De ce sunt unele fructe albastre. Efectele antiinflamatoare și antioxidante ale alimentelor albastre

Descoperă noi soiuri de fructe albastre de care nu știai, alături de ce beneficii aduc organismului.
Polifenolii, care sunt substanțe chimice vegetale benefice, dau fructelor albastre nuanța lor vie. Mai exact, acestea conțin o mulțime de antociani, o clasă de polifenoli care conferă culoarea albastră.
Totuși, aceste substanțe oferă mai mult decât simpla culoare. Dietele bogate în antociani pot îmbunătăți sănătatea inimii și pot scădea riscul de obezitate, diabet de tip 2, unele tipuri de cancer și alte boli, potrivit cercetărilor.
Afine
Afinele sunt gustoase și pline de substanțe nutritive. Acestea sunt bogate în fibre, sărace în calorii și pline de minerale importante, inclusiv mangan și vitaminele C și K.
Aceste fructe de pădure apetisante includ, de asemenea, o mulțime de antociani, care sunt antioxidanți puternici care vă protejează celulele de daunele cauzate de substanțele chimice instabile cunoscute sub numele de radicali liberi.
Antioxidanții incluși în aproximativ 300 de grame de afine pot proteja instantaneu ADN-ul de daunele provocate de radicalii liberi, potrivit unei cercetări efectuate pe zece bărbați sănătoși.
Mai mult, studiile sugerează că dietele bogate în antociani, care se găsesc în afine și în alte fructe și legume, pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă, a diabetului de tip 2, a cancerului și a tulburărilor neurologice precum Alzheimer.
Mure
Murele sunt fructe de pădure dulci și nutritive de culoare albastru închis, care oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Murele includ peste 8 grame de fibre, 40% din valoarea zilnică (DV) pentru mangan și 34% din DV pentru vitamina C în doar 144 de grame.
Murele sunt printre cele mai mari surse de fructe de vitamina K, o porție oferind 24% din valoarea zilnică pentru această componentă importantă. Pe lângă faptul că este esențială pentru coagularea sângelui, vitamina K este crucială pentru sănătatea oaselor, conform Healthline.
Cercetătorii învață în prezent mai multe despre legătura dintre vitamina K și sănătatea oaselor, dar cred că deficiența de vitamina K poate fi un factor în osteoporoză, o tulburare care face ca oasele să slăbească și să se rupă ușor.
Deși legumele cu frunze verzi sunt cea mai bună sursă de vitamina K, câteva fructe - cum ar fi murele, afinele și prunele uscate - oferă, de asemenea, niveluri suficiente pentru a îți susține necesarul zilnic.
Foto: Freepik @we3yanie
Boabele de soc
Boabele de soc este unul dintre cele mai populare remedii de plante din întreaga lume. Acest fruct albastru poate întări sistemul imunitar, protejându-vă de gripă și răceală. De asemenea, s-a demonstrat că grăbește procesul de vindecare de diverse afecțiuni.
Studiile prezintă componentele vegetale avantajoase care se găsesc în fructele de soc pot stimula celulele imunitare robuste pentru a combate virusurile răcelii și gripei.
În plus, testele efectuate în eprubete sugerează că extractele concentrate de fructe de soc pot combate virusul gripal și îl pot împiedica să infecteze celulele, însă sunt necesare cercetări suplimentare în acest domeniu.
Persoanele cu gripă și-au revenit în medie cu 4 zile mai repede după ce au luat 4 linguri (60 ml) de un sirop concentrat de fructe de soc zilnic, în cadrul unui studiu de 5 zile, decât atunci când nu au luat suplimentul.
Aceste fructe de pădure includ, de asemenea, niveluri semnificative de vitamine B6 și C, cunoscute pentru susținerea unui sistem imunitar puternic. Pentru vitaminele C și B6, doar o cană (145 de grame) de fructe de soc asigură 58% și, respectiv, 20% din valorile zilnice.
Nu uitați că gătitul acestor fructe de pădure le-ar putea da un gust mai bun. Fructele de soc necoapte au potențialul de a vă irita stomacul atunci când sunt consumate crude.
Vezi și: Somnul neregulat crește riscul de demență. Tulburările de somn și consecințele cognitive
Struguri Concord
Strugurii Concord de culoare albastru-violet sunt un fruct nutritiv care poate fi consumat crud sau prelucrat pentru a produce vin, suc și gem.
Aceștia abundă în substanțe chimice vegetale avantajoase care au proprietăți antioxidante. Spre deosebire de strugurii mov, verzi sau roșii, strugurii Concord au concentrații mai mari ale acestor substanțe chimice. Unele studii sugerează că strugurii Concord și sucul lor pot întări sistemul imunitar, dar sunt necesare studii suplimentare.
Spre deosebire de un grup placebo, participanții la o cercetare de nouă săptămâni care au băut 1,5 căni (360 ml) de suc de struguri Concord în fiecare zi au prezentat creșteri ale nivelului de antioxidanți din sânge și un număr favorabil de celule imunitare.
În plus, o serie de studii mai mici indică faptul că strugurii Concord pot îmbunătăți starea de spirit, cogniția și funcția cerebrală dacă sunt consumați zilnic.
Coazăze
Coacăzele negre sunt fructe de pădure foarte acide, cu o nuanță profundă, de culoare albastru-violet. Sunt delicioase atunci când sunt consumate crude, uscate sau în sucuri și gemuri. Ele ar putea fi incluse și în suplimentele alimentare.
Un antioxidant bine cunoscut și puternic, vitamina C, este deosebit de abundent în coacăzele negre. Mai mult decât dublul valorii zilnice (112 grame) din această vitamină se poate găsi într-o singură cană de coacăze negre proaspete.
Vitamina C funcționează ca un antioxidant, prevenind deteriorarea celulară și bolile pe termen lung. De fapt, dietele bogate în această vitamină pot oferi o protecție considerabilă împotriva bolilor de inimă, conform mai multor studii efectuate pe populație.
În plus, vitamina C este esențială pentru funcționarea sistemului imunitar, vindecarea rănilor și sănătatea dinților, oaselor și a pielii.
Prunele Damson
Prunele albastre Damson sunt folosite în mod obișnuit pentru a face jeleuri și gemuri. Prunele pot fi, de asemenea, obținute prin uscarea lor.
Pentru problemele digestive, cum ar fi constipația - o afecțiune care afectează aproximativ 14% din populația lumii - prunele uscate sunt o opțiune foarte apreciată. Acestea includ o mulțime de fibre, o porție de 82 de grame are o cantitate uimitoare de 6 grame.
Prin urmare, consumul mai multor prune uscate poate avea ca rezultat scaune mai frecvente și scaune mai moi, ceea ce va facilita mișcări intestinale mai ușoare. În plus, prunele conțin sorbitol, o formă de alcool de zahăr, și alte substanțe chimice vegetale care pot ajuta la înmuierea scaunelor și la îmbunătățirea sănătății intestinale.
Roșiile albastre
Roșiile albastre, cunoscute și sub numele de roșii mov sau Indigo Rose, sunt cultivate pentru a fi bogate în antociani. Acestea au o nuanță violet-albastră datorită conținutului ridicat de antociani.
Dietele bogate în alimente cu conținut ridicat de antociani pot reduce inflamațiile, pot preveni bolile de inimă și pot îmbunătăți sănătatea ochilor și a creierului, potrivit mai multor studii.
În plus, roșiile albastre includ o serie de antioxidanți puternici suplimentari, cum ar fi licopenul, care sunt prezenți în mod normal în roșiile obișnuite. Dietele bogate în licopen au fost asociate în studii observaționale cu o incidență mai mică a bolilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale și a cancerului de prostată.
Fructele albastre au un gust grozav, dar au și o mulțime de avantaje pentru sănătate.Sunt bogate în nutrienți și o sursă puternică de antioxidanți, cum ar fi vitamina C și substanțe chimice vegetale avantajoase numite antociani.
Aceste fructe pot diminua inflamațiile și pot preveni bolile cronice, inclusiv bolile de inimă și diabetul de tip 2, datorită conținutului ridicat de antioxidanți. Consumul zilnic al unei game de fructe albastre poate fi benefic pentru sănătatea ta.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.