De ce să bei 8-10 pahare de apă pe zi: 6 beneficii INCONTESTABILE pentru sănătate

Dana Lascu |
Data publicării:
Apa  Foto: PIxabay
Apa Foto: PIxabay

Organismul uman, la fel ca toate organismele vii de pe această planetă, este compus, în mare parte, din apă. Este recomandat ca o persoană să bea cel puțin 8-10 pahare de apă într-o zi pentru a se menține sănătoasă și în formă. Dar iată de ce e bine pentru sănătatea ta să bei atâta apă:

Apa e mai mult decât o necesitate pentru ființele umane, deși mulți dintre noi îi ignorăm valoarea pentru sănătate. Experții în tehnicile de supraviețuire spun că putem rezista 3 minute fără aer, 3 ore fără adăpost pe timp de viscol și 3 săptămâni fără mâncare. Dar tot ei subliniază că fără apă putem rezista, în medie, doar 3 zile. 

Apa numai că umple organismul, păstrându-l hidratat, dar ajută la pierderea în greutate și mai are câteva beneficii esențiale pentru sănătatea corpului uman. Iată 6 dintre ele: 

1) Ne dă energie

Consumul mai mic de apă poate duce la reducerea motivației și la creșterea oboselii. Dacă organismul nu este suficient de hidratat, nu va avea suficientă energie pentru a face activități fizice care necesită rezistență și forță, iar în timp nici măcar pentru a îndeplini treburile și activitățile zilnice. De asemenea, apa reglează temperatura corpului și îl menține răcoros și controlat.

2) Funcționarea organismului, constipația și durerile de cap

Majoritatea proceselor chimice din organism au nevoie de apă pentru a se produce. De regulă, când suntem deshidratați, două simptome sunt primele care apar. Mai exact, deshidratarea este unul dintre principalele motive pentru apariția durerilor de cap și a constipației. Organismul are nevoie de lichid pentru a îndeplini funcțiile principale, cum sunt cele ale creierului, și ca să producă suficiente lichide în stomac pentru o digestie adecvată. Consumul a mai multă apă poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap și a constipației.

3) Promovează pierderea în greutate

Se spune că apa crește rata metabolică. Aceasta înseamnă că organismul este mai activ, iar o creștere a metabolismului înseamnă că ardeți mai multe calorii zilnic. De asemenea, apa te menține sătul pentru o perioadă mai lungă de timp, reducându-ți pofta de mâncare.

4) Îți face pielea sănătoasă, strălucitoare și reduceri ridurile

Se știe că apa ajută la curățarea porilor pielii și că dă luminozitate tenului, deoarece elimină toxinele din organism. Lipsa ei duce la apariția uscăciunii pielii, a pierderii elasticității naturale și a apariției ridurilor. În schimb, o creștere a aportului de apă face pielea mai strălucitoare și impecabilă. Pentru că o menține în mod natural hidratată și elastică, reduce liniilor fine și ridurile mai ales cele de pe față. De asemenea, vă ajută să scăpați de acea față umflată cu care ne trezim deseori dimineața. 

5) Ajută la crearea salivei

Deoarece apa duce la hidratare, este importantă pentru crearea salivei. Saliva este, la rândul ei, importantă pentru gură, deoarece gura uscată poate duce la boli, ulcere la nivelul gurii, digestie necorespunzătoare și chiar diabet.

6) E necesară pentru lacrimi

Filmul pe care lacrimile îl formează pe suprafața ochilor este un sistem complex, constituit din trei straturi de: uleiuri, apă și mucus. Stratul format din apă este cel mai gros și conține electroliți (sodiu și potasiu), proteine, glucoză și alte substanțe necesare ochilor. Compoziția lacrimilor se schimbă în funcție de gradul de hidratare și de starea de sănătate generală a organismului. Și în afară de rolul lor de a menține globul ocular lubrifiat, lacrimile combat infecțiile organelor de văz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel