumite alimente și substanțe pot îmbunătăți sănătatea. Chirurgul crede că există mai mult potențial de reglare a corpului nostru prin alimente decât ne dăm seama și că orice îmbunătățire a dietei poate fi benefică.
Acesta sugerează, de asemenea, că este necesară o cuantificare a cantității de alimente necesare pentru a face o diferență vizibilă în ceea ce privește diabetul și reglarea greutății, precum și disponibilitatea substanțelor chimice naturale sub formă concentrată pentru ca oamenii să le poată achiziționa.
Cum mărești aportul de polifenoli
Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, a pus la îndoială beneficiile polifenolilor în dietă. Aceasta crede că cascada metabolică din polifenoli, receptori și semnale depinde de factorii individuali, genetici și de mediu. Richard sugerează că persoanele cu un aport mai mare de fibre, o varietate de fructe și legume și care gătesc mai mult tind să aibă o mai bună reglare a glicemiei, o mai bună gestionare a greutății, sațietate și regularitate a mișcărilor intestinale.
Pentru a crește nivelul de polifenoli, Richard recomandă adăugarea unor plante precum toate legumele, merele, fasolea, ceaiul negru, afinele, cireșele, pudra de cacao, fructele de soc, ierburile, nucile și semințele.
Unele studii au observat beneficii în consumul a 650 mg de polifenoli pe zi, în timp ce o jumătate de ceașcă de afine poate conține 535 mg. Un minim de 35-40 gm de fibre din aceste alimente este, de asemenea, benefic.
Richard recomandă consumul a trei-patru porții diferite de plante pe zi, inclusiv fructe, legume, leguminoase, leguminoase, semințe și cereale integrale, pentru a ajunge la aproape 30 într-o săptămână. Nutriționistul încurajează prioritizarea produselor de la fermă și evitarea pastilelor și medicamentelor de la farmacie.
-
-
-
Porţii mai mici în unele restaurante pentru clienţii care iau Ozempic23.12.2025, 20:59
-
-
Postul negru: o metodă controversată în medicina modernă. Cum afectează metabolismul și sănătatea generală și când devine periculos
Scala Bristol, semnul că intestinul tău suferă. Aspectul și consistența scaunului, factori care indică funcționarea sistemului tău digestiv - FOTO
Cum îi poți descrie medicului situația scaunului tău, fără să duci o probă de scaun. Ce este scala Bristol a scaunului.
Detaliul de pe cântar care îți spune cât de sănătos ești. Adevărul despre greutate
Tot mai multe femei peste 55 de ani suferă de dureri lombare. Medicii au descoperit cauza surprinzătoare
Ce tip de burtă ai? Uite cum poți slăbi rapid. Așa scapi de grăsimea de pe burtă definitiv
Cele mai periculoase activități pentru persoanele cu diabet. Exercițiile fizice recomandate pentru tratarea diabetului
EXCLUSIV Testul de 1 minut care îți arată dacă ai osteoporoză. Codreanu: Un DA la una din acele întrebări îți atrage atenția
Endometrioza: ce este, cauze și tratament. Impactul asupra fertilității și riscului de cancer
Endometrioza - ce este, cauze și tratament. Ce impact are asupra fertilității și riscului de cancer.
Este obezitatea genetică? Este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică din întreaga lume
Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică din întreaga lume. Care este legătura sa cu genetica?
Când ar trebui administrate statinele pentru scăderea colesterolului. Ce este metoda PREVENT
Grelina și leptina, hormonii principali care controlează apetitul. Simptomele dezechilibrului hormonal al foamei
Grelina și leptina sunt hormoni principali care lucrează împreună pentru a vă ajuta corpul să echilibreze foamea și sațietatea.
Primul semn că ai probleme cu tiroida
Primele simptome care indică o problemă cu glanda tiroidă: hipertiroidism sau hipotiroidism.
10 semne care arată că ai o tiroidă leneșă - hipotiroidism
Hipotiroidism și hipertiroidism: cauze, simptome, tratament. Diferențele și similaritățile dintre cele două afecțiuni
Care sunt diferențele dintre cele două afecțiuni ale glandei tiroide: hipotiroidism și hipertiroidism.
EXCLUSIV Hipertiroida: cauze, simptome, tratament. Cristina Bloț: Crește pofta de mâncare, deși mâncăm mai multe slăbim sau ne menținem greutatea. Ecografia stabilește riscul de cancer
Hipertiroida - tot ce trebuie să știi. Ce este și cum se manifestă. Ce rol are glanda tiroidă și cum se tratează.
Senzația de frig, gușa și alte semne ale deficienței de iod. Importanța iodului pentru sănătatea tiroidei
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Cauzele pierderii inexplicabile în greutate: când devine îngrijorătoare. Când corpul tău îți trimite semnale prin kilogramele pierdute
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
EXCLUSIV Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
Vitamina D și rolul său în prevenirea bolilor autoimune. Ce sunt celulele T și cum sunt influențate de deficitul de vitamina D
Cele 6 alimente care îți scad glicemia. Sunt pline de fibre și pot reduce diabetul
Aceste 6 alimente sunt bogate în fibre, antioxidanți și nutrienți, îți scad glicemia și combat diabetul.
EXCLUSIV Hipotiroidie: cauze, simptome, tratament. Semnul de pe piele că ai hipotiroidism. Cristina Bloț: Și nu ne simțim niciodată odihniți
Hipotiroidie - tot ce trebuie să știi. Medicul Cristina Bloț ne-a vorbit despre această afecțiune, cauzele, simptomele și tratamentul ei.
Hormonii, tratament revoluționar în îmbătrânirea pielii. Noi descoperiri în prevenirea ridurilor și albirea părului
Acest truc genial previne apariția ridurilor și oprește albirea părului.
