De ce devin vinetele amare după coacere. Două trucuri simple ca să scapi de gustul acesta

De ce devin vinetele amare după coacere. Ce înseamnă când vinetele au acest gust amar și cum poți să scapi de el.
De ce devin vinetele amare după coacere. Vinetele devin amare după ce au fost coapte din cauza conținutului lor de solanină. Solanina este o substanță chimică naturală găsită în plantele din familia Solanaceae, la care aparțin vinetele, cartofii și roșiile. Ea este în special concentrată în coajă și în semințe.
În timpul coacerii, vinetele trec printr-o schimbare chimică care poate duce la creșterea conținutului de solanină, în special dacă sunt coapte prea mult sau la temperaturi prea mari. Solanina are un gust amar și poate fi toxică în cantități mari, de aceea este important să fie evitată.
Pentru a reduce amărăciunea din vinete, este recomandat să le taieți în felii sau cuburi și să le lăsați să se scurgă într-o sită timp de aproximativ 30 de minute înainte de a le găti. Acest lucru ajută la eliminarea unei părți din solanină. De asemenea, alegeți vinetele mai tinere și mai mici, deoarece acestea au tendința de a conține mai puțină solanină decât cele mai mari și mai mature.
Vinetele sunt făcute amare de compușii fenolici cunoscuți sub numele de antocianine, iar acest efect apare de obicei atunci când vinetele sunt vechi și au fost depozitate prea mult timp. Semințele sunt adesea responsabile pentru amărăciune, dar carnea și pielea pot fi, de asemenea, amare în unele cazuri. Cu cât vinetele au fost păstrate mai mult timp, cu atât mai amar va avea un gust mai puternic.
De ce sunt vinetele amare
Dacă vinetele tale au un gust amar, este probabil pentru că au fost depozitate pe rafturile unui supermarket sau în frigider pentru prea mult timp. S-ar putea ca, pe măsură ce carnea începe să se deterioreze, acești compuși să fie eliberați și, prin urmare, să capete o aromă mai puternică, sau ar putea exista și alte explicații - dar amărăciunea este asociată cu îmbătrânirea.
Dacă vă cultivați propriile vinete, faceți eforturi să le culegeți destul de tinere și să le depozitați corect. Nu ar trebui să fie ținute în frigider săptămâni întregi, ci, dimpotrivă, ar trebui consumate destul de repede.
Pielea lor dură ar putea să le protejeze de mucegai pentru o perioadă destul de lungă, dar nu le va împiedica să devină amare.
Cum știi dacă o vânătă va fi amară
Dacă alegi vinetele din magazin, s-ar putea să te întrebi cum ar trebui să determini dacă este posibil ca o vânătă să fie amară. Acest lucru poate fi o provocare, deoarece aceste fructe vor rezista bine de pe plantă. Pielea lor este dură și etanșă, ajutând la reținerea umidității în interior și la încetinirea procesului de degradare.
Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le poți face. Atunci când ridici o vânătă, acordă câteva momente pentru a o inspecta. Verifică dacă fructul pare ferm și proaspăt și dacă pielea sa este lucioasă și netedă.
Dacă pielea a început să se încrețească sau să își piardă strălucirea, probabil că fructul se învechește. În mod similar, orice pete ghemuite, zone maronii sau decolorări trebuie evitate. Optează pentru fructele care arată și se simt cel mai proaspăt și vei reduce riscul de a obține o vânătă amară, potrivit Vegan Foundry
Este sigur să mănânci o vânătă amară
Vinetele amare nu sunt periculoase, dar sunt neplăcute. Substanța chimică care face vinetele amare nu vă va face rău - pur și simplu nu are un gust foarte bun. Totuși, există riscul ca vinetele să strice masa dacă au un gust foarte rău, așa că ai grijă la acest aspect.
Amărăciunea este un indiciu că pulpa începe să se descompună, ceea ce înseamnă că nu va conține la fel de mulți nutrienți sau nu va oferi la fel de multe beneficii pentru sănătate ca o vânătă proaspătă. Dacă nu ești sigur de gustul vinetelor, încearcă să-ți lingești degetele după ce le tai sau gustă o bucățică mică din ele înainte de a le adăuga la preparatul tău.
Vinetele crude pot fi consumate în siguranță, iar aceasta este o modalitate bună de a reduce riscul de a-ți strica aroma mâncării prin adăugarea unei vinete vechi. Dacă vi se pare că pulpa este foarte amară, ar fi mai bine să compostați vânăta și să luați una proaspătă, decât să vă stricați întreaga masă.
Vezi și: De ce strănutăm din cauza soarelui. Ce este strănutul fotic. Cât de gravă este afecțiunea
Ce gust ar trebui să aibă o vânătă
Vinetele nu au o cantitate enormă de aromă de sine stătătoare. Gustul ar trebui să fie blând, proaspăt și ușor dulce și cu gust de nucă. Este puțin asemănător cu gustul pe care l-ar putea avea un dovleac.
În general, vinetele sunt alese pentru capacitatea lor de a prelua aromele din mâncare și de a adăuga o textură catifelată, mai degrabă decât pentru că au un gust puternic în sine.
Cum poți scăpa de amărăciune atunci când gătești o vânătă
Dacă ți se pare că vinetele tale sunt puțin amare, dar crezi că ar putea fi salvate, există câteva lucruri pe care le poți încerca înainte de a le arunca la compost. În primul rând, încearcă să sărezi vinetele și, în al doilea rând, încearcă să îndepărtezi semințele.
Primul truc: Sărează vinetele
Dacă ai observat că vinetele tale nu au un gust bun, sărarea este probabil cel mai eficient mijloc de a combate amărăciunea. Pentru a face acest lucru, trebuie să speli și să tai vinetele. Taie-le în fâșii sau cuburi, în funcție de ceea ce vrei să faci cu ele.
Apoi, așează aceste bucăți pe o planșetă sau pe o farfurie și presară un strat subțire și uniform de sare pe pulpa expusă. Lăsă sarea pe vinete timp de cel puțin o jumătate de oră, apoi folosește prosoape de hârtie pentru a șterge sarea și lichidul rezultat.
Puteți clăti și feliile de vinete, deoarece astfel veți spăla sarea și lichidul. Vinetele ar trebui apoi să fie gata de gătit, iar amărăciunea ar trebui să fi fost redusă semnificativ.
Acest lucru se datorează faptului că sarea extrage umezeala din fructe, iar acest lucru elimină o parte din compușii responsabili de aroma amară. Cu cât le lași mai mult timp, cu atât mai multă apă va extrage sarea, dar nu exagera, pentru că s-ar putea să-ți strici textura vinetelor. O oră și jumătate ar trebui să fie cel mai mult timp în care să le lași.
Al doilea truc: Îndepărtează semințele
Deși orice parte a vinetei poate fi amară, semințele sunt adesea problema, iar dacă nu ai timp să sărezi vinetele, eliminarea acestora te poate ajuta. Desigur, dacă amărăciunea este răspândită în toată pulpa, este posibil ca acest lucru să nu aibă un impact prea mare.
Dacă vrei să elimini semințele, ia un cuțit ascuțit și taie semințele din vinete și aruncă-le. Apoi, taie pulpa rămasă și folosește-o în mod normal, și sperăm că va avea o aromă mai bună decât dacă ai fi lăsat semințele intacte. Totuși, este posibil să fie în continuare oarecum amară
-
-
Alimente care îți pot crește starea de bine după 50 de ani17.09.2025, 10:26
-
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.