Deficiența de vitamina D, efecte devastatoare la adulții în vârstă

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vârstnici
Vârstnici

Deficiența de vitamina D se știe că duce la deteriorarea oaselor, dar cercetătorii au descoperit acum un nou efect, la adulții în vârstă.

Un studiu recent de la Trinity College Dublin arată că deficiența de vitamina D este un factor determinant important al funcției musculare scheletice slabe la adulții cu vârsta de peste 60 de ani. Menținerea funcției musculare scheletice de-a lungul vieții este o componentă crucială a îmbătrânirii cu succes, în promovarea independenței, mobilității, calității vieții și reducerii căderilor și fragilității. Deși exercițiul de rezistență este cunoscut pentru a păstra funcția musculară, există dovezi crescânde că statutul adecvat de vitamina D poate fi, de asemenea, protector. Lucrarea a fost publicată recent în revista internațională Clinical Interventions in Aging.

Descoperiri cheie:

- Prevalența slăbiciunii musculare a fost de două ori mai mare în rândul adulților în vârstă cu deficiență de vitamina D (40,4%) comparativ cu cei cu un nivel adecvat de vitamina D (21,6%).

- În mod similar, „performanța musculară redusă" a fost de 3 ori mai mare la adulții mai în vârstă cu deficiență de vitamina D (25,2%), comparativ cu cei cu nivel adecvat de vitamina D (7,9%).

- Pe baza unei analize statistice mai complexe, studiul a arătat că deficiența de vitamina D a crescut semnificativ probabilitatea de deteriorare a forței și a performanței musculare.

- Studiul a confirmat beneficiile asociate activității fizice. Adulții mai vârstnici care participă la o activitate fizică moderată regulată aveau probabilitatea semnificativ mai mică de a avea forță musculară slabă și performanță fizică scăzută.

- În rezumat, deficiența de vitamina D a fost asociată cu rezistența musculară scăzută și cu performanța fizică afectată într-un studiu amplu asupra persoanelor în vârstă din comunitate.

În general, se acceptă că deficiența de vitamina D (la 25 (OH) D < 30 nmol / L) ar trebui rezolvată pentru a preveni boala osoasă, această strategie putâknd proteja și funcția mușchilor scheletici la îmbătrânire.

Menținerea forței musculare, importantă

Rezultatele se bazează pe analiza datelor de la 4.157 de adulți care locuiesc în comunitate, cu vârsta de peste 60 de ani, din Studiul longitudinal englezesc de îmbătrânire (ELSA). Au fost evaluate două măsuri validate ale funcției musculare, și anume rezistența la prindere a mâinii și Bateria de performanță fizică scurtă (SPPB). Vitamina D serică a fost măsurată [25-hidroxivitamina D] cu o concentrație

„Rezultatele noastre arată că deficiența de vitamina D a crescut probabilitatea unei funcții musculare slabe la adulții în vârstă și confirmă efectul protector al vitaminei asupra activității fizice. Menținerea funcției musculare este incredibil de importantă și este adesea neglijată în promovarea îmbătrânirii sănătoase. Gândirea acestui lucru prin abordări multimodale care încorporează activitate fizică, inversarea deficienței de vitamina D și a altor componente modificabile ale dietei și stilului de viață necesită investigații suplimentare", a explicat Maria O'Sullivan, profesor asociat în nutriție la Trinity College Dublin.

„În general, concluziile noastre adaugă greutate dovezilor în favoarea strategiilor de sănătate publică pentru a elimina deficiența de vitamina D la populațiile mai în vârstă. Cercetările viitoare ar trebui totuși să identifice și să se concentreze asupra adulților în vârstă cu deficiență de vitamina D și să urmărească să înțeleagă mai bine dacă inversarea acestei deficiențe îmbunătățește funcția musculară scheletică", a explicat Dr. Niamh Aspell, autorul principal al studiului.

„Deficitul de vitamina D și activitatea fizică sunt factori modificabili. Unele țări, de exemplu Finlanda, au implementat cu succes o politică de fortificare a alimentelor cu vitamina D, care a eliminat toate deficiențele din populație. O astfel de politică ar putea fi pusă în aplicare în mod similar în Marea Britanie și Irlanda pentru populațiile mai în vârstă", a arătat Dr. Eamon Laird, coautor și coleg de cercetare la Trinity.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel