Cum tratăm arsurile solare. Olga Simionescu: Leacurile băbești nu se mai folosesc. Principalul factor pentru cancerul de piele

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
cum tratam arsurile solare - FOTO: Freepik@milanmarkovic@New Africa@Grinvalds
cum tratam arsurile solare - FOTO: Freepik@milanmarkovic@New Africa@Grinvalds

Cum tratăm arsurile solare și cât de periculoare sunt acestea. De ce nu folosim iaurt sau alte leacuri băbești pentru a trata arsurile solare.

Cum tratăm arsurile solare. Arsura solară este o inflamație a pielii, dureroasă, care se simte fierbinte la atingere. Apare adesea la câteva ore după ce ați stat prea mult timp la soare.

Puteți obține ameliorarea arsurilor solare prin măsuri simple de autoîngrijire, cum ar fi administrarea de analgezice și răcirea pielii. Dar poate dura câteva zile până când arsurile solare se estompează.

Prevenirea arsurilor solare pe tot parcursul anului prin folosirea protecției solare sau prin alte obiceiuri de protecție a pielii este importantă pentru toată lumea. Este deosebit de important atunci când vă aflați în aer liber, chiar și în zilele răcoroase sau înnorate.

De ce nu se mai folosesc leacurile băbești pentru a trata arsurile solare

Prof. dr. Olga Simionescu, medic primar dermatovenerologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL de ce nu trebuie să tratăm arsurile solare cu leacuri băbești. 

”Leacurile băbești nu se mai folosesc pentru că sunt produse mult mai bune, mai moderne. Leacurile băbești se foloseau când nu aveam creme de protecție solară și nu aveam cu ce să tratăm arsura solară. Produsele băbești erau de foarte multe feluri, de la iaurt, ovăz, gălbenele, lămâie, varză, aloe vera, uleiuri naturale, gheață, castraveți. 

În principiu, se căuta o cale de a liniști inflamația, de a liniști arsura. Iaurtul producea și o barieră. Era răcoros și prevenea suprainfecția. La o arsură solară este un risc mare de a dezvola infecții. Nu le recomand sub nicio formă. Avem metode mult superioare pentru a trata arsurile solare”, a explicat prof. dr. Olga Simionescu, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Abcesul, acumularea de puroi care poate fi mortală. Indică o infecție în organism

Arsurile solare, simptome

Simptomele arsurilor solare pot include:

- Piele inflamată, care arată roz sau roșu pe pielea albă și poate fi mai greu de văzut pe pielea brună sau neagră

- Piele care se simte caldă sau fierbinte la atingere

- Durere, sensibilitate și mâncărime

- Umflături

- Vezicule mici, pline de lichid, care se pot sparge

- Dureri de cap, febră, greață și oboseală, dacă arsura solară este severă

- Ochi care se simt dureroși sau cu nisip

Orice parte expusă a corpului - inclusiv lobii urechilor, scalpul și buzele - se poate arde. Chiar și zonele acoperite se pot arde dacă, de exemplu, hainele au o țesătură lejeră care lasă să treacă lumina ultravioletă (UV). Ochii, care sunt extrem de sensibili la lumina UV a soarelui, se pot, de asemenea, arde.

Simptomele arsurilor solare apar adesea la câteva ore după expunerea la soare.

Vezi și: Greața matinală, declanșată de un hormon. 1 din 50 de sarcini dezvoltă forma cea mai severă

În câteva zile, organismul poate începe să se vindece singur prin exfolierea stratului superior al pielii deteriorate. O arsură solară gravă poate dura câteva zile pentru a se vindeca. Orice modificări persistente ale culorii pielii dispar, de obicei, cu timpul.

Mergeți la medicul dumneavoastră dacă:

- Dacă apar vezicule mari

- Dezvoltați vezicule pe față, mâini sau organe genitale

- Experimentați o umflătură severă a zonei afectate

- Prezentați semne de infecție, cum ar fi vezicule cu puroi sau striații

- Experimentați o înrăutățire a durerii, dureri de cap, confuzie, greață, febră sau frisoane

- Se agravează în ciuda îngrijirii la domiciliu

- Aveți dureri de ochi sau modificări ale vederii

Solicitați asistență medicală imediată dacă sunteți ars de soare și prezentați:

- Febră de peste 39,4 grade Celsius cu vărsături

- Confuzie

- O infecție

- Deshidratare

- Piele rece, amețeli sau leșinuri, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Strategia de atac în cancer: Interesul nu este să operezi, ci să tratezi. Regula ar fi ca pacientul să se adreseze medicului, nu internetului. În medicină, ce azi e alb, peste 10-15 ani e negru

Cum tratăm arsurile solare

Tratamentul arsurilor solare nu vindecă pielea, dar poate atenua durerea și disconfortul. Dacă îngrijirea la domiciliu nu vă ajută sau dacă arsurile solare sunt foarte grave, furnizorul de servicii medicale vă poate sugera o cremă de corticosteroizi cu prescripție medicală.

”În primul rând, trebuie văzută dacă arsura solară a afectat doar pielea sau vorbim despre insolație, despre o actinită acută, în care eliberarea de interleuchină-6 determină o stare generală influențată. Adică, omul aproape leșină, nu se mai poate ține pe picioare. Primul lucru, este ca omul să iasă din soare. 

Trebuie să aibă un confort, să nu mai continue factorul agresor. Apoi, este foarte importantă ca pielea să fie curată, să fie spălată cu apă răcoroasă, rece, călduță pentru a preveni suprainfecțiile. Apoi, administrăm mixturi cu hidrocortizon dacă forma este ușoară sau creme cu hidrocortizon. Dacă forma este severă, trebuie un tratament cu perfuzii în mediu spitalicesc. 

Principala problemă este un dezechilibru hidroelectrolitic. Se pierd foarte mulți ioni”, a mai explicat prof. dr. Olga Simionescu.

Arsura solară, principalul factor al cancerului de piele

Expunerea intensă și repetată la soare, care are ca rezultat arsuri solare, crește riscul altor leziuni ale pielii și al anumitor boli. Printre acestea se numără îmbătrânirea prematură a pielii (fotoîmbătrânire), leziuni precanceroase ale pielii și cancer de piele.

”Arsura solară este principalul factor care produce cancerul cutanat din epiderm pe o bază genetică, dar riscul crește. Niciun alt factor nu este așa de grav precum arsura solară. Ar trebui să ne protejăm neaparat, să ne cunoaștem tipul de piele, să înțelegem dacă ne permite o bronzare.

Dacă este un tip de piele deschisă la culoare, nu ne permite o bronzare. Dacă este un tip de piele mai pigmentat, putem să ne bronzăm. Trebuie să alegem produsul și factorul de protecție în concordanță cu nevoile pielii noastre”, a mai subliniat prof. dr. Olga Simionescu, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Ghid de supraviețuire în zilele caniculare. Tudor Ciuhodaru, avertisment: Vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă

Cum se aplică și se păstrează crema de protecție solară

Aplicați cu 15 minute înainte de a ieși afară. Acest lucru permite ca crema de protecție solară (cu SPF 15 sau mai mare) să aibă suficient timp pentru a oferi beneficii maxime. Folosiți o cantitate suficientă pentru a vă acoperi întreaga față și întregul corp (evitând ochii și gura). 

Cremele de protecție solară sunt fabricate într-o gamă largă de SPF.

Valoarea SPF indică nivelul de protecție împotriva arsurilor solare oferit de produsul de protecție solară. Toate cremele de protecție solară sunt testate pentru a măsura cantitatea de expunere la radiații UV necesară pentru a provoca arsuri solare atunci când se utilizează o cremă de protecție solară, comparativ cu cantitatea de expunere la radiații UV necesară pentru a provoca arsuri solare atunci când nu se utilizează o cremă de protecție solară. Produsul este apoi etichetat cu valoarea SPF corespunzătoare.

Valorile SPF mai mari (până la 50) oferă o protecție mai mare împotriva arsurilor solare. Deoarece valorile SPF sunt determinate în urma unui test care măsoară protecția împotriva arsurilor solare cauzate de radiațiile UVB, valorile SPF indică doar protecția UVB a unei creme de protecție solară.

Începând cu iunie 2011, cremele de protecție solară care trec testul cu spectru larg pot demonstra că oferă și protecție UVA. Prin urmare, în conformitate cu cerințele de pe etichetă, pentru cremele de protecție solară etichetate cu "Spectrul larg SPF", acestea vor indica protecția atât împotriva radiațiilor UVA, cât și UVB.

Cum se aleg cremele de protecție solară

Pentru a obține cea mai mare protecție de la o cremă de protecție solară, alegeți una cu un SPF de cel puțin 15.

Dacă pielea dumneavoastră este deschisă la culoare, este posibil să doriți un SPF mai mare, de 30 până la 50.

Există o concepție populară greșită conform căreia SPF este legat de timpul de expunere la soare. De exemplu, mulți oameni cred că, dacă în mod normal se ard la soare într-o oră, atunci o cremă de protecție solară cu SPF 15 le permite să stea la soare timp de 15 ore (de exemplu, de 15 ori mai mult) fără să se ardă la soare. Acest lucru nu este adevărat, deoarece SPF nu este direct legat de timpul de expunere la soare, ci de cantitatea de expunere la soare.

Soarele este mai puternic în mijlocul zilei în comparație cu orele de dimineață și seara devreme. Asta înseamnă că riscul de arsuri solare este mai mare la mijlocul zilei. Intensitatea solară este, de asemenea, legată de locația geografică, o intensitate solară mai mare având loc la latitudini mai mici, notează FDA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel