Pâinea, sărăcă în grăsimi. De ce să nu renunți la pâine și cum să-ți menții digestia sănătoasă

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
painea foto:freepik@kamranaydinov
painea foto:freepik@kamranaydinov

Pâinea, sărăcă în grăsimi. Cum să îți menții digestia sănătoasă mâncând pâine.

Printre alimentele de bază pe care le consumăm zilnic, pâinea este, fără îndoială, una dintre cele mai răspândite și iubite. Deși a fost adesea subiectul dezbaterilor în rândul experților în nutriție, pâinea rămâne un aliment esențial în dieta noastră.

Vezi și: 20 de minute de mișcare zilnică îți pot salva viața. Noi descoperiri în lupta împotriva sedentarismului

Beneficiile

1. Pâinea conține fibre

Toate tipurile de pâine conțin fibre, un nutrient esențial în dieta noastră. Fibrele nu doar îmbunătățesc sănătatea digestivă, ci au și alte beneficii, cum ar fi:

- Senzație de saturație: Fibrele determină senzația de sațietate pentru mai mult timp. Consumând alimente bogate în fibre, vei mânca mai puțin și vei evita supraalimentarea.

- Controlul glicemiei: Alimentele bogate în fibre au un indice glicemic mai scăzut, eliberând zahăr în sânge într-un mod mai lent, ceea ce ajută la evitarea creșterilor bruște ale glicemiei după mesele bogate în carbohidrați.

- Sănătatea inimii: Pâinea integrală, bogată în fibre, poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Ghidurile dietetice din SUA recomandă consumul zilnic de trei până la cinci porții de cereale integrale, iar o felie de pâine integrală furnizează 4-5 grame de fibre, adică 17% din valoarea zilnică recomandată.

2. Pâinea are efect prebiotic

Fibrele din pâine au un efect prebiotic, servind drept hrană pentru bacteriile benefice din intestine. Aceste fibre prebiotice hrănesc bacteriile intestinale, menținând o digestie sănătoasă și contribuind la menținerea unui echilibru digestiv.

3. Pâinea conține proteină

Pâinea conține proteină, un nutrient esențial pentru organism:

- Reduce pofta de mâncare: Proteina te face să te simți sătul mai repede și reduce producția de ghrelină, hormonul foamei, ajutându-te să eviți supraalimentarea.

- Crește masa musculară: Proteina este esențială pentru dezvoltarea și menținerea masei musculare și a forței.

- Menține sănătatea oaselor: Consumul de proteină contribuie la menținerea masei osoase pe măsură ce îmbătrânim, prevenind fracturile și alte probleme.

4. Pâinea poate fi îmbogățită cu micronutrienți

Producătorii pot îmbogăți pâinea cu micronutrienți pentru a compensa pierderile de nutrienți în timpul prelucrării cerealelor. Acești micronutrienți includ:

Fier: Esențial pentru funcționarea plămânilor și pentru transportul oxigenului în organism.

Tiamină (Vitamina B1): Convertește alimentele în energie esențială pentru creștere, dezvoltare și funcționarea celulară sănătoasă.

Riboflavină (Vitamina B2): Lucrează alături de alte vitamine B pentru a ajuta la producția de celule roșii din sânge, la metabolismul grăsimilor și la eliberarea energiei din proteine.

Niacină (Vitamina B3): Ajută organismul să extragă energie din nutrienți, contribuie la producția de colesterol și grăsimi și repară ADN-ul.

Calciu: Menține oasele și dinții sănătoși și contribuie la funcționarea mușchilor și a sistemului nervos.

5. Pâinea conține acid folic

Pâinea este îmbogățită cu acid folic, o formă de vitamină B esențială pentru sinteza și repararea ADN-ului, diviziunea celulară și maturarea celulelor roșii din sânge.

6. Pâinea furnizează energie

Carbohidrații din pâine oferă organismului energie. Acești carbohidrați pot fi descompusi în glucoză, furnizând o sursă constantă de energie pe parcursul zilei, conform GoldMedal.

7. Pâinea este săracă în grăsimi

Majoritatea tipurilor de pâine sunt sărace în grăsimi saturate și grăsimi trans, ajutând la menținerea unui nivel scăzut de colesterol în sânge și reducând riscul de boli de inimă.

9. Pâinea poate crește serotonina

Serotonina este un hormon esențial pentru reglarea stării de spirit și a somnului. Consumul de carbohidrați complecși poate crește nivelul de serotonină, îmbunătățind astfel starea de spirit și somnul.

Vezi și: De ce te dor articulațiile când se schimbă vremea. Cum poți combate durerile în sezonul rece

Pâinea este o sursă bogată și variată de nutrienți esențiali, oferind o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră. Cu toate acestea, este important să alegem pâinea integrală și produsele de panificație cu atenție, pentru a beneficia din plin de aceste avantaje. Consumată în mod moderat și parte a unei diete echilibrate, pâinea poate fi o alegere sănătoasă și delicioasă în fiecare zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel