Despre hepatita ”misterioasă” și boala Wilson. Dr. Apostolescu: Noua hepatită este deocamdată sub faza de alertă

Sonia Baciu |
Data publicării:
despre hepatita misterioasa. FOTO Pexels @ Chokniti Khongchi
despre hepatita misterioasa. FOTO Pexels @ Chokniti Khongchi

”OMS a emis un mesaj către medici să fie atenți”, susține dr. Apostolescu în legătură cu noua formă de hepatită. 

Dr. Cătălin Apostolescu, medic infecționist şi manager al Institutului de Boli Infecțioase "Matei Balş" din Bucureşti, a explicat la Antena 3 care este diferența dintre boala Wilson, cu care a fost confirmată fetița de 5 ani, și hepatitele de cauze necunoscute, care la nivel mondial au ajuns la aproape 200, cu 17 cazuri grave de insuficiență hepatică severă ce au necesitat transplant hepatic, precizând că nu este deloc surpirnzătoare aparișia acestora.  

"În primul rând boala Wilson este o afecțiune genetică, caracterizată prin deficitul unei enzime care acționează la nivelul ficatului, pe când această aşa zisă noua hepatită este deocamdată sub faza de alertă.

Prin urmare OMS a emis un mesaj către medici să fie atenți, pentru că eram obișnuiți cu hepatitele produse de virusurile primordiale notate cu majuscule de la A la E”, a precizat dr. Apostolescu, subliniind că nu trebuie uitat faptul că există o serie de virusuri secundare hepatitice: herpes virusurile, adenovirusurile, virusul rujeolic, virusul varicelii.

”Practic, toate virusurile pot afecta ficatul într-un grad mai mic sau mai mare. Este adevărat că la o mare parte din cazurile cu hepatită aşa zisă misterioasă a fost identificat adenovirus. La o parte din ele a fost identificată şi asocierea cu SARS-CoV-2.

Prin urmare, în momentul de faţă ne aflam într-o situaţie epidemiologică de alertă, nu de îngrijorare”, a explicat dr. Cătălin Apostolescu, medic infecționist.

Când trebuie părinții să se prezinte la medic

”În momentul în care copilul prezintă nişte simptome gastro-intestinale şi dacă începe şi se îngălbenește sau începe să aibă urina colorată ca berea brună atunci trebuie obligatoriu să se prezinte la medic.

Alerta pe care o avem în aceste zile este justificată prin faptul că timp de doi ani de zile datorită măsurilor de precauție pe care le-am luat împotriva SARS-CoV-2 o groază de alte virusuri au avut circulația blocată.

Acum când virusul SARS şi-a redus incidența, celelalte virusuri încep să-şi reia activitatea.

Prin urmare, nu mai e nimic surprinzător că încep să apară foarte multe viroze sau alte afectări date de virusuri cum ar fi hepatită, miocardită sau chiar encefalită. Ne așteptam la asta într-un viitor apropiat", a mai precizat dr. Cătălin Apostolescu la Antena 3.

Ce este boala Wilson, cauza hepatitei "misterioase" la fetița din România. Ce o declanșează și care sunt simptomele

Fetița în vârstă de 5 ani depistată cu hepatita "fulminantă" cu origini necunoscute va fi supusă mâine operației de transplant, "având drept donator un tânăr cu vârsta de 17 ani", a transmis Ministerul Sănătății.

O echipă mixtă de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" și de la Centrul de Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni va realiza transplantul.

”În cursul zilei de azi fetița în vârstă de 5 ani cu hepatită severă a fost transferată la Institutul Clinic Fundeni, unde va fi efectuat în perioada imediat următoare transplantul hepatic. Fetița este în stare gravă, dar stabilă, specifică pacienților cu insuficiență hepatică, având și alte comorbidități. În timpul transportului cu ambulanța a fost însoțită de un medic specialist ATI de la Spitalul Grigore Alexandrescu”. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel