Cum să te menții alert la volan. Sfaturi pentru a combate oboseala în timpul condusului

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cum sa te mentii alert la volan Foto: Freepik @dmytrenko.fsk
Cum sa te mentii alert la volan Foto: Freepik @dmytrenko.fsk

Cum să te menții alert la volan. Află cum poți să identifici corect semnele oboselii și când e cazul să te oprești din condus pentru siguranța ta.

Somnolența la volan poate părea o parte naturală a vieții pentru persoanele care parcurg distante mari, cele care fac naveta la serviciu sau conduc pentru a-și câștiga existența. O stare de somnolență poate fi abordată cu ajutorul unor strategii de conducere.

Cu toate acestea, este important de știut că a conduce în stare de somnolență poate fi la fel de periculos ca și a conduce în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor.

Mai jos găsești o serie de sfaturi pentru a combate starea de somnolență la volan, precum și cum poți să identifici corect semnele oboselii.

Vezi și: Pâinea, sărăcă în grăsimi. De ce să nu renunți la pâine și cum să-ți menții digestia sănătoasă

Condu împreună cu un prieten

Uneori, ai nevoie doar de un pui de somn rapid pentru a putea continua să mergi mai departe.

Încercați să conduci împreună cu un prieten, mai ales dacă aveți un drum lung de parcurs sau mergeți într-o călătorie cu mașina, astfel încât să puteți schimba responsabilitățile de conducere atunci când unul dintre voi devine somnoros.

Aceasta este o strategie comună folosită de șoferii de cursă lungă, în special de persoanele care conduc remorci de tractoare prin țară timp de 12 până la 15 ore într-o singură zi.

Și aceasta este o strategie bună de luat în considerare dacă locuiești în apropierea unui coleg de serviciu sau dacă ai prieteni sau membri ai familiei care, de asemenea, merg în aceeași direcție cu destinția ta.

Vezi și: De ce te dor articulațiile când se schimbă vremea. Cum poți combate durerile în sezonul rece

Dormi inainte de călătorii

Nimic nu poate înlocui o odihnă bună - chiar dacă este vorba doar de câteva ore.

În primul rând, încercă să ai un somn odihnitor noaptea, astfel încât să fii plin de energie pentru drum și pe parcursul întregii zile.

Dar dacă acest lucru nu este posibil, trage un pui de somn timp de cel puțin 15-30 de minute înainte de a conduce. Potrivit unui studiu din 2012, chiar și un pui de somn scurt îți poate oferi somnul cu unde lente și somnul cu mișcări rapide ale ochilor (REM) de care ai nevoie pentru a te simți odihnit și alert.

Asociația Națională a Somnului sugerează că un pui de somn înainte de a conduce poate face mult bine stării tale mentale în timpul unui drum.

Ascultă muzică

O parte din muzica preferată te poate ajuta să te concentrezi la drum și să rămâi alert. Pune câteva melodii cărora le cunoști versurile, astfel încât să poți cânta împreună și să îți stimulezi creierul. O alternativă este sa dai drumul la niște melodii energice pentru a te trezi.

Fie că este vorba de muzică funk, clasică, pop, country, folk, electro sau metal, muzica a fost legată de vigilența mentală, ceea ce te poate ajuta să rămâni concentrat pe drum.

Consumă puțină cofeină

Cofeina este cel mai popular stimulent din lume. Te poate ajuta să treci prin multe alte părți ale zilei unde nivelul de energie scade.

Un studiu din 2012 a constatat că chiar și o singură ceașcă de cafea poate ajuta la reducerea efectelor lipsei de somn, care poate conduce la somnolență atunci când conduci.

Un alt studiu din 2013 a constatat că băuturile bogate în cofeina pot chiar să reducă riscul de accidentcând vine vorba de drumurile lungi.

Pericolele pe care le prezintă somnolența la volan

Conducerea în stare de somnolență poate fi la fel de periculoasă ca și șofatul în stare de ebrietate.

Un studiu din 2014 a constatat că somnolența la volan a provocat deficiențe similare cu cele de la influența alcoolului, potrivit Healthline. Aceasta a redus mai multe funcții corporale cheie necesare pentru a conduce în siguranță, inclusiv:

- Timpul de reacție la sunete

- Timpul de reacție la lumini

- Tensiunea arterială

- Acuratețea vederii

- Capacitatea ochilor de a se adapta la întuneric

- Ritmul cardiac

- Percepția adâncimii

- Capacitatea de a evalua viteza

Dacă te simți adesea somnolent în timp ce conduci, ar trebui să iei în considerare posibilitatea de a discuta cu un medic. Aceasta ar putea fi legată de o afecțiune medicală, cum ar fi apneea de somn.

Când trebuie să te oprești din condus

Uneori, aceste strategii nu funcționează, deoarece mintea și corpul tău sunt pur și simplu prea obosite pentru a conduce un vehicul.

Iată câteva semne revelatoare că ar trebui să te oprești imediat din condus:

- Caști necontrolat și frecvent.

- Nu îți amintești că ai condus timp de câțiva kilometri.

- Mintea ta se rătăcește în mod constant și nu se concentrează asupra a ceea ce se întâmplă în jurul tău.

- Pleoapele tale se simt mai grele decât de obicei.

- Capul începe să se încline sau să cadă într-o parte.

- Îți dai seama brusc că ai derapat pe o altă bandă sau pe alt sens de mers.

- Un șofer de pe altă bandă te claxonează pentru că mergi neregulamentar.

Protejează-te pe tine și pe ceilalți din jurul tău

Dacă observi unul sau mai multe dintre aceste lucruri în timp ce te afli pe drum, iată ce poți face pentru a te proteja pe tine și pe ceilalți:

- Trage pe dreapta imediat.

- Găsește o zonă liniștită unde poți parca în siguranță și nu vei fi deranjat de zgomot sau de alte persoane.

- Scoate cheia din contact și încuie ușile.

- Găsește un loc confortabil în mașină pentru a adormi.

- Acorda-ți cel puțin 15-20 de minute de somn. Dacă nu te grăbiți, dormi până când te trezești în mod natural.

Alternative de transport

Poate dorești să iei în considerare alte modalități de a ajunge la destinație dacă observi că ești prea obosit să conduci.

- Adunați-vă mai mulți într-o singură mașină. Serviciile de ride sharing pot fi oarecum costisitoare, dar sunt bune pentru distanțe scurte și pot economisi bani din prețul mașinii, al benzinei și al întreținerii acesteia.

- Mergi pe jos dacă destinația este suficient de aproape și suficient de sigur pentru a face acest lucru.

- Mergi pe bicicletă. Este mai antrenant pentru întregul corp și este un exercițiu excelent. Asigură-te că porți o cască de protecție și alege un traseu potrivit pentru biciclete.

- Folosește programe de partajare a scuterelor sau a bicicletelor, dacă orașul în care te afli le oferă.

- Ia un autobuz. Poate fi mai lent, dar te poți odihni, poți închide ochii și știi că eliberezi drumurile de excesul de mașini și noxe.

- Mergi cu metroul, trenul ușor sau troleibuzul, mai ales dacă locuiești într-o zonă urbană densă cu rețele de trenuri extinse.

- Cheamă un taxi, dacă există companii de taxi în zona ta.

- Alătură-te unui carpooling sau vanpool. Întrebă angajatorul sau școala dacă oferă sau subvenționează programe de conducere în comun.

- Lucrează de la distanță, dacă angajatorul permite acest lucru, astfel încât să nu fii nevoit să conduci la serviciu în fiecare zi.

Conducerea în stare de somnolență nu este sigură. Poate fi chiar mai periculoasă decât conducerea în stare de ebrietate.

Încearcă unele dintre aceste strategii pentru a te menține treaz atunci când conduci. De asemenea, nu ezita să cauti opțiuni alternative de transport dacă te simți frecvent somnolent când conduci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel