De ce strălucesc bomboanele gumate și jeleurile

Adisa Codruț |
Data publicării:
Bomboane gumate  FOTO: pixabay
Bomboane gumate FOTO: pixabay

Profesorul Dan Vodnar spune că bomboanele gumate și jeleurile strălucesc datorită unui compus folosit și în industria automobilelor.

Bomboanele gumate și jeleurile au o strălucire dată de un compus utilizat în industria automobilelor. Este vorba de o ceară specială, ceara de carnauba.

”#Știați că

Bomboanele gumate și jeleurile strălucesc datorită unui compus utilizat și în industria automobilelor? Pentru a avea un aspect lucios și atrăgător, bomboanele gumate sunt acoperite cu ceară cu care sunt lustruite automobilele, mai exact ceară de carnauba. Ceara de carnauba este o ceară naturală obținută din frunzele palmierului Copernica cerifera, și își are originea pe teritoriul Braziliei. În lista aditivilor alimentari, ceara de carnauba este codificată E903”, notează Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară, pe rețelele sociale.

Ceara de carnauba este utilizată pe scară largă în alimentație, datorită caracteristicilor sale fizico-chimice, se explică pe sciencedirect.com. În studiul publicat pe respectiva platformă se detaliază despre utilizarea cerii de carnauba în alimente, inclusiv despre procesul de extracție a cerii, caracteristicile chimice și fizice ale acesteia, aspectele de siguranță, legislația națională și internațională.

Ceara de carnauba provine de a un palmier cu același nume. Palmierul carnauba este un palmier evantai al savanelor braziliene de nord-est, unde e cunoscut sub denumirea ”arborele vieții”. La vârsta de 50 de ani are 14 metri înălțime, o coroană stufoasă, uriașă și frunze rotunde. Pe acestea, în timpul sezonului uscat din nordul Braziliei, palmierul își protejează frunzele lungi de un metru de pierderea umidității secretând un strat de ceară de carnauba pe suprafețele superioare și inferioare ale frunzelor.

Ulterior, oamenii taie frunzele din septembrie până în martie și le lasă să se usuce la soare. Apoi, ceara sub formă de pulbere se îndepărtează prin baterea frunzelor zbârcite, apoi se topește, se strecoară și se răcește. Produsul final este galben sau verde maroniu, în funcție de vârsta frunzelor și de calitatea prelucrării. Ceara constă în principal din esteri ai alcoolilor și acizilor cu lanț lung. Are un punct de topire de aproximativ 85 °C (185 °F), arată Enciclopedia Britannica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel