Cum și cât se fierb pastele. Uită de tot ce știai până acum și ce scrie pe pungă. Dezvăluirea care i-a enervat pe bucătari

Cum se fierb pastele. Uită de tot ce știai până acum. Un laureat al premiului Nobel a făcut o dezvăluire care a enervat marii bucătari.
Cum se fierb pastele. Felul în care ai procedat până acum este total greșit. Un fizician italian câștigător al Premiului Nobel a venit cu sfaturi despre cum trebuie gătite perfect pastele. Dezvăluirea fizicianului este în totală opoziție cu tot ceea ce ne explică bucătarii.
Profesorul Giorgio Parisi – care a câștigat Nobelul pentru fizică în 2021 pentru "descoperirea interacțiunii dintre dezordinea și fluctuațiile sistemelor fizice de la scară atomică la cea planetară" – a sugerat că oprirea căldurii la jumătatea procesului de fierbere a pastelor, apoi acoperirea cu un capac și așteptarea căldurii reziduale din apă pentru a termina procesul, poate contribui la reducerea costului generat de gătirea pastelor.
Ca răspuns, bucătarul Antonello Colonna, cu stele Michelin, a susținut că această metodă face pastele cauciucate și că nu ar putea fi servite niciodată într-un restaurant de înaltă calitate, potrivit Science Alert.
Vezi și: 10 metode simple pentru a te hidrata. Cum să dai un gust plăcut apei
Ce se întâmplă când gătești pastele
Primul lucru pe care trebuie să-l întrebăm este ce se întâmplă de fapt atunci când gătim paste făinoase. În cazul pastelor uscate, există de fapt două procese care au loc de obicei în paralel.
În primul rând, apa pătrunde în paste, rehidratându-le în zece minute cât se află în apă clocotită. În al doilea rând, pastele se încălzesc, determinând proteinele să se extindă și să devină comestibile.
Metoda standard de gătit constă în punerea a 100 de grame paste în 1 litru de apă clocotită timp de zece până la 12 minute. Timpul depinde de grosimea pastelor.
Metoda lui Parisi de a opri plita la jumătatea drumului și de a permite pastelor să se gătească în căldura reziduală va înjumătăți costul de gătit. Această metodă va fi și mai eficientă pe plitele ceramice, deoarece, spre deosebire de gaz și inducție, acestea sunt lente pentru a se răci.
Cu toate acestea, prin separarea proceselor de rehidratare și încălzire, este posibil să se reducă și mai mult costurile. Pastele uscate pot fi complet rehidratate prin pre-înmuiere în apă rece timp de două ore. Acesta este un proces care nu necesită deloc energie.
Vezi și: Kaki, conținut ridicat de fibre și vitamina A. Scade colesterolul și menține sănătatea ochilor
Ce sunt pastele
Pastele sunt un tip de tăieței care este în mod tradițional sunt făcute din grâu dur, apă și ouă. Se formează în diferite forme de tăieței și apoi se fierb în apă clocotită. În zilele noastre, cele mai multe produse vândute ca paste sunt fabricate din grâu comun.
Pastele sunt bogate în carbohidrați. Carbohidrații sunt absorbiți rapid în glucoză în sânge, ceea ce duce la o creștere bruscă a zahărului din sânge. Pastele rafinate, în special, sunt mai bogate în carbohidrați și mai mici în fibre decât pastele din cereale integrale.
În plus, carbohidrații simpli precum pastele rafinate sunt digerate foarte repede, ceea ce duce la creșterea foamei și la un risc mai mare de supraalimentare.
Din acest motiv, cei care au diabet zaharat sunt sfătuiți să păstreze aportul de carbohidrați cu moderație și să mănânce o mulțime de fibre. Efectuarea acestor modificări încetinește absorbția zahărului în sânge și ajută la menținerea unui nivel constant de zahăr din sânge, notează Healthline.
Cum să gătești pastele pentru a fi sănătoase
Atunci când sunt consumate cu moderație, pastele pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Pastele din cereale integrale pot fi o alegere mai bună pentru mulți, deoarece sunt mai scăzute în calorii și carbohidrați, dar mai mari în fibre și nutrienți. Puteți adăuga, de asemenea, o varietate de proteine la paste pentru a le transforma într-o masă echilibrată.
De exemplu, peștele și puiul pot adăuga câteva proteine suplimentare pentru a vă menține plini și mulțumiți, în timp ce broccoli, ardeii grași sau roșiile pot oferi nutrienți și fibre suplimentare.
Iată alte câteva idei pentru preparate sănătoase din paste:
Spaghete din grâu integral cu somon, lămâie și busuioc
Legume coapte
Salată de paste cu feta, măsline, roșii și kale
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.