Cum știi dacă ești supraponderal sau obez. Calcul IMC, indice de masă corporală. Poiană: Circumferința taliei, importantă

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cum știi dacă ești supraponderal sau obez. Calcul IMC, indice de masă corporală. Poiană Circumferința taliei, importantă - Foto: Freepick @drobotdean
Cum știi dacă ești supraponderal sau obez. Calcul IMC, indice de masă corporală. Poiană Circumferința taliei, importantă - Foto: Freepick @drobotdean

Cum știi că ești supraponderal sau obez. Cum se calculează indicele de masă corporală.

Întrebată dacă există un aparat care măsoară obezitatea, prof. dr. Cătălina Poiană a spus că "sunt multe elemente pe care le evaluăm în ceea ce privește obezitatea. De la simplul indice de masă corporală, care se calculează plecând de la înălțime și greutate, sunt și o serie de date antropometrice care ne interesează, cum ar fi: circumferința taliei.

Pentru că sunt unele elemente pe care le luăm în discuție în ceea ce privește sindromul metabolic, unul care se corelează cu un risc crescut de boală cardiovasculară.

"De ce circumferința taliei? Pentru că aceasta este o măsură indirectă a adipozității abdominale și a adipozității viscerale, cea care se asociază cu rezistența la insulină și risc de boală cardiovasculară. 

Obezitatea, boală cronică. Cătălina Poiană: Riscul de cancer este foarte mare

Putem să folosim și o serie întreagă de tehnici prin care putem să facem o analiză de masă corporală, ca să vedem exact procentul de adipozitate și să monitorizăm la acești pacienți, în momentul în care se realizează, scăderea în greutate, procentul pe care îl pierd atât din apă, cât și procendul pe care-l pierd din masa adipoasă, masa grasă.

În același timp, de ce subliniez în permanență necesitatea exercițiului fizic? Pentru că masa musculară este unul dintre elementele care trebuie prezervate și acest lucru nu se poate face în contextul în care exercițiul fizic nu reprezintă o parte integrantă a acestui program complex căruia trebuie să i se supună un pacient cu un exces ponderal", a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie, în exclusivitate pentru DC Medical.

"Deci dieta topește mușchiii și rămâi cu grăsimea?!", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Nu pot spune acest lucru, dar evident că pentru a asigura o compoziție corporală echilibrată, cu o creștere a masei musculare, o creștere a masei slabe, în dauna masei grase, automat la dietă trebuie să mergem în permanență și cu exercițiu fizic. Acest lucru este important nu doar pentru controlul greutății, cât și pentru prevenția multora dintre bolile cronice cum sunt cele din sfera cardiovasculară, precum diabetul sau osteoporoza, unde exercițiul fizic este o condiție importantă.

Să nu uităm că, din păcate, sedentarismul începe să fie o problemă nu doar la adult, ci și pentru copil", ne-a mai spus prof. dr. Cătălina Poiană.

Cum se calculează indicele de masă corporală

 

Kilogramele în plus "de la glandă", MIT dărâmat. Poiană, despre tratamentul cu hormoni tiroidieni: O mare greșeală

"Indicele de masă corporală (IMC)  este un indicator oficial de calculare a greutății corporale ideale, pentru o înălțime dată. În primul rând, indicele de masă corporală ajută la stabilirea grupei de greutate în care se încadrează o persoană - gradul de obezitate. De asemenea, indicele de masă corporală poate fi folosit pentru calcularea numărului de kilograme pe care o persoană trebuie să le piardă sau să le câștige, pentru a ajunge la greutatea ideală, pentru înălțimea să.

Indicele de masă corporală este o metodă care poate fi folosită atât de bărbați cât și de femei, cu vârstă cuprinsă între 18 și 65 ani. Indicele de masă corporală nu este o metodă de calcul a greutății potrivită pentru copii, femei însărcinate, persoane cu masă musculară mare (sportivi) și vârstnici și nu este menită stabilirii procentului de grăsime corporală, a masei musculare sau osoase", potrivit Ralucăi Sanda Visan, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice de la Centrul medical de diagnostic și tratament "dr. Victor Babeș"

Indicele de masă corporală - Interpretare rezultat - Risc de boală

18,49 sau mai puțin - Subponderal - cu risc de boală

între 18,50 si 24,99 - Greutate normala - fără risc de boală

între 25,00 si 29,99 - Supraponderal - cu risc de boală

între 30,00 si 34,99 - Obezitate (gradul I) - cu risc de boală

între 35,00 si 39,99 - Obezitate (gradul II) - cu risc de boală

40,00 sau mai mult - Obezitate morbidă - cu risc de boală.

Pentru a calcula IMC trebuie să împarți greutatea (în kilograme) la întălțimea în metri. Deci: Greutatea (kilograme) / Înălțimea (metri).

Creșterea greutății corporale crește riscul apariției unor probleme de sănătate, cum ar fi :

- bolile cardiovasculare

- insuficientă cardiacă

- hipertensiunea arterială

- infarctul miocardic

- accidentul vascular cerebral

- afecțiunile articulațiilor

- unele tipuri de diabet

- unele tipuri de cancer.

Câtă SARE putem mânca pe zi. Cătălina Arsenescu Georgescu, avertisment: Noi consumăm o lingură. Învățați copiii să nu mi pună solnița pe masă

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel