Demență, ce-i ajută pe oameni să trăiască mai bine

Alexandra Mănăilă / 24 dec 2018 / 09:18
Alzheimer este legată de alte boli la hispanici, arată un studiu american
Alzheimer este legată de alte boli la hispanici, arată un studiu american

50 de milioane de oameni din întreaga lume au fost diagnosticate cu demență. Cercetări noi au identificat factorii care permit acestor persoane să-și optimizeze abilitatea de a trăi mai bine și cât mai mult posibil.

Oamenii de știință de la Universitatea din Exeter și-au propus să informeze serviciile de sprijin și să ghideze politica prin care resursele ar trebui să fie cheltuite pentru a îmbunătăți viața persoanelor cu demență. Așadar, au derulat un studiu, care a constatat că o gamă largă de factori joacă un rol important în a trăi bine.

Echipa a observat că aspectele psihologice, cum ar fi optimismul și stima de sine au fost strâns legate de capacitatea de a optimiza calitatea vieții și bunăstarea atât în cazul persoanelor cu demență, cât și a îngrijitorilor. Sănătatea fizică și fitnessul au fost importante pentru ambele grupuri, atât pentru persoanele care îngrijesc, cât și pentru persoanele cu demență. 

Activitatea socială și interacțiunea s-au clasat, de asemenea, foarte bine. Pentru persoanele cu demență, situația lor socială și capacitatea lor de a gestiona viața de zi cu zi au fost factori importanți. Cercetarea a fost efectuată în cadrul proiectului ,,Îmbunătățirea experienței în grupul de demență și îmbunătățirea vieții active (IDEAL)”.

Studiul a cuprins 1547 de persoane diagnosticate cu demență ușoară până la moderată și 1283 îngrijitori. Ambele grupuri de participanți au oferit evaluări privind calitatea vieții, satisfacția față de viață și bunăstare, în legătură cu demența și sănătatea generală. Echipa de cercetare a combinat rezultatele într-un scor general de viață pentru persoanele cu demență și pentru îngrijitori.


,,Este atât de important să găsim modalități pentru milioanele de oameni din întreaga lume care au demență să trăiască cât mai mult posibil. Să aflăm care sunt factorii care joacă un rol-cheie în maximizarea bunăstării și calității vieții, ceea ce trebuie să se traducă în moduri mai bune de a sprijini persoanele cu demență ", a declarat profesorul Linda Clare, de la Universitatea din Exeter, autorul principal al studiului IDEAL.

Persoanele cu demență au dreptul să trăiască bine sunt de părere cercetătorii, cu toate acestea, fără o definiție clară, poate fi dificil să se determine ce înseamnă ,,a trăi bine". Programul a constatat că sănătatea psihologică are cel mai mare impact asupra persoanelor afectate de demență. Prea mulți oameni se confruntă cu demență fără sprijin adecvat, deși intervențiile medicale și de îngrijire îmbunătățesc stima de sine, provocarea percepțiilor negative față de îmbătrânire și redus depresia, informează Eurekalert.org. 

,,Cercetarea noastră oferă o orientare mai specifică în care ar trebui să ne concentrăm eforturile pentru a ajuta oamenii să trăiască cât mai bine cu demență, de exemplu, modul în care îi putem ajuta să evite depresia sau să rămână activ fizic și social. Pentru îngrijitori ar putea implica consolidarea legăturilor cu comunitățile și construirea unor rețele puternice. Avem nevoie să dezvoltăm și să realizăm programe de cercetare pentru a stabili ce funcționează cu adevărat în aceste domenii”, a precizat dr. Anthony Martyr, de la Universitatea din Exeter, co-autorul studiului.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy