De ce e bine să evităm alimentele care sporesc inflamația

Evitarea acelor alimente care sporesc inflamația scade riscul de boli cardiace.
O dietă bogată în carne roșie și carne procesată, dar și în băuturile cu zahăr – care sunt asociate cu creșterea inflamației în organism - pot crește riscul ulterior de boli de inimă și accident vascular cerebral.
E demonstrat faptul că inflamația cronică joacă un rol important în dezvoltarea bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. Anumiți biomarkeri inflamatori, cum ar fi interleukinele, chemokinele și moleculele de aderență, au fost asociați cu stadiile timpurii și tardive ale aterosclerozei. Studiile anterioare au descoperit că dieta poate influența nivelurile de inflamație, însă puține modele dietetice sănătoase - dieta mediteraneană - au prezentat concentrații mai scăzute ale unor biomarkeri inflamatori și un risc mai scăzut de boli de inimă.
Cercetarea celor de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard este prima care leagă un indice inflamator alimentar pe bază de alimente cu riscul pe termen lung de boli cardiovasculare. Autorii acesteia au recomandat consumul de alimente cu niveluri mai ridicate de antioxidanți și fibre pentru a ajuta la combaterea inflamației: legume cu frunze verzi (varză, spanac, varză, rucola), legume galbene (dovleac, ardei galbeni, fasole, morcovi), cereale integrale, cafea, ceai și vin, potrivit unui comunicat al Colegiului American de Cardiologie.
La recomandări se adaugă și limitarea consumului de zaharuri și cereale rafinate, alimente prăjite, băuturi răcoritoare și restricționarea cărnii procesate, a cărnii roșii și a organelor.
Studiul, AICI.
-
-
Ceaiurile care reduc pofta de dulce și echilibrează glicemia15.10.2025, 21:12
-
-
-
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.