Cum și cât se fierb pastele. Uită de tot ce știai până acum și ce scrie pe pungă. Dezvăluirea care i-a enervat pe bucătari
Cum se fierb pastele. Uită de tot ce știai până acum. Un laureat al premiului Nobel a făcut o dezvăluire care a enervat marii bucătari.
Cum se fierb pastele. Felul în care ai procedat până acum este total greșit. Un fizician italian câștigător al Premiului Nobel a venit cu sfaturi despre cum trebuie gătite perfect pastele. Dezvăluirea fizicianului este în totală opoziție cu tot ceea ce ne explică bucătarii.
Profesorul Giorgio Parisi – care a câștigat Nobelul pentru fizică în 2021 pentru "descoperirea interacțiunii dintre dezordinea și fluctuațiile sistemelor fizice de la scară atomică la cea planetară" – a sugerat că oprirea căldurii la jumătatea procesului de fierbere a pastelor, apoi acoperirea cu un capac și așteptarea căldurii reziduale din apă pentru a termina procesul, poate contribui la reducerea costului generat de gătirea pastelor.
Ca răspuns, bucătarul Antonello Colonna, cu stele Michelin, a susținut că această metodă face pastele cauciucate și că nu ar putea fi servite niciodată într-un restaurant de înaltă calitate, potrivit Science Alert.
Vezi și: 10 metode simple pentru a te hidrata. Cum să dai un gust plăcut apei
Ce se întâmplă când gătești pastele
Primul lucru pe care trebuie să-l întrebăm este ce se întâmplă de fapt atunci când gătim paste făinoase. În cazul pastelor uscate, există de fapt două procese care au loc de obicei în paralel.
În primul rând, apa pătrunde în paste, rehidratându-le în zece minute cât se află în apă clocotită. În al doilea rând, pastele se încălzesc, determinând proteinele să se extindă și să devină comestibile.
Metoda standard de gătit constă în punerea a 100 de grame paste în 1 litru de apă clocotită timp de zece până la 12 minute. Timpul depinde de grosimea pastelor.
Metoda lui Parisi de a opri plita la jumătatea drumului și de a permite pastelor să se gătească în căldura reziduală va înjumătăți costul de gătit. Această metodă va fi și mai eficientă pe plitele ceramice, deoarece, spre deosebire de gaz și inducție, acestea sunt lente pentru a se răci.
Cu toate acestea, prin separarea proceselor de rehidratare și încălzire, este posibil să se reducă și mai mult costurile. Pastele uscate pot fi complet rehidratate prin pre-înmuiere în apă rece timp de două ore. Acesta este un proces care nu necesită deloc energie.
Vezi și: Kaki, conținut ridicat de fibre și vitamina A. Scade colesterolul și menține sănătatea ochilor
Ce sunt pastele
Pastele sunt un tip de tăieței care este în mod tradițional sunt făcute din grâu dur, apă și ouă. Se formează în diferite forme de tăieței și apoi se fierb în apă clocotită. În zilele noastre, cele mai multe produse vândute ca paste sunt fabricate din grâu comun.
Pastele sunt bogate în carbohidrați. Carbohidrații sunt absorbiți rapid în glucoză în sânge, ceea ce duce la o creștere bruscă a zahărului din sânge. Pastele rafinate, în special, sunt mai bogate în carbohidrați și mai mici în fibre decât pastele din cereale integrale.
În plus, carbohidrații simpli precum pastele rafinate sunt digerate foarte repede, ceea ce duce la creșterea foamei și la un risc mai mare de supraalimentare.
Din acest motiv, cei care au diabet zaharat sunt sfătuiți să păstreze aportul de carbohidrați cu moderație și să mănânce o mulțime de fibre. Efectuarea acestor modificări încetinește absorbția zahărului în sânge și ajută la menținerea unui nivel constant de zahăr din sânge, notează Healthline.
Cum să gătești pastele pentru a fi sănătoase
Atunci când sunt consumate cu moderație, pastele pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Pastele din cereale integrale pot fi o alegere mai bună pentru mulți, deoarece sunt mai scăzute în calorii și carbohidrați, dar mai mari în fibre și nutrienți. Puteți adăuga, de asemenea, o varietate de proteine la paste pentru a le transforma într-o masă echilibrată.
De exemplu, peștele și puiul pot adăuga câteva proteine suplimentare pentru a vă menține plini și mulțumiți, în timp ce broccoli, ardeii grași sau roșiile pot oferi nutrienți și fibre suplimentare.
Iată alte câteva idei pentru preparate sănătoase din paste:
Spaghete din grâu integral cu somon, lămâie și busuioc
Legume coapte
Salată de paste cu feta, măsline, roșii și kale
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Crumble cu prune, desertul de toamnă pe care nu trebuie să-l ratezi
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Condimentul care face varza murată să reziste mai mult. Trucul care păstrează aroma autentică până la primăvară
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
