Dezinfectantul de mâini NU te va proteja de gripă, dar spălatul pe mâini, da. Studiu

Chiar și profesioniștii medicali au încredere în produsul sanitar pentru protejarea împotriva diferiților germeni, inclusiv gripa - dar un nou studiu sugerează că nu ar trebui să avem încredere în gelul dezinfectant pentru a ține virușii la distanță.

Potrivit DailyMail, oamenii de știință de la Universitatea Profectural Kyoto din Japonia au descoperit că gripa poate fi extrem de contagioasă atunci când virusul este în mucus, precum ceea ce poate fi expulzat prin strănut. Chiar și după două minute de înmuiere în dezinfectantul pe bază de alcool, virusul era încă viu.

Voluntarii curajoși care i-au lăsat pe oamenii de știință să le pună mucus infectat cu gripa pe mâini, au trebuit să folosească dezinfectantul în jurul mâinilor timp de patru minute pentru a elimina total virusul.

Oamenii de știință sfătuiesc că spălarea cu apă caldă și săpun cu antibiotice pentru a elimina virusul gripal de pe mâini în 30 de secunde.

La nivel global, epidemia de gripă ucide între 250.000 și 500.000 de oameni în fiecare an.Unele anotimpuri sunt mai rele decât altele, iar tulpini diferite domină ani diferiți.

„Nu ar trebui să uităm niciodată că gripa încă ucide", a spus dr. Cameron Kaiser din Riverside, unde recent, un copilul a murit din cauza gripei.

Majoritatea produselor de dezinfectare a mâinilor conțin o formă de alcool. Unele conțin compuși de antibiotice, care sunt mai susceptibile să omoare bacteriile, dar sunt inutile împotriva virușilor precum gripa. Pe de altă parte, alcoolul este un antiseptic și poate ucide viruși - în condiții adecvate.

Pentru a testa dacă aceste produse sanitare funcționează împotriva gripei, cercetătorii japonezi au strâns mostre de mucus de la pacienții infectați. Apoi au analizat activitatea virusului în probele respective din vasele petri, în mod crucial, în timp ce acesta era încă umed. Alte studii au examinat astfel de probe după ce s-au uscat deja. Ei au observat că, în laborator, alcoolul era mai puțin eficient împotriva probelor de gripă umedă decât a fost împotriva probelor de scuipat uscat. Dar laboratorul este un lucru. Oamenii de știință au dorit însă să vadă cum funcționează produsul de igienizare împotriva gripei în condiții reale.

Așa că au convins 10 voluntari să-i lase să le murdărească degetele cu scuipat infectat de gripă. În timp ce s-ar putea să nu mergi în mod voit să-ți bagi mâinile în gripă, acest test nu este chiar departe de modul în care virusul se răspândește.

Gripa se transmite de la o persoană la alta prin picături mici umede pulverizate atunci când persoanele infectate straănută, tusesc sau vorbesc. Acoperirea gurii este utilă, dar o măsură preventivă imperfectă.

Dacă se întâmplă că stai la coadă lângă cineva cu gripă sau poate că urcă cu trenul cu care te deplasezi, există șanse mari ca boala să-i facă să strănute sau să tușească în direcția ta.

În absența unei băi, instalația de dezinfectare a mâinilor pare un remediu perfect. Dar, atunci când în cadrul studiului mainile au îmbibate în picături virale, chiar și două minute de frecare a mâinilor cu dezinfectant nu au dezactivat complet gripa. A fost nevoie de patru minute de frecare pentru a ucide virusul.

Pe de altă parte, spun cercetătorii, o ședință simplă, minuțioasă, de 30 de secunde, de spălare a mâinilor, poate eradica rapid și eficient virusul gripal pe care l-ați fi putut contacta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel