Decizii, stomac gol: de ce nu e bine să iei hotărâri importante când ți-e foame

Adisa Codruț |
Data publicării:
Paste
Paste

Deciziile importante nu trebuie luate pe stomacul gol deoarece pot duce la alegeri nefericite, susține un studiu scoțian.

Decizii, stomac gol. Luarea unor decizii importante pe stomacul gol poate conduce la alegeri nefericite, conform unui studiu efectuat recent în Scoţia, arată Agerpres care citează Press Association.

O echipă de cercetători de la Universitatea Dundee a descoperit că foamea perturbă procesul de luare a deciziilor, persoanele în cauză fiind mai nerăbdătoare din această cauză şi riscând să accepte beneficii mai puţin semnificative, dar pe care le primesc mai repede. Cercetarea sugerează că a fi flămând schimbă preferinţele în ceea ce priveşte recompensele care nu au legătură cu hrana şi s-ar putea reflecta şi asupra altor tipuri de decizii, cum ar fi cele financiare sau interpersonale.

Benjamin Vincent, care a condus studiul, consideră că este important ca oamenii să ştie că un stomac gol le-ar putea afecta preferinţele şi că există, de asemenea, un pericol pentru persoanele cu venituri reduse să ia decizii în defavoarea lor.

''Acesta este un aspect al comportamentului uman ce ar putea fi exploatat de către marketeri, de aceea oamenii trebuie să ştie că preferinţele lor se pot schimba atunci când le este foame. Oamenii ştiu, în general, că atunci când le este foame nu ar trebui să meargă la cumpărături deoarece sunt mai predispuşi să facă alegeri nesănătoase sau indulgente. Cercetarea noastră sugerează că acest lucru ar putea avea un impact şi asupra altor tipuri de decizii'', a notat Vincent.

50 de participanţi au fost testaţi de două ori în cadrul studiului - o dată după masă şi o dată când nu mâncaseră nimic în ziua respectivă. Când le era foame, oamenii au exprimat o preferinţă mai puternică pentru recompensele ipotetice mai mici, dar care le erau oferite imediat, mai degrabă decât cele mai substanţiale, însă care pe care le primeau mai târziu. Oamenii de ştiinţă au notat că în cazul în care unor persoane li s-a oferit o recompensă care se dubla în viitor, în mod normal ei eu fost dispuşi să aştepte 35 de zile, însă dacă erau flămânzi intervalul s-a micşorat până la trei zile.

Studiul a fost publicat în cea mai recentă ediţie a Psychonomic Bulletin and Review.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel