Cum polifenolii activează receptorii gustului și scad riscul de diabet și obezitate. Gustul amar și secreția de hormoni gastrointestinali
Cercetările arată că polifenolii din alimente pot activa receptorii gustului amar în tractul gastrointestinal, declanșând hormoni care reglează glicemia și apetitul, reducând riscul de diabet de tip 2 și...
S-a constatat că polifenolii, un tip de antioxidanți care se găsesc în alimentele pe bază de plante, interacționează cu receptorii gustului amar de pe limbă, cunoscuți sub denumirea de receptori gustativi de tip 2 (TR2).
Acești receptori ai gustului se găsesc și în alte organe ale corpului, inclusiv în cele din sistemul gastrointestinal. Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Shibaura au descoperit că activarea T2R cauzată de polifenoli în tractul gastrointestinal determină secreția de hormoni care pot contribui la scăderea riscului unei persoane de a dezvolta diabet de tip 2 și obezitate.
Receptorii gustului amar sunt larg exprimați în tractul digestiv și sunt implicați în secreția de incretină, un hormon digestiv, și în suprimarea apetitului. Un nou studiu axat pe relația dintre gustul amar al polifenolilor și toleranța la glucoză a constatat că activarea T2R cauzată de polifenoli în tractul gastrointestinal determină secreția de hormoni care ajută la reglarea apetitului și a zahărului din sânge, inclusiv peptida-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1).
Oamenii de știință cred că hormonii gastrointestinali declanșați de polifenoli ar putea contribui la reducerea riscului de obezitate și diabet de tip 2.
Polifenoli și riscul de diabet
Un studiu realizat de Osakabe, profesor la Departamentul de Bioștiințe și Inginerie de la Institutul de Tehnologie Shibaura și echipa sa urmărește să înțeleagă legătura dintre polifenoli, T2R în tractul gastrointestinal și beneficiile potențiale pentru sănătate. S-a constatat că polifenolii reduc riscul de diabet de tip 2, obezitate, colesterol ridicat, hipertensiune arterială, osteoporoză, boala Alzheimer și anumite tipuri de cancer.
În ciuda absorbției slabe, s-a raportat că polifenolii îmbunătățesc toleranța la glucoză. Cercetătorii au descoperit că activarea T2R cauzată de polifenoli în tractul gastrointestinal duce la secreția de hormoni gastrointestinali precum colecistokinina (CCK) și incretinele precum GLP-1, care ajută la scăderea apetitului și la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Citește și: Cum să protejezi genunchii în timpul alergării. Impactul suprafaței de alergare asupra sănătății genunchilor

Foto: Freepik
Potențialul de a înlocui medicamentele actuale GLP-1
Cercetătorii explorează noi modalități de a regla nivelul zahărului din sânge și apetitul pentru a combate afecțiuni precum diabetul de tip 2 și obezitatea. Medicamentele actuale pentru diabet au adesea efecte secundare și nu sunt preventive pentru populația generală. Actualii agoniști ai receptorilor pentru hormonul gastrointestinal GLP-1, utilizați în practica clinică, îmbunătățesc toleranța la glucoză în diabetul de tip 2.
Cu toate acestea, acestea sunt abuzate din cauza capacității lor de a suprima pofta de mâncare și de a provoca tulburări gastrointestinale neintenționate și efecte adverse asupra glicemiei. Polifenolii, care stimulează secreția de GLP-1, sunt practic absenți în sânge și au puține efecte secundare. Consumul de polifenoli, care sunt mai siguri și prezintă efecte similare, este preferabil și există potențialul de a înlocui medicamentele actuale care vizează GLP-1.
Un studiu realizat de Mir Ali, chirurg bariatric certificat și director medical al MemorialCare Surgical Weight Loss Center la Orange Coast Medical Center, a arătat că anumite alimente și substanțe pot îmbunătăți sănătatea. Chirurgul crede că există mai mult potențial de reglare a corpului nostru prin alimente decât ne dăm seama și că orice îmbunătățire a dietei poate fi benefică.
Acesta sugerează, de asemenea, că este necesară o cuantificare a cantității de alimente necesare pentru a face o diferență vizibilă în ceea ce privește diabetul și reglarea greutății, precum și disponibilitatea substanțelor chimice naturale sub formă concentrată pentru ca oamenii să le poată achiziționa.
Cum mărești aportul de polifenoli
Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, a pus la îndoială beneficiile polifenolilor în dietă. Aceasta crede că cascada metabolică din polifenoli, receptori și semnale depinde de factorii individuali, genetici și de mediu. Richard sugerează că persoanele cu un aport mai mare de fibre, o varietate de fructe și legume și care gătesc mai mult tind să aibă o mai bună reglare a glicemiei, o mai bună gestionare a greutății, sațietate și regularitate a mișcărilor intestinale.
Pentru a crește nivelul de polifenoli, Richard recomandă adăugarea unor plante precum toate legumele, merele, fasolea, ceaiul negru, afinele, cireșele, pudra de cacao, fructele de soc, ierburile, nucile și semințele.
Unele studii au observat beneficii în consumul a 650 mg de polifenoli pe zi, în timp ce o jumătate de ceașcă de afine poate conține 535 mg. Un minim de 35-40 gm de fibre din aceste alimente este, de asemenea, benefic.
Richard recomandă consumul a trei-patru porții diferite de plante pe zi, inclusiv fructe, legume, leguminoase, leguminoase, semințe și cereale integrale, pentru a ajunge la aproape 30 într-o săptămână. Nutriționistul încurajează prioritizarea produselor de la fermă și evitarea pastilelor și medicamentelor de la farmacie.
-
Ce este vitamina B1 (tiamina) și cum previne boala beriberi10.12.2025, 21:39
-
-
-
Ce este ambliopia. Simptomele care anunță o problemă de vedere gravă10.12.2025, 18:06
-
Deficit de zinc: cum îl recunoști, semne și cauze10.12.2025, 17:48
Oboseala, semnul cancerului tiroidian. Mărturisirea tinerei diagnosticată la 29 de ani: Nu cred că cineva s-a pregătit vreodată pentru asta
O tânără a ignorat aceste simptome mai mult decât comune și a fost diagnosticată cu un cancer grav.
EXCLUSIV Osteoporoza. Cătălina Poiană: Un traumatism minim e căderea de la propria înălțime. Oasele se pot fractura spontan
Osteoporoza, cea mai frecventă boală metabolică osoasă care crește riscul de fractură.
Gestionarea sănătății tiroidei la persoanele în vârstă. Echilibrul dintre un tratament corect și un stil de viață sănătos
Tulburările tiroidiene se pot manifesta în mod subtil odată cu înaintarea în vârstă, necesitând o conștientizare sporită.
Analogii GLP-1 în tratamentul diabetului, fără risc pentru cancerul de tiroidă
Diferența între tremuratul ca răspuns fiziologic și semnal de alarmă. Cum recunoști simptomele ascunse din spatele frisoanelor
Cum influențează suplimentele de calciu sănătatea oaselor și a organismului. Cine ar trebui să ia suplimente de calciu
Tot mai multe femei peste 55 de ani suferă de dureri lombare. Medicii au descoperit cauza surprinzătoare
Senzația de frig, gușa și alte semne ale deficienței de iod. Importanța iodului pentru sănătatea tiroidei
Un obicei comun din timpul nopții poate indica o boală gravă. Este un semnal de alarmă
Un obicei comun din timpul nopții poate indica o boală gravă. Este un semnal de alarmă.
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Dieta săracă în carbohidrați, o alternativă la medicația pentru diabetul de tip 2. Beneficiile pentru sănătatea pancreatică
Ghrelina: hormonul foamei și rolul său în comportamentul alimentar. Reglarea apetitului prin alimente bogate în fibre și proteine
Ce să faci dacă ai prediabet. Tratarea începe cu pași mici dar siguri. Când devine glicemia un semnal de alarmă
Prediabetul poate fi ținut sub control iar schimbările din viața de zi cu zi sunt cheia pentru a controla nivelul glicemiei.
Colesterolul nociv crește în timpul sărbătorilor cu 20%. Cele 3 zile din an cu cel mai mare număr de atacuri celebrale
Conform cercetărilor, nivelurile de colesterol nociv cresc semnificativ în timpul sărbătorilor, cu aproape 20%.
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Legătura esențială dintre tiroidă, colesterol și boala cardiacă ischemică. Dr. Ruxandra Dobrescu: Contribuie la ateroscleroză. Duce la boala cardiacă ischemică, infarct, AVC
Această boală ignorată, fără simptome foarte evidente, duce la formarea plăcilor de aterom, lucru care poate provoca boală cardiacă ischemică, infarct sau AVC.
Când ar trebui administrate statinele pentru scăderea colesterolului. Ce este metoda PREVENT
Ce tip de burtă ai? Uite cum poți slăbi rapid. Așa scapi de grăsimea de pe burtă definitiv
Cine nu ar trebui să bea lapte. Dacă ai boala ASTA, trebuie să te ferești. Îți agravează simptomele
Hipotiroidism și hipertiroidism: cauze, simptome, tratament. Diferențele și similaritățile dintre cele două afecțiuni
Care sunt diferențele dintre cele două afecțiuni ale glandei tiroide: hipotiroidism și hipertiroidism.
EXCLUSIV Nodulii tiroidieni, mai puțin periculoși decât cancerul de prostată. Dr. Radu Mihai: E o boală mult mai severă, cu mortalitate serioasă
Sindromul Cushing și hipercortizolismul: cauze, simptome și tratamente. Efectele nivelului crescut de cortizol asupra sănătății
Descoperă complexitatea sindromului Cushing, o tulburare hormonală determinată de niveluri ridicate de cortizol.
