De ce contează cantitatea de zahăr când facem gem. Ce riști dacă nu o respecți

Când se prepară gemul, gospodinele pun, de regulă, o cantitate de zahăr egală cu cea de fructe folosite. Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, explică de...
Este sezonul în care gospodinele fac gemuri și pun murături. Profesorul Dan Vodnar de la USAMV Cluj, unde predă Gastronomie Moleculară, spune că la gemuri se pune, de regulă, o cantitate egală de zahăr cu cea de fructe folosită.
”#ȘtiațiCă
De ce majoritatea rețetelor de obținere a gemului recomandă adaosul unei greutăți egale de fructe și zahăr? Zahărul mărește capacitatea de formare a gelului din gem. Astfel, cantitatea de zahăr adăugată peste fructe, atrage toate moleculele de apă din fructe. Prin faptul că apa este legată de moleculele de zahăr ea nu mai este disponibilă pentru dezvoltarea microorganismelor, conferind astfel un efect conservant gemului”, notează Vodnar pe rețelele sociale.
rețetă de negresă cu gem:
Negresa de post este extrem de delicioasă, ușoară și parfumată. Negresa de post cu gem este o rețetă ieftină, cu ingrediente accesibile tuturor, gata în mai puțin de o oră.
Ai nevoie de:
Pentru blat - 300 g făină, 200 g gem de prune sau marmeladă, 100 g zahăr, 100 ml ulei, 200 ml apă minerală carbogazoasă, 2 linguri cacao, 100 g nucă măcinată grosier, 1 plic praf de copt, un vârf cuțit de bicarbonat, 2 lingurițe esență de rom, un praf sare.
Pentru glazura de ciocolată - 100 g ciocolată neagră(de post), 1-2 linguri zahăr, 1 lingură apă, câțiva stropi de ulei.
Mod de preparare negresă cu gem: preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Într-un vas, amestecă uleiul cu apa și gemul și, în funcție de gust, adaugă zahăr pudră. Cerne făina împreună cu cacaua, praful de copt și bicarbonatul și adaugă-le peste ingredientele din vas. Omogenizează bine compoziția, apoi adaugă nuca, un praf de sare și esența. Lasă compoziția să se odihnească 10 minute, pentru a se activa praful de copt și bicarbonatul, în aciditatea apei minerale carbogazoase. Tapetează o tavă de 20/20 cu hârtie de copt și întinde compoziția de negresă cu gem și nuci în ea.
Coace prăjitura pentru 30-35 de minute, la 180 de grade. Pentru glazură, topește ciocolata la bain marie, amestecată cu apa, uleiul și zahăr și întinde-o imediat, peste negresa răcită deja. Presară și miez de nucă deasupra, lasă glazura să se întărească, apoi servește.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Câte grade trebuie să ai în cameră noaptea. De asta ai insomnii și te trezești obosit. Vlad Ciurea: Scade concentrația de oxigen
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Trucul genial care curăța ustensilele de lemn din bucătărie. Ai nevoie doar de două ingrediente simple
Cum să cureți eficient ustensilele din lemn din bucătărie. Greșeala pe care ai făcut-o până acum care înmulțește bacteriile. Află acum!
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.