Băuturi care pot ajuta la reducerea colesterolului. Conțin flavanoli și antioxidanți care reduc nivelul colesterolului rău LDL

Aceste băuturi naturale pot juca un rol semnificativ în gestionarea nivelului de colesterol, contribuind astfel la menținerea sănătății cardiovasculare.
Băuturile precum ceaiul verde, băuturile din ovăz, băuturile din soia și smoothie-urile din lapte vegetal conțin compuși care pot ajuta la reducerea sau gestionarea nivelului de colesterol. Colesterolul este o substanță ceroasă utilizată de organism pentru a produce celule și hormoni.
Acesta este împărțit în lipoproteine de densitate înaltă (HDL) și lipoproteine de densitate joasă (LDL). Nivelurile ridicate de HDL sunt de dorit pentru o sănătate optimă, în timp ce nivelurile scăzute de LDL pot îmbunătăți sănătatea. Băuturile care cresc nivelul HDL sau scad nivelul LDL pot fi utile.
Colesterolul în exces crește riscul unor afecțiuni grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau atacul de cord.
Ceaiul verde
S-a constatat că ceaiul verde, bogat în compuși antioxidanți, ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL și total. Un studiu din 2020 a constatat că un consum mai mare de ceai verde a dus la scăderea nivelului de colesterol LDL la modelele umane, în timp ce EGCG a redus nivelurile concentrației enzimatice la modelele animale. O revizuire din 2021 a sugerat că ceaiul negru poate avea, de asemenea, efecte pozitive asupra colesterolului.
Băuturile din soia
Soia este un aliment cu conținut scăzut de grăsimi saturate care poate ajuta la gestionarea nivelului de colesterol prin înlocuirea grăsimilor saturate. FDA recomandă 25 de grame de proteine din soia pe zi pentru a reduce riscul de boli de inimă.
Se recomandă consumul de soia în forma sa integrală, minim procesată, cu adaos minim de zaharuri, săruri și grăsimi. Heart UK recomandă 2-3 porții de alimente sau băuturi pe bază de soia pe zi, o porție reprezentând 250 ml de lapte de soia. Etichetele cu informații nutriționale de pe băuturile din soia pot ajuta la determinarea conținutului de proteine.
Smoothie din fructe de pădure
Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți și fibre, care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol. Antocianinele, un puternic agent antioxidant, pot îmbunătăți nivelul colesterolului.
Fructele de pădure sunt sărace în calorii și grăsimi. Pentru a încorpora fructele de pădure în dietă, amestecați două mâini de orice fructe de pădure cu lapte scăzut în grăsimi sau iaurt și apă rece. Exemplele includ căpșuni, afine, mure și zmeură.
Sucul de roșii
Roșiile, bogate în licopen, pot îmbunătăți nivelul lipidelor și pot reduce colesterolul LDL. Prelucrarea lor în suc crește conținutul lor de licopen, împreună cu fibre și niacină care reduc colesterolul. Un studiu din 2019 a constatat că sucul de roșii nesărat a îmbunătățit nivelurile serice ale colesterolului LDL la 260 de adulți japonezi pe parcursul unui an.
Foto: Freepik @jcomp
Băuturile din ovăz
Ovăzul conține beta-glucani, care formează o substanță gelatinoasă în intestin și interacționează cu sărurile biliare, inhibând potențial absorbția colesterolului. Băuturile din ovăz, cum ar fi laptele de ovăz, pot oferi o reducere mai consistentă a colesterolului decât produsele solide sau semisolide din ovăz.
Pentru a vă asigura că beta-glucanii sunt prezenți, verificați etichetele băuturilor din ovăz și cantitatea de beta-glucani per porție.
Băuturile care conțin cacao
Ciocolata neagră, fabricată în principal din cacao, conține flavanoli, antioxidanți care pot îmbunătăți nivelul colesterolului. O revizuire 2022 a constatat că produsele din cacao pot reduce LDL și colesterolul total, dar nu și colesterolul HDL.
Băuturile din ciocolată procesată pot conține un conținut ridicat de grăsimi saturate, astfel încât oamenii ar putea dori să limiteze zaharurile, sărurile și grăsimile adăugate.
Iaurtul, laptele, sucurile de fructe
Sterolii și stanolii sunt substanțe chimice vegetale care inhibă absorbția colesterolului. Cu toate acestea, legumele și nucile au niveluri scăzute, care nu pot reduce colesterolul. Acestea sunt adesea adăugate la băuturi precum iaurtul, laptele și sucurile de fructe.
FDA recomandă consumul zilnic de 1,3 g sau mai mult de steroli și 3,4 g de stanoli, iar acestea pot fi combinate cu mese care conțin grăsimi saturate pentru eficiență.
Smoothie-uri cu lapte vegetal
Laptele pe bază de plante poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol prin conținutul de ingrediente care îl controlează. Pentru a prepara un smoothie cu lapte de soia sau de ovăz, amestecați 250 ml de lapte cu fructe sau legume care reduc colesterolul, cum ar fi bananele, strugurii, mango, prunele, varza, spanacul mic sau sfecla elvețiană. Această rețetă include și 2/3 cană de piure de dovleac.
Ce să eviți
Pentru a îmbunătăți nivelul colesterolului, persoanele trebuie să evite băuturile bogate în grăsimi precum cafeaua, ceaiul și smoothie-urile. Consumul zilnic a mai mult de 350 de grame de băuturi zaharoase poate reduce nivelul HDL și crește nivelul trigliceridelor.
Consumul redus sau moderat de alcool poate fi mai benefic pentru sănătatea inimii decât a nu bea deloc, deoarece poate contribui la creșterea nivelului de colesterol HDL.
Cu toate acestea, efectele alcoolului asupra nivelului de colesterol depind de factori precum tipul de consum, vârsta și sexul. Consumul excesiv de alcool crește, de asemenea, colesterolul, iar efectele sale adverse pot depăși beneficiile. Prin urmare, este esențial să evitați băuturile bogate în grăsimi saturate și să mențineți niveluri moderate de colesterol.
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
-
Creștere îngrijorătoare a cazurilor COVID-19 în România25.08.2025, 22:31
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.