Cum reduci stresul, sfaturile unui psihiatru

Dana Lascu |
Data publicării:
Ca să nu stați acasă înțepenit în scaun, cată ce faceți în cazul astmului bronșic
Ca să nu stați acasă înțepenit în scaun, cată ce faceți în cazul astmului bronșic

Prin definiție, stresul este un termen general utilizat pentru orice factor agresiv din mediul înconjurător sau interior - traumatism, emoții, frig, căldură, muncă etc. - capabil să provoace o stare de tensiune și o reacție de alarmă a organismului. Partea proastă e că s-a dovedit că stresul poate duce la îmbolnăviri grave, așa că cel mai bine ar fi să ne concentrăm pe a-l reduce. Iată ce ne sfătuiește un psihiatru:

Stresul și incertitudinea afectează mulți oameni, dar există o serie de măsuri pe care le putem lua pentru a le face față, sugerează un psihiatru american.

„În aceste condiții și în epoca perfecțiunii digitale, stresul vieții de zi cu zi poate avea un impact major asupra sănătății noastre, provocând anxietate și depresie, ducând la dificultăți de relaționare, probleme la locul de muncă și sentimentul că aveți puțin control asupra vieții voastre", explică dr. Smita Agarkar, șef al Unității de Stabilizare a Crizelor de la Spitalul Gracie Square din New York City, citată de medicinenet.com.

„Vestea bună este că există mai multe modalități eficiente de a gestiona și de a reduce stresul", a adăugat ea. Iată ce puteți face pentru a depăși această suprasolicitare care duce la îmbolnăvire, în timp:

Ce poți face ca să manageriezi stresul

- Fiți atenți sau conștienți de sentimentele voastre. Încecați să fiți plini de compasiune față de propria persoană, să acceptați situația actuală și să o lăsați să treacă. Există multe exerciții pentru atenție.

- Păstrați un jurnal de stres. Vă poate ajuta să identificați când și de ce va copleșește stresul, astfel încât să vă puteți concentra eforturile asupra gestionării acestor factori, arată dr. Agarkar.

- Exercițiile fizice făcute regulat vă ajută să vă îmbunătățiți capacitatea de a lupta împotriva stresului. După evenimente stresante, mâncați mese sănătoase, bine echilibrate și odihniți-vă suficient și dormiți. Nu apelați la medicamente, droguri, alcool sau comportamente compulsive, cum ar fi mâncatul obsesiv sau nervos, pentru a combate stresul.

- Setați-vă limitele și învățați să spuneți nu lucrurilor care vă provoacă stres. Faceți-vă timp pentru hobby-uri, lucruri care vă interesează și vă relaxează, și petreceți timp cu oamenii care vă bucură sufletul. Luați în considerare și să vă alăturați unor grupuri de suport.

- Dacă stresul și anxietatea nu dispar, ci devin prea greu de gestionat, apelați la un medic psihiatru sau un psiholog, atrage atenția dr. Agarkar. Terapia și medicamentele pot ajuta.

„Atunci când trecem prin perioade dificile, o atitudine optimistă de genul „pot să fac" poate ajuta", a spus Agarkar.

„Nimeni nu trebuie să lase stresul și anxietatea să preia controlul. Este important să fii conștient de propriile sentimente și să fii vigilent cu prietenii tăi și cu cei dragi, să faci pași pentru a gestiona și a te scuti de stres și a căuta ajutor profesional, dacă este necesar", conchide expertul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel