Depresie postnatală, legătura dintre tați și fiice

Depresia postnatala afecteaza si tatii
Depresia postnatala afecteaza si tatii

Se vorbește adesea despre depresia mamelor imediat după naștere, dar cercetări recente au scos la iveală depresiile postnatale ale taților și legăturile dintre acestea și problemele emoționale apărute la fiicele lor adolescente. Aproape unul din 20 de tați suferă de depresie postnatală, potrivit unui studiu.

Cercetări efectuate de către Universitatea Cambridge pe mai mult de 3.000 de familii din Bristol au identificat o legătură între depresia postnatală la bărbați și depresia fiicelor acestora care au ajuns la maturitate.

La vârsta de 18 ani, fetele ale căror tați au suferit depresie după naștere au fost expuse unui risc mai mare de depresie, au aflat cercetătorii, care au semnalat că riscul crescut era prezent doar la fiice; fiii nu au fost afectați.

 Un motiv pentru acest efect de "predare" ar putea fi faptul că depresia postnatală la părinți este uneori legată de un nivel crescut al depresiei materne. Acest lucru ar putea însemna că viața de familie este perturbată, afectând toți membrii familiei, aceștia prezentând niveluri mai ridicate de stres. De asemenea, o explicație poate fi faptul că având unul sau ambii părinți cu depresie afectează modul în care părinții interacționează cu copiii lor.

,,Nu este clar de ce fetele pot fi mai afectate la această vârstă. Pot exista legături către anumite aspecte ale relațiilor tată-fiică, pe măsură ce fetele trec prin adolescență”, sugerează profesorul Paul Ramchandani, implicat în cercetare.

 Constatările sunt importante deoarece au implicații asupra serviciilor perinatale, care în mod tradițional au considerat depresia postnatală ca fiind o problemă potențiala numai pentru mame, spun autorii studiului. Ei subliniază importanța recunoașterii și tratării depresiei la părinți în perioada postnatală și invită profesioniștii din domeniul sănătății să ia în considerare ambii părinți atunci când raportează depresia.

,,Cercetările din acest studiu al familiilor din Bristol au arătat deja că tații pot trăi depresia în perioada postnatală, precum și mamele. Ceea ce este nou în această lucrare este că am reușit să urmărim tinerii de la naștere până la vârsta de 18 ani, când au fost intervievați despre propria lor experiență de depresie. Acei tineri ai căror părinți fuseseră deprimați când erau născuți aveau un risc crescut de depresie la vârsta de 18 ani”, a precizat Ramchandani.

O cercetare anterioară efectuată de aceeași echipă academică reliefa că depresia postnatală la părinți are legături cu problemele comportamentale și emoționale la copiii cu vârste de trei ani și jumătate, respectiv șapte ani. Conform ScienceDaily.com efectul pare să se întâmple deoarece depresia paternă poate afecta negativ modul în care o familie funcționează, provocând un conflict între parteneri și provocând și depresia maternă.

,,Din experiența mea de a lucra cu familia, uneori numai tatăl suferă în tăcere, dar, din păcate, foarte puțini sunt întrebați despre sănătatea lor mintală după ce au devenit părinți", a afirmat  Mark Williams, inițiatorul Grupului părinților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel