Cum trebuie să avem grijă de păr și scalp în sezonul rece. Dermatolog, despre rutină: 1-2 ori pe săptămână

Sonia Baciu |
Data publicării:
cum trebuie sa avem grija de par si scalp. FOTO: Freepik @ASphotofamily
cum trebuie sa avem grija de par si scalp. FOTO: Freepik @ASphotofamily

Părul și scalpul, la fel ca și tenul, au nevoie de o anumită rutină pe perioada sezonului rece. Cum trebuie să ne îngrijim podoaba capilară. 

Scalpul și părul sunt foarte expuse variațiilor de temperatură în sezonul rece, un motiv în plus pentru a le acorda mai multă atenție în ceea ce privește îngrijirea. De altfel, tocmai pentru că purtăm căciulă, din dorința de a proteja părul, scalpul transpiră și astfel avem tendința de a-l spăla mai frecvent.

Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie, afirmă că în acest caz trebuie să fim atenți cu produsele pe care le folosim în sezonul rece, astfel încât să nu facem mai mult rău decât bine.

”Atenția trebuie să fie crescută atunci când ne confruntăm cu probleme. Atunci când avem o descuamare a scalpului și folosim un produs special, important ar fi să reținem că acest produs nu putem să îl folosim pentru spălatul frecvent, îl rezervăm pentru utilizarea o dată, maximum de două ori pe săptămână.

Iar dacă totuși avem nevoie să ne spălăm frecvent putem să folosim un șampon pentru scalpul sensibil”, a declarat dr. Amalia Anghel la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Totodată, mediul a precizat că semnele la care putem să ne dăm seama că avem scalpul deshidratat este atunci când acesta se descuamează, devine puțin roșu și avem o sensibilitate, chiar mâncărime.

Mai mult decât atât, medicul afirmă că tendința de a folosi șamponul pentru tratament în fiecare zi duce la problemele legate de scalpul deshidratat.

 ”Sunt pacienți care se confruntă în această perioadă cu o descuamare mai pregnantă, cu episoadele de dermatită seboreică sau chiar afecțiunile scalpului sunt cele care în această perioadă pot fi mai evidente. Iar noi trebuie să știm că vom folosi șamponul terapeutic doar o dată, maximum de două ori pe săptămână, altfel scalpul se va sensibiliza”.

Vezi și: Primul caz de Alzheimer la un pacient tânăr. A fost nevoit să abandoneze școala

Rutina corectă pentru îngrijirea părului

Dermatologul a ținut să menționeze că nu este nevoie de o rutină diferită înainte de sezonul rece, la fel cum se întâmplă pentru creșterea imunității, însă trebuie să urmăm o rutină corectă, așa cum este cea pentru îngrijirea feței în timpul iernii.

”Pentru o persoană care nu are nicio problemă cu scalpul, putem să folosim un șampon de spălat, în funcție de dorința noastră, aici există o serie de nevoi, de la șampoanele nutritive la cele pentru stimularea creșterii părului, dar le vom utiliza de 1-2 ori pe săptămână și vom interveni cu acel șampon de uz frecvent”, a mai spus medicul.

În ceea e privește tratamentele cu vitamine și nutrienți pentru păr și scalp, medicul susține că acestea pot fi utilizate și în sezonul rece, mai ales atunci când avem o indicație dermato-cosmetică.

1. -imagine fara descriere- (brunette-girl-taking-care-her-hair_71674300.jpg)

Aplicarea de vitamine pe păr. FOTO: Freepik

”Când avem o cădere evidentă a părului, fie că este o cădere tranzitorie la care venim să stimulăm foliculii piloși  și să accentuăm procesul de creștere, fie că avem o problemă medicală, alopecie. Putem folosi vitaminele, dar cu rutina și regulile discutate cu medicul specialist”,  a mai spus dermatologul, precizând că masca de păr, aplicată doar pe lungimea părului, se folosit de 1-2 ori pe săptămână.

Vezi și: Cum să scapi de picioarele grele sau reci. Ilie: 10 minute înainte de culcare. Reduci cu mult și riscul de varice

Mâinile, prea puțin respectate

Dacă pentru scalp, păr și față suntem mai atenți, fie vară, fie iarnă, o altă parte a corpului, extrem de expusă diferențelor de temperatură, dar și în fața multitudinii de substanțe de curățenie, mâinile sunt prea puțin respectate când vine vorba de îngrijire.

”Pielea ni se deshidratează în sezonul rece și trebuie să  adaptăm îngrijirea și să adăugăm un produs mai intens hidratant, bine-înțeles nu trebuie să uităm de factorul de protecție, pentru că noi am văzut că există arsura solară inclusiv iarna, la expunerea la zăpadă. Și sunt pacienți care vin cu zonele expuse roșii.

Crema hidratată, cu factor de protecție și la nivelul mâinilor, o cremă reparatoare, pentru că le spălăm și le expunem la temperaturile reduse, dar mai ales la variațiile de temperatură. Crema reparatoare trebuie folosită măcar de două ori pe zi”, a mai spus medicul.

Cu cât șampon trebuie să ne spălăm pe cap. Semnul din palmă de care n-ai știut până acum. Cât timp trebuie să speli părul

Ioana Marinescu, fondator PLUSH BIO, Farmacist Formulator, specialist în Formularea și Evaluarea produsului dermato-cosmetic, membru al Societății Române de Dermatologie, ne-a oferit câteva sfaturi despre îngrijirea părului.

Întrebată ce este mai important în îngrijirea părului, șamponul, balsamul sau serurile și alte produse disponibile în această direcție, Ioana Marinescu a afirmat că ar pleca de la șampon. ”Cred că un șampon bun, un șampon delicat, care să nu ne agreseze foarte tare scalpul și firul de păr”.

Cât privește cantitatea de șampon pe care să o folosim, aceasta a subliniat că depinde de produs.

”Sunt șampoane cu care ai nevoie să te speli de trei ori ca să simți că spală și sunt șampoane  cu care o singură spălare este suficientă. Aici cred că este foarte relativ și cred că ține exact de produsul pe care îl folosim.

Sincer, eu militez pentru o cantitate mică de șampon, pentru că produsul de spălare pe care în conține cantitatea respectivă ar trebui să fie suficientă și să facă o curățare...

Știi senzația aia că scârțâie, care nu este neapărat cea mai bună, dar e cea mai confortabilă. Te simți bine când este părul curat și trebuie să îl simțim după ce l-am spălat. Dar da, cred că o cantitate cât o nucă este suficientă pentru spălarea părului”, a declarat Ioana Marinescu. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Obiceiul care duce la căderea părului. Cum poți să eviți acest lucru

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel