De ce se pune sare în aluatul de pâine

Adisa Codruț |
Data publicării:
Paine. Foto: Pixabay
Paine. Foto: Pixabay

Când gospodinele fac pâine presară puțină sare peste aluat.

Sarea are rolul ei în aluatul de pâine, spune Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj.

”În aluatul de pâine sarea nu se adaugă numai pentru calitățile sale gustative?

Așa cum știm cu toții, pâinea fără sare nu are gust, ca și orice aliment de altfel. Cu toate acestea în formarea aluatului de pâine, sarea are un rol deosebit, mai exact susține formarea glutenului pentru obținerea unui aluat mai elastic în timpul frământării”, notează acesta pe rețelele sociale.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat, pe pagina sa de Instagram, care este diferența între pâinea prăjită și cea proaspătă. Ea a explicat de ce una balonează mai mult decât cealaltă, dar și pe care ar trebui să o alegem.

„Pâine proaspătă sau prăjită
Îngrașă la fel, balonează diferit!
Când vine vorba de pâine, trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe.

Ce este diferit între sortimente? Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci doar ajută la digestie/tranzit intestinal. Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale. Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii - de la aprox 240 cal/100g, ajunge la 340 cal prin prăjire. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.
Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează”, scrie dr Bilic.

Pâinea cu maia are de fapt beneficii ascunse pentru sănătate. Se face printr-un proces de fermentare care adaugă probiotice sănătoase produsului finit. O dietă bogată în probiotice din alimente fermentate a fost legată de tot felul de rezultate pozitive asupra sănătății, cum ar fi o digestie îmbunătățită și o funcție imunitară mai bună. Și din moment ce mulți experți consideră că este mai bine să obțineți probiotice din alimente, mai degrabă decât din suplimente, aluatul poate adăuga la doza zilnică necesară un conținut de probiotice.

Pentru cea mai sănătoasă pâine cu maia, alegeți un soi făcut cu făină integrală de grâu. Nu numai că veți absorbi probioticele naturale ale pâinii, veți primi și fibre, proteine ​​și minerale suplimentare. De asemenea, vă puteți prepara propria pâine cu aluat acasă. Este mai ușor decât v-ați putea imagina și vă permite să controlați unele dintre ingrediente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel