Deficiența vitamina B12, simptome

Dana Lascu |
Data publicării:

Îți simți mâinile, picioarele sau laba piciorului ca și cum ar fi „pe ace”? Ți-e frig la mâini și la picioare? Ei, bine, deficiența de vitamina B12 poate deteriora teaca protectoare care acoperă nervii. Boli cum ar fi cea celiacă, Crohn sau alte afecțiuni intestinale pot face mai dificil pentru organism să absoarbă această vitamină. Iată ce simptome dă deficiența de vitamina B12. 

Ți-e mai frig decât de obicei

Fără suficientă B12, s-ar putea să nu aveți suficiente celule roșii sănătoase în sânge care să transporte oxigenul în jurul corpului (anemie). Acest lucru vă poate face să tremurați și să să vă fie frig mai ales la mâini și la picioare.

Creierul „în ceață"

Lipsa de B12 poate duce la depresie, confuzie, probleme de memorie și demență. De asemenea, vă poate afecta echilibrul. Pentru adulți, medicii recomandă 2,4 micrograme de B12 pe zi. Dozele mari pot avea unele efecte secundare, cum ar fi amețeli, dureri de cap, anxietate, greață și vărsături, arată specialiștii de la WebMD.com.

Slăbiciune

Mușchii ar putea să nu aibă putere sau s-ar putea să vă simțiți obosiți sau capricios. Medicul dumneavoastră poate verifica nivelul de B12 din corp, dar chiar dacă aveți un nivel optim asta nu înseamnă că organismul folosește întreaga cantitate. De aceea este important să acordați atenție simptomelor - care pot să apară temporar și să crească treptat - și să vă avertizați medicul.

Limba lucioasă și netedă

Medical, afecțiunea se numește glosită atrofică. Teoretic, papilele încep să se piardă. Acest lucru face ca limba să arate și să se simtă netedă și lucioasă. Infecțiile, anumite medicamente și unele afecțiuni pot provoca acest lucru. Dar dacă sunt de vină deficiența de B12 sau de alți nutrienți, limba ar putea să fie și inflamată.

Vegetarieni, feriți-vă!

Deficiența de B12 este rară deoarece corpul poate stoca o suficientă cantitate cât să-i ajungă pentru câțiva ani. B 12 nu se găsește în prea multe plante, deci, veganii și vegetarienii care nu mănâncă niciun fel de produse de origine animală ar trebui să adauge în meniu cerealele integrale.

Palpitații cardiace

Este momentul în care inima bate ca și cum ar fi la curse sau sare peste o bătaie. S-ar putea să simțiți pulsul în gât, iar cauza posibilă este deficiența de B12. Puteți obține mai multe vitamine din carnea de pui, ouă și pește. Dar, una dintre cele mai bune surse, de departe, este ficatul de vită.

Afte bucale

Puteți avea astfel de ulcerații pe gingii sau pe limbă. Acestea ar putea fi un semn de B12 scăzut, anemie sau altă condiție. Rănile de obicei se vindecă singure, dar ajută evitarea ingredientelor care ar putea fi iritante sau dureroase, cum ar fi oțetul, citricele și mirodeniile iuți, cum ar fi pulberea de chili. Unele medicamente fără prescripție medicală vă pot atenua durerea.

Probleme digestive

S-ar putea să vă pierdeți pofta de mâncare, să scădeți prea mult în greutate sau să aveți constipația, dacă nivelul B12 este scăzut.

Cauze posibile

În afară de bolile digestive și dereglările metaboice, deficiența de B12 poate fi dată și de:

Vârsta: Pe măsură ce îmbătrâniți, corpul nu mai poate absorbi B12 la fel de ușor, iar nivelurile scăzute din această vitamină ar putea duce la anemie, leziuni nervoase, stare de spirit proastă și alte probleme grave. Deci, urmăriți orice simptome și faceți un test de sânge dacă medicul dumneavoastră o recomandă.

Chirurgia contra obezității: Una dintre cele mai frecvente operații de scădere în greutate este bypass-ul gastric. După operație, însă, alimentele ocolesc părți ale stomacului și ale intestinului subțire. Or aici se descopune de obicei vitamina B12. Medicul dumneavoastră probabil vă va monitoriza nivelurile de B12 și vă va sugera terapii ajutătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel